Nationalbankens Pensionskasse har 1 mia. kr. i overdækning. Finanstilsynet har for nylig givet tilladelse til, at overdækningen fra firmapensionskasser kan udbetales til ejerne. Nationalbanken ønsker dog ikke at udbetale pengene til staten, før den sidste medarbejder har fået sin pension. Samme muligheder har ejerne i TDC og IBM.
Mens krisen kradser, har 18 danske virksomheder nu fået adgang til at tage penge ud af deres interne firmapensionskasser. Det er en mulighed, efter at Finanstilsynet har justeret loven for firmapensionskasser. Det gælder både store og små virksomheder, som af forskellige årsager har haft deres egne pensionskasser.
Som tidligere beskrevet i Økonomisk Ugebrev har TDC allerede taget hul på pengestrømmen fra sin pensionskasse, som i år ventes at bidrage med flere penge end selve driften i virksomheden TDC. IBM og Nationalbanken er mere tilbageholdende med at udbetale de ekstra milliarder, der over tiden har hobet sig op i deres pensionskasser.
Solvens er stadig et krav
”Sådan en overdækning i en firmapension har altid tilhørt virksomheden bag – altså det vi kalder sponsorvirksomheden. Tidligere har det været enormt svært at få pengene ud. Det nye er, at man nu kan få pengene ud nu og her. De skal hele tiden være solvente. Men de kan udbetale det meste, hvis overdækningen stor,” Siger Søren Andersen, der er aktuar FPension.
Overdækningen var sidste år 3,5 mia. kr. i TDC, mens der på samme tidspunkt lå godt 1 mia. kr. hos både IBM og Nationalbanken, som har de største firmapensioner i Danmark.
”Det er korrekt, at der er en overdækning i forhold til gældende solvenskrav på lidt over 1 mia. kr. Det skal ses i forhold til pensionshensættelser på ca. 3,5 mia. kr. Pensionskassen er under afvikling, og en eventuel overdækning ved endelig afvikling vil tilfalde Nationalbanken. Nationalbanken har løbende overskudsdeling med staten på baggrund af bankens samlede årsresultat,” lyder det fra Nationalbankens presseafdeling, der også oplyser, at man ikke har planer om at udbetale overdækningen til staten, og at det er et ”bevidst valg”.
I Erhvervsministeriet vil man ikke svare på, om man ønsker at hæve den ekstra milliard i Nationalbanken. Men i et svar henviser ministeriet til muligheden for at få Nationalbankens overskud, da Økonomisk Ugebrev spørger.
”Erhvervsministeriet kan i forhold til udbetaling af overskud fra Nationalbanken oplyse, at ifølge § 19 i lov nr. 116 af 7. april 1936 om Danmarks Nationalbank tilfalder bankens overskud staten, medmindre repræsentantskabet med Den kgl. Bankkommissærs godkendelse beslutter at henlægge en del af beløbet til sikring af banken,” lyder det bl.a. i svaret.
SAS, Nykredit, Danske Bank og Ford Motor er blandt de 18 virksomheder, der har også har firmapensionskasser, hvor der kan ligge overdækning, som ejerne kan hæve.
Nye regler
TDC har længe ønsket adgang til milliarderne, og teleselskabet var tilbage i 2006 primus motor på at få ændret loven via Finanstilsynet. Over et par omgange er restriktionerne blevet løsnet, så man nu blot skal leve op til lovens mindstekrav om at holde basiskapitalen.
”Reguleringen for firmapensionskasser er løbende blevet justeret. Den seneste større justering skete i 2018, som led i implementeringen af det såkaldte IORP II-direktiv. I den forbindelse blev der foretaget en gennemgang af stort set alle reglerne i den tidligere lov om tilsyn med firmapensionskasser. Som det fremgår af det fremsatte lovforslag fra 2018, indebar ændringen af reglerne for udbetaling af overskud, at firmapensionskasserne – hvis firmakassen vel at mærke opfylder de betingelser, som loven stiller – fremover kan udbetale til det pensionstegnende firma eller suspendere det pensionstegnende firmas bidragsbetaling, såfremt de overholder basiskapitalkravene i lovforslagets kapitel 9,” siger kontorchef Line Bergmann fra Finanstilsynet.
Derudover har mere end halvdelen af firmapensionskasserne såkaldte sponsorgarantier, som betyder, at en sponsorvirksomhed om nødvendigt skal indskyde yderligere kapital i den tilknyttede firmapensionskasse til sikring af, at basiskapitalen er tilstrækkelig til at modsvare pensionskassens forpligtelser og kapitalkrav, forklarer kontorchefen.
Det kan dermed argumenteres, at der ingen fare vil være for, at medarbejderne mister deres pensioner. Dels holder Finanstilsynet løbende et vågent øje, og dels er sponsoren typisk forpligtet til at komme til lommerne, hvis der mangler penge. Det er allerede sket i flere af kasserne.
Carsten Vitoft
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.