Log ind
Log ind
Finans

Slank Nationalbanken, lad tilsynet overtage de fleste opgaver

Carsten Vitoft

torsdag 16. december 2021 kl. 7:00

For ti år siden foreslog daværende direktør for Nationalbanken, Nils Bernstein, at Finanstilsynet skulle lægges ind under Nationalbanken. Men i dag er situationen vendt på hovedet. Siden Bernsteins udmelding har Finanstilsynet været igennem en omfattende modernisering og har overtaget stort set alle nye og vigtige opgaver med at sikre den finansielle stabilitet i Danmark. Nationalbanken kæmper derimod med en håbløst forældet og utidig ledelsesstruktur, skriver fagredaktør Carsten Vitoft i denne kommentar.

Styrkeforholdet mellem landets øverste finansielle myndigheder, Finanstilsynet og den danske Nationalbank, ændrer sig med lynets hast i disse år. Det betyder at Finanstilsynet, der for blot ti år siden kun var halvt så stor som Nationalbanken målt på antal ansatte, allerede næste år overhaler Nationalbanken på antallet af ansatte – men i høj grad også på opgaver med at sikre den finansielle stabilitet i Danmark.

For Nationalbanken er der ikke mange opgaver tilbage, som varetages af mere end 400 ansatte. Opgaverne er i sin væsentlighed vedligeholdelse af statsgælden, interventioner på valutamarkedet, fastsættelse af renten og betalingsafvikling. Alt sammen noget som efterhånden er svært at betegne som raketforskning al den stund, at fastsættelsen af renten styres overordnet af den europæiske centralbank med danske korrektioner efter kronekursens styrke.

Udefra set er det svært at forstå, at der skal sidde flere hundrede højtlønnede akademikere og finansfolk til at gøre dette arbejde. Man kan med rette spørge, om det er hensigtsmæssigt, når landets vigtigste øverste finansielle myndigheder ikke tager den medicin, de selv ordinerer. Resten af den finansielle sektor er ikke blevet mødt med andet end skrappere krav til ledelsen, governance, compliance, Fit og Proper, hvidvask og rapportering.

I Finanstilsynet er man fulgt med udviklingen: Her er der en professionel bestyrelse med landets skrappeste adgangskrav, så det tager månedsvis at finde nye kandidater, når en plads bliver ledig.  De seneste år har der været enorm udskiftning.

For nye kandidater til Nationalbanken bestyrelse findes ingen faglige optagelseskrav overhovedet, og man sidder nærmest for livet. Hvad er det eksempelvis for kompetencer, som formanden for Dansk Sygeplejeråd bringer med til bordet, kunne man spørge.

Man kunne faktisk stille mange spørgsmål til ledelsen i Nationalbanken, og det har vi forsøgt her på Økonomisk Ugebrev. Om guldreserven, om forvaltningen af valutareserven, om investeringsstrategien, om tilsyn, rapportering og governance. Lars Rohde har ikke ønsket at svare på et eneste spørgsmål.

I de seneste uger er vi så rykket op i systemet og har spurgt hans bestyrelse og repræsentantskabet, om de synes, det er ved at være tid med en debat omkring en modernisering af Nationalbanken og den gældende lov, der blevet skrevet i 1936. Ingen har ønsket at svare på dette i Nationalbankens bestyrelse.

Vi har svært ved at se, at det ikke presser sig på med en modernisering af Nationalbanken. Og det tror vi også, at mange andre godt kan se. Det store spørgsmål er efter vores mening ikke ”om”, men hvornår og hvordan.

For det første tvivler vi på, at der sker ændringer i Nationalbanken før Lars Rohde går på pension. Han er 67 år, så han planlægger antageligt at gå på pension senest om tre år. Vi anser det for tvivlsomt, at han vil ændre på særligt meget før ikke mindst, fordi det kan blive opfattet som et knæfald for Økonomisk Ugebrevs kritiske artikler.

Når en ny øverste Nationalbank-direktør tiltræder, vil denne modernisering efter vores vurdering være uundgåelig. Vurderingen af, hvad der ser bedst ud for Lars Rohde, er ikke svær. Venter han, vil en efterfølgende stor modernisering se ud som om, at han har afleveret en gammeldags alt for ressourcetung institution til sin efterfølger. Næppe det bedste eftermæle.

For det andet er det en mulighed, at regeringen og erhvervsministeren tidligere presser på for at ændre Nationalbankens rolle, åbenhed og governance. Erhvervsministerens departement har selv siddet med ved bordet i Nationalbanken i årevis. Men det er påfaldende, at erhvervsministeren bliver ved med at give alle de nye og vigtige opgaver til Finanstilsynet i stedet for Nationalbanken. Og Risikorådets rolle og funktion er allerede til debat, jvf. seneste udgave af Finans/invest. Muligheden er derfor, at Finanstilsynet overtager hovedparten af opgaverne i Nationalbanken med undtagelse af rentestyringen og valutareserven. I nogle lande er modellen en sådan meget slank centralbank.

 

Få de vigtigste finansnyheder direkte i indbakken. Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev om finans & økonomi her:

Finans og Økonomi

Få de vigtigste finansnyheder direkte i indbakken. 
Det er gratis og udkommer tirsdag og torsdag kl. 9.00.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

 

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Den Danske Klimaskovfond søger specialist i klima- og miljøøkonomi
Nyt job
Movia søger økonom med flair for kontrakter og projektledelse
Vendor Finance Manager til Danish Agro
Vi søger endnu en produktionsmedarbejder med opgaver inden for pension og særlig indlån
Udviklingsorienteret financial controller til Vejdirektoratet
Energinet søger Seniorøkonom til Energiøer
Business Controller for International Afdeling i Røde Kors
Økonomichef til Hjemrejsestyrelsen
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Kreditkonsulent søges til Danske Andelskassers Bank A/S
Afdelingschef til Finans og Regnskab i Lyngby-Taarbæk Kommune
ARGO søger kulturbærende økonomichef
Spar Nord søger Kreditanalysekonsulent med stærk erfaring inden for erhvervsområdet
Økonomichef med ansvar for HR ARKEN Museum for Moderne Kunst
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Gorrissen Federspiel søger Compliance Seniorkonsulent – med primært fokus på forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering

Mere fra ØU Finans

Seneste nyt

Aktuel artikelserie

ESG-komponenter i topchefløn

Ifølge mange store danske virksomheder spiller bæredygtighed en central rolle i deres måde at drive forretning på. Men...

Andre artikelserier

ESG-komponenter i topchefløn
Klimarapportering
Modernisering af Nationalbanken?
First North: Udfordringer & muligheder
Vækstfondens fremtidige rolle
Our articles in English

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: salg@ugebrev.dk
Jobannoncer: jobannoncer@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[esi iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]