Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Slemme røde tal i Vækstfondens ventureportefølje

Carsten Steno

fredag 20. november 2020 kl. 7:00

Det kan blive svært for Vækstfondens venture-arm at gentage succeserne fra robot-industrien.  Coronakrisen rammer hårdt.  Flere porteføljeselskaber har skuffet, og i nogle af de store satsninger er der foreløbig langt til sorte tal, skriver fagredaktør Carsten Steno.

Det kan blive svært for Vækstfondens venturearm, VF Venture, at præstere nye store spektakulære succeser i stil med Universal Robots, der blev solgt i 2015 for over 2 mia. kr. og reddede et pænt overskud hjem på fondens hidtidige venture-investeringer.

En aktuel status på VF-Ventureporteføljen i november 2020, hvor alle 2019/20-regnskaber nu er løbet ind, viser, at fonden sammen med andre investorer har gang i en række betydelige satsninger. Flere af dem er lige nu præget af store røde tal, som indenfor nogle år meget gerne skulle vendes til sorte exitgevinster, hvis porteføljen skal blive lukrativ for den statslige fond.

Venture-investeringer er karakteriseret ved, at nogle få investeringer kaster så meget af sig, at de mere end opvejer nitterne. På den baggrund er det ikke mærkeligt, at der er en del selskaber i VF-porteføljen, som lige nu har det skidt

Men Covid-19-udviklingen har yderligere mudret billedet. Og i flere af selskaberne er ordretilgangen sat i stå, eller der var advarsler om mindre omsætning end ventet.

Area 9, et softwarefirma, der udvikler kundetilpassede-e-læringsredskaber (ed-tech) og On Robot – en handels- og producentvirksomhed, der gør det i applikationer og tilbehør til fleksible robotter – er lige nu VF Ventures største satsninger

I Area 9 er Vækstfonden er hovedinvestor. VFV tilførte i 2018 selskabet 190 mio. kr. Ifølge regnskaberne for 19 og 20 er der foreløbig tabt /investeret 155 mio. kr. Og investorerne har indskudt yderligere 18 mio. kr. i frisk kapital. Selskabet er nu begyndt at få omsætning, og der satses på storkunder, som vil aftage systemer med mange licenser.

I On Robot, som Vækstfonden ejer sammen med bl.a. den amerikanske venturefond Summit, er der akkumuleret et minus på 316 mio. kr. over de seneste fire år. Ifølge selskabets årsrapport skal der investeres yderligere flere hundrede mio. kr. for at sikre selskabet en tilstrækkelig stærk global markedsposition.

Disse store investeringer kan godt udvikle sig positivt, selv om det lige nu ser svært ud. Anderledes skuffende er en række ældre investeringer.

Det gælder f. eks. MicroShade, der producerer vinduer med indbygget solafskærmning. Her er der akkumuleret underskud på 75 mio. kr. i de seneste fem år, og regnskabsoplysningerne fortæller ikke noget om, hvornår udviklingen vil vende.

Det gælder også lagerrobot-virksomheden Effimat, hvor Vækstfonden har været aktionær i en længere årrække sammen med en gren af Danfoss-familien. Her er der over de seneste syv år akkumuleret et underskud på 130 mio. kr., og yderligere kapital er nødvendig for at sikre fremtiden.

Helt galt er det i medieanalysefirmaet BLackwood Seven, som for år tilbage blev betegnet som en potentiel enhjørning. Her er der nu akkumuleret et underskud på 379 mio. kr. En del af forretningen er solgt fra for at fokusere virksomheden på en bestemt type software.

Billetto, der sælger billetter i oplevelsesindustrien, er hårdt ramt af COVID-19-pandemien og oplevelsesindustriens krise. Her er egenkapitalen ifølge det seneste regnskab negativ med 50 mio. kr.

Adva Light – laserbehandling af hudproblemer – har over fem år akkumuleret et underskud på 117 mio. kr.

Reapplix, der fremstiller bioplast mod diabetes-sår, skulle have været børsført i år, men det er opgivet til fordel for en ny kapitalrunde. Her var der ellers forventninger om store gevinster for investorerne.

Hos VF Venture vil man ikke kommentere Ugebrevets gennemgang af de enkelte porteføljeselskaber, men henviser til halvårsregnskabet, der viser et minus på 100 mio. kr. i form af nedskrivninger i porteføljen i forbindelse med COVID-19

Generelt siger Tonni Bülow-Nielsen, vice president i VF Venture, at det altid er risikofyldt at investere i venturevirksomheder. ”Hvis vi skal lykkes med at udvikle morgendagens virksomheder, kræver det, at vi tør satse på nye løsninger og teknologier.

I Vækstfonden vil vi netop være en langsigtet, ansvarlig og tålmodig investor. Det kræver det, hvis vi skal lykkes med at bygge nye styrkepositioner, der kan lyse op i resten af verden. Og det har vi også vist med robotklyngen i Odense og inden for edtech-segmentet, hvor vi netop er med til at understøtte nye løsninger og innovation. Det er den type af virksomheder, man også finder i vores nuværende portefølje”.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank