Finans

Slemme røde tal i Vækstfondens ventureportefølje

Carsten Steno

fredag 20. november 2020 kl. 7:00

Det kan blive svært for Vækstfondens venture-arm at gentage succeserne fra robot-industrien.  Coronakrisen rammer hårdt.  Flere porteføljeselskaber har skuffet, og i nogle af de store satsninger er der foreløbig langt til sorte tal, skriver fagredaktør Carsten Steno.

Det kan blive svært for Vækstfondens venturearm, VF Venture, at præstere nye store spektakulære succeser i stil med Universal Robots, der blev solgt i 2015 for over 2 mia. kr. og reddede et pænt overskud hjem på fondens hidtidige venture-investeringer.

En aktuel status på VF-Ventureporteføljen i november 2020, hvor alle 2019/20-regnskaber nu er løbet ind, viser, at fonden sammen med andre investorer har gang i en række betydelige satsninger. Flere af dem er lige nu præget af store røde tal, som indenfor nogle år meget gerne skulle vendes til sorte exitgevinster, hvis porteføljen skal blive lukrativ for den statslige fond.

Venture-investeringer er karakteriseret ved, at nogle få investeringer kaster så meget af sig, at de mere end opvejer nitterne. På den baggrund er det ikke mærkeligt, at der er en del selskaber i VF-porteføljen, som lige nu har det skidt

Men Covid-19-udviklingen har yderligere mudret billedet. Og i flere af selskaberne er ordretilgangen sat i stå, eller der var advarsler om mindre omsætning end ventet.

Area 9, et softwarefirma, der udvikler kundetilpassede-e-læringsredskaber (ed-tech) og On Robot – en handels- og producentvirksomhed, der gør det i applikationer og tilbehør til fleksible robotter – er lige nu VF Ventures største satsninger

I Area 9 er Vækstfonden er hovedinvestor. VFV tilførte i 2018 selskabet 190 mio. kr. Ifølge regnskaberne for 19 og 20 er der foreløbig tabt /investeret 155 mio. kr. Og investorerne har indskudt yderligere 18 mio. kr. i frisk kapital. Selskabet er nu begyndt at få omsætning, og der satses på storkunder, som vil aftage systemer med mange licenser.

I On Robot, som Vækstfonden ejer sammen med bl.a. den amerikanske venturefond Summit, er der akkumuleret et minus på 316 mio. kr. over de seneste fire år. Ifølge selskabets årsrapport skal der investeres yderligere flere hundrede mio. kr. for at sikre selskabet en tilstrækkelig stærk global markedsposition.

Disse store investeringer kan godt udvikle sig positivt, selv om det lige nu ser svært ud. Anderledes skuffende er en række ældre investeringer.

Det gælder f. eks. MicroShade, der producerer vinduer med indbygget solafskærmning. Her er der akkumuleret underskud på 75 mio. kr. i de seneste fem år, og regnskabsoplysningerne fortæller ikke noget om, hvornår udviklingen vil vende.

Det gælder også lagerrobot-virksomheden Effimat, hvor Vækstfonden har været aktionær i en længere årrække sammen med en gren af Danfoss-familien. Her er der over de seneste syv år akkumuleret et underskud på 130 mio. kr., og yderligere kapital er nødvendig for at sikre fremtiden.

Helt galt er det i medieanalysefirmaet BLackwood Seven, som for år tilbage blev betegnet som en potentiel enhjørning. Her er der nu akkumuleret et underskud på 379 mio. kr. En del af forretningen er solgt fra for at fokusere virksomheden på en bestemt type software.

Billetto, der sælger billetter i oplevelsesindustrien, er hårdt ramt af COVID-19-pandemien og oplevelsesindustriens krise. Her er egenkapitalen ifølge det seneste regnskab negativ med 50 mio. kr.

Adva Light – laserbehandling af hudproblemer – har over fem år akkumuleret et underskud på 117 mio. kr.

Reapplix, der fremstiller bioplast mod diabetes-sår, skulle have været børsført i år, men det er opgivet til fordel for en ny kapitalrunde. Her var der ellers forventninger om store gevinster for investorerne.

Hos VF Venture vil man ikke kommentere Ugebrevets gennemgang af de enkelte porteføljeselskaber, men henviser til halvårsregnskabet, der viser et minus på 100 mio. kr. i form af nedskrivninger i porteføljen i forbindelse med COVID-19

Generelt siger Tonni Bülow-Nielsen, vice president i VF Venture, at det altid er risikofyldt at investere i venturevirksomheder. ”Hvis vi skal lykkes med at udvikle morgendagens virksomheder, kræver det, at vi tør satse på nye løsninger og teknologier.

I Vækstfonden vil vi netop være en langsigtet, ansvarlig og tålmodig investor. Det kræver det, hvis vi skal lykkes med at bygge nye styrkepositioner, der kan lyse op i resten af verden. Og det har vi også vist med robotklyngen i Odense og inden for edtech-segmentet, hvor vi netop er med til at understøtte nye løsninger og innovation. Det er den type af virksomheder, man også finder i vores nuværende portefølje”.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Sparekassen Sjælland-Fyn søger filialsupporter med speciale i bolig og kreditsager
Holbæk
21-05-2021
Finanstilsynet søger vicekontorchef til tilsynet med investeringsfonde & banker på investeringsområdet
København
18-05-2021
PensionDanmark
PensionDanmark søger medlemsrådgiver i Jylland
Jylland
01-06-2021
PenSam søger jurist i Farum – vikariat
Farum
07-06-2021
Forsyningstilsynet søger analytisk økonom til udvikling, overvågning og regulering af elmarkederne
Frederiksværk
25-05-2021
Orifarm Group A/S søger Finance Process Specialist
Odense
31-05-2021
Compliance Officer til Compliance i Sydbank
Aabenraa
16-05-2021
Obligationsanalytiker til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
21-05-2021
Sparekassen Kronjylland søger virksomhedsanalytiker
Randers
17-05-2021
SEGES søger specialist i ejendomsbeskatning
Aarhus
31-05-2021
Kreditmedarbejder til bankens hovedkontor i Ringkøbing
Ringkøbing
31-05-2021
SAGRO søger dygtig og topmotiveret skatte- og selskabsspecialist
Holstebro, Herning, Billund, Esbjerg
31-05-2021
Landbrug & Fødevarer søger CHEFØKONOM
København
20-05-2021
SEGES søger Skattespecialist
Aarhus
31-05-2021
Kreditanalytiker med fokus på creditscore til Sparekassen Kronjylland
Randers
17-05-2021

Mere fra ØU Finans

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]