Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Startups hjælpes over dødens dal med ny model

Økonomisk ugebrev

fredag 01. december 2017 kl. 12:14

Vækstfonden vil investere i nye lovende vækstvirksomheder i de helt tidligere stadier for at modne dem til venture-branchen. Pilotforsøg indenfor medico-branchen har vist vejen.

Vækstfonden er på vej med en ny model, som gør det lettere at trække små lovende virksomheder ind i det etablerede danske venturemiljø. Modellen skal sikre, at flere upstarts-virksomheder kommer gennem det, som iværksættere kalder ”dødens dal”. Det er kløften mellem de tidligere investorer, som iværksætterne selv og innovationsmiljøerne, og det etablerede kapitalmarked.

Modellen er afprøvet i pilotprojekter inden for medicobranchen. Her er Vækstfondens venture-afdeling i tre tilfælde gået sammen med innovationsmiljøer i Aarhus og Aalborg for at udvikle nye virksomheder. Innovationsmiljøer er små statslige ventureselskaber, der er fokuseret på at trække nye vækstvirksomheder ud af universitetsmiljøerne.

TILGÆNGELIG FOR VENTUREFONDE

Således har Vækstfonden for nylig engageret sig i virksomheden TeesuVac på et langt tidligere tidspunkt, end Vækstfonden normalt ville have gjort. TeesuVac udvikler et ”engangshåndtag”, der kan foretage biotopsier af mistænkelige knuder hos kvinder, som har mistanke om brystkræft. Metoden er mere effektiv og billigere end de hidtil anvendte metoder.

Innovationsmiljøet CAPNOVA har skudt 2,5 mio. kr. i TeesuVac. Vækstfonden har suppleret med yderligere 1 mio. kr. og garanterer de næste investeringsrunder op til 15 mio. kr. under forudsætning af, at TeesuVac lever op til aftalte milestones. Ideen er at gøre TeesuVac tilgængelig for andre venturefonde uden at udvande de oprindelige stiftere, så man sikrer deres fortsatte motivation.

I TeesuVac-casen vil stifterne ende med 50 pct. af aktierne i anden kapitalrunde, mens innovationsmiljøet vil sidde på 20 pct. og Væktfonden på 30 pct. Det stiller alle parter godt, når der skal rejses yderligere kapital, idet hå-bet er at man forinden kan opskrive værdien af aktierne. Et medtech-selskab af TeesuVacs type forventes at kunne udvikles for mellem 30 og 50 mio. kr.

Innovationsmiljøerne er begrænset af kun at måtte investere 3,5 mio. kr. i den indledende fase i en startup-virksomhed. I anden runde må de indskyde 2,5 mio. kr. under forudsætning af, at privat kapital medvirker tilsvarende. Deres begrænsede investeringskapacitet medfører, at pengene ofte strækkes længere, end godt er, hvis virksomhederne skal hurtigt videre på deres vækstkurs. ”Vi risikerer at tabe 1 mio. kr., hvis en virksomhed ikke lever op til forventningerne. Men upsiden er, at vi senere kan investere fornuftigt sammen med andre venturefonde”, siger managing partner i Vækstfondens ventureafdeling, Tonni Bülow-Nielsen til Økonomisk Ugebrev.

”Vi og stifterne undgår i den tidlige fase at bruge tid på at jagte de næste investorer. Og netop det, at vi har en større investeringsramme på plads fra start – og at vi også får Vækstfondens ekspertise ind fra dag et – mindsker risikoen”, forklarer adm. direktør i CAPNOVA Lars Stigel.

I sine pilotprojekter har Vækstfonden haft særlig fokus på medico-virksomheder, fordi der er mange lovende danske startups inden for dette ret kapitalkrævende område. Vækstfonden har også ambitioner om at anvende modellen inden for ”edtech”, indlæringsværkstøjer, der kombinerer software og robotter. Derimod behøver fonden ikke at bruge modellen inden for it. Her er der efterhånden tilstrækkeligt med private investorer.

TRE FORSKELLE

Den nye model skal ikke forveksles med den samarbejdsmodel, der er mellem innovationsmiljøet PreSeed Innovation og venturefonden Seed Capital. Her samarbejdes der også om at venturemodne lovende virksomheder, der befinder sig i deres helt tidligere stadier.

Det har været kritiseret, at der var for tætte bånd mellem PreSeed Innovation og Seed Capital, og at Seed har betinget sig at kunne tegne aktier ved en aktieudvidelse til samme kurs som på det oprindelige tegningstidspunkt. Det har været med til at udvande stiftere og skræmme andre venturefonde fra at deltage.

Forskellen til Vækstfondens model er ifølge Lars Stigel, at der er en armslængde mellem CAPNOVA og Vækstfonden, at der er en kursstigning fra investeringsrunde til investeringsrunde, og at Vækstfonden går ind med flere penge.

Carsten Steno

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Fonden Mariehjemmene søger en ny Økonomichef
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank