Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Staten har ca. 70-90 mia. til gode hos coronasvage firmaer, banker afdækkes

Morten W. Langer

mandag 25. januar 2021 kl. 7:05

top 40 ledelseskonsulenter

Fortsat nedlukning af samfundet svækker de i forvejen økonomisk svage virksomheder. Staten har skønsmæssigt ca. 70-90 mia. kr. til gode i udskudte moms- og A-skattebetalinger. Samlet er der givet udskydelse af betalingsfrister for 330 mia. kr. Når de sidste udskudte skattebetalinger falder til betaling til efteråret, vil det antageligt udløse en ny konkursbølge, på grund af den forlængede nedlukningsperiode. Bankanalytiker forudser, at staten bliver den store taber, ikke bankerne.   

I fredags fremsatte skatteminister Morten Bødsgaard endnu et lovforslag om udskydelse af betalingsfrister til underskoven i dansk erhvervsliv. Denne gang handler det om en rentefri låneordning på op til 7 mia. kr., som dækker SMV-virksomhedernes A-skattebetalinger for januar. Lovforslaget kommer i kølvandet på en stribe fristfo­r­længelser for betaling af moms og A-skatter for at lette erhvervslivets likviditet under coronakrisen.

Hvor meget staten samlet set har ”lagt ud” for erhvervslivet, kan Skatteministeriet ikke aktuelt oplyse. Men man regner på det, lyder meldingen. Ifølge den seneste officielle opgørelse fra december, fremsendt til Folketinget, løber de samlede betalingsudskydelser og låneordninger op i 330 mia.kr. For særligt de store virksomheder har der været tale om en kortere udskydelse af betalingsfrister, mens der for SMV-virksomheder er sket forlængelse flere gange. Aktuelt løber de samlede aktive fristudskydelser og låneordninger op i knap 200 mia. kr.

Erkendt usikkerhed
Senest er der etableret en låneordning for moms på 35 mia. kr., som SMV-virksomhederne skal betale tilbage 1. november 2021. Oveni er betaling af A-skatter for 74 mia. kr. for august, september og oktober udskudt op til et halvt år, altså med betalingsfrist frem til 31. maj 2021, fremgår det af dette notat fra Skatteministeriet.   

Usikkerheden om, hvor meget staten reelt har til gode i erhvervslivet fra betalingsfristudskydelse og låneordninger, knytter sig til det forhold, at ordningerne ikke er udnyttet fuldt ud. I et lovforslag fra 4. november 2020 påpeges denne usikkerhed:

”Det er forbundet med stor usikkerhed at skønne over udnyttelse af lånemuligheden. Erfaringerne fra den første runde af låneordningen viste, at det kun er en relativt begrænset andel af virksomhederne, som har udnyttet låneordningen. Størstedelen af disse virksomheder fandtes inden for handel og transport, herunder hoteller og restaurationer.”

I lovforslaget skønnes, at der vil ske en udnyttelse af låneordningen til moms på ca. 15 mia. kr. ud af den samlede ramme på 35 mia. kr. Altså under halvdelen af rammen. Overføres disse forventninger og skøn til den samlede ramme på ca. 200 mia. kr., svarer det til, at det faktiske udestående er omkring 70-90 mia. kr.

Eftersom der den seneste måned har været tale om en markant hårdere nedlukning end i foråret, og at økonomisk svage SMV-virksomheder uden tvivl er blevet endnu svagere, kan de kommende betalingsfrister for udskudte betalinger meget vel vælte læsset hos mange virksomheder, især indenfor detailhandel, cafeer, restauranter, underholdning, hotel og rejser.

Eksperter vurderer over for Økonomisk Ugebrev, at der vil komme et slagsmål mellem staten og bankerne om de restlikvider, der måtte være i de svageste virksomheders kasser. Under alle omstændigheder er det forventningen, at mange SMV-virksomheder har tæret på den statslige likviditetshjælp. Men den udskudte genstart betyder også, at der mange steder stadig ikke er kommet gang i forretningen.

Banker har pant
Og hvem står så stærkest, når både staten og bankerne vil have deres penge? Det gør uden tvivl banker, der typisk har virksomhedspant i virksomhedens aktiver og lagre.   

Bankanalytiker Per Grønborg fra SEB vurderer, at de danske banker ser ud til at komme nogenlunde helskindet gennem 2021, ikke mindst fordi statens coronalån til erhvervslivet er forlænget.

”Indtil nu har vi set meget få konkurser i erhvervslivet, og det hænger bl.a. sammen med de statslige låneordninger, hvor det har været muligt for virksomhederne at udskyde betaling af skat og moms. Så bankerne er sluppet igennem indtil nu, uden skrammer.”

Videre siger han: ”Men når statens låneordninger skal tilbagebetales, bliver det store spørgsmål, hvor meget af tabene der ender hos staten. Der er ingen tvivl om, at en pæn del af de tab, der ellers ville være endt i bankerne, nu ender hos staten.”

MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank