Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Staten styrkede Scandlines’ monopol på Østersøen

Lars Abild

fredag 01. december 2017 kl. 13:31

Regeringen ligger som den har redt, når den møder bastant modstand fra Scandlines i spørgsmålet om Femern-forbindelsen: Tilbage i 00’erne var regeringen af V og K selv en drivende kraft i at skabe den milliardforretning, Scandlines er i dag, og som rederiet naturligvis forsvarer.

Transportminister Flemming Hansen (K) var en meget glad minister, og der var ingen slinger i valsen, da han i midten af juni 2007 kunne offentliggøre, at han sammen med den tyske stat, repræsenteret ved Deutsche Bahn, havde solgt rederiet ScandlinesPrisen var tårnhøj. 11,6 mia. kr. kroner. Det var ikke kun færger, der blev købt, men mest af alt en monopolforretning, som i dag svømmer i milliarder. ”Der har væ-ret betydelig interesse for at overtage selskabet,” sagde Flemming Hansen og understregede, at der på sælgerside var stor tilfredshed med udfaldet.

Med salget til private var ministeren med til at lægge en af de største forhindringer for, at den danske stat kan etablere en fast forbindelse fra Sjælland til Tyskland. Det betød, at man ikke kan lukke for besejlingen, som man gjorde da Storebæltsbroen var en realitet.

TRE MIA. KR. ER BRUGT 

Nutidens transportminister Ole Birk Olesen (LA) vil i gang med en tunnelforbindelse, der kan blive verdens længste sænketunnel for biler og tog – 18 kilometer. Et bredt politisk flertal bakker op, og forarbejde er i gang. 2016-regnskabet for Femern A/S viser, at der er en samlet gæld på 3,4 mia. kr., hvoraf 3,1 mia. kr. er brugt til ”vej- og jernbaneanlæg under udførelse”.

Selvom der er underskrevet fire store kontrakter, har det endelige fløjt endnu ikke lydt. Og i en længere periode har Transportministeriet og Scandlines ligget i en veritabel krig. Som når rederiet løbende informerer Transportudvalget om, at rederiet fortsat vil sejle på monopolruten Rødby-Puttgarden, fast forbindelse eller ej, og at Femernbudgettet ifølge rederiet ikke hænger sammen.

et brev fra 13. november til udvalget står: ”Tunnelens forudsatte gennemsnitlige pris for person- og lastbiler er højere end Scandlines’ realiserede priser, og analysens forudsætninger om antal overførte personbiler er ligele-

des højere end det faktiske antal. Samlet set betyder det, at Femern A/S’ seneste prognose for indtægtsgrundlaget i 2016 afviger hele 21% fra det realiserede. (…). Scandlines (må) gentage opfordringen til, at Femern A/S pålægges at bringe selskabets prognoser i overensstemmelse med de faktiske trafiktal.”

Tyskernes interesse for den faste forbindelse har altid været anderledes beskeden. I mere end 15 år har det været på tale, at danskerne skulle garantere for hele finansieringen. Da det blev en realitet i slutningen af juni 2007, var den daværende transportminister Flemming Hansen også en glad mand:

”Jeg er meget stolt over, at det er lykkedes at blive enige om et så visionært internationalt projekt. Det er en stor sejr for den danske regering,”

sagde han og krydrede det med at tilføje, at nu fik danskerne også hele den økonomiske gevinst.

KONKURRENCE MED NYE HAVNE

Hvordan Danmark selv agerede, da det var DSB Rederi, som sejlede, kan den pensionerede restauratør og entreprenør, Peder Smidt, fortælle. Helt tilbage i midten af 80´erne drev han en god forretning med en bar på færgen Gedser-Travemunde. Dengang, da det ikke var usædvanligt, at op imod 1000 gæster om lørdagen sejlede frem og tilbage i godt selskab og med billige drikkevarer, toldfrit sprut og smøger.

Sammen med en tysk entreprenør fik de den smarte ide, at man kunne lave to nye havne, så der var plads til en konkurrent. Det intelligente var, at havnene skulle bygges, så øst molerne på de eksisterende havne var halvdelen af deres havne. Altså i nærheden af halv pris for at bygge en havn.

Der var stor interesse for projektet: ”Vi henvendte os til Stena Line, og det gik så fint, at vi i september 1986 solgte et nøglefærdigt projektet for lidt over 15 mio. kr.”, siger Peder Smidt. I dag vil det svare til knap 30 mio. kr. i betaling fra et af verdens største færgeselskaber.

Ifølge Peder Smidt forsøgte Stena Line sig med forskellige løsninger for at komme ind, men blev slået hjem i ludo. Med ét havde DSB Rederi hentet et større skibshotel, der lå i vejen for alle andre end DSB Rederi.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank