Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Stigende forsigtighed kan ramme opkøbsiver på venturemarkedet

Peder Bjerge

torsdag 31. marts 2022 kl. 7:00

Buldrende inflation sammen med stigende renter og faldende aktiekurser betyder, at en del investorer vil være mere forsigtige over for venturemarkedet, vurderer Jimmy Fussing Nielsen, partner i Heartcore Capital og næstformand i brancheforeningen Aktive Ejere. Det kan betyde, at iværksættere og nye virksomheder vil have vanskeligere ved at rejse kapital. Fagredaktør Peder Bjerge fortæller historien.

Med Jimmy Fussing Nielsens egne ord var 2021 det bedste år i Heartcore Capitals historie. Pandemien accelererede udviklingen af teknologitrends, som allerede var i gang. Teknologiinvesteringer er ventureselskabets kerneområde, og investorerne strømmede til. 

Selskabets udvikling flugter med Vækstfondens opgørelser af ventureinvesteringer i danske virksomheder, der viste den ene store kapitaltilførsel efter den anden i løbet af 2021.

En ny virkelighed
Et par måneder inde i 2022 er verden en helt anden.

”Vi ser nu, at de vækstkurver, vi oplevede i løbet af pandemien, er fladet ud. Nu er vækstraterne normaliseret og på niveau med dem, vi oplevede i 2019. Teknologivirksomheder har samme potentiale, men de skal nok indstille sig på en anden virkelighed,” siger partneren i Heartcore Capital.

Ét er de nye teknologiers potentiale for at skabe vækst, noget andet er de økonomiske tendenser, der potentielt kommer til at forandre det danske venturemarked. Her er der betydelig usikkerhed, påpeger han.

Tag bare investeringsbanken Morgan Stanleys prognose for 2022, skrevet i december sidste år, hvor analytikerne nok forudsagde inflation som en vigtig faktor, men ikke havde 2022’s store udenrigspolitiske overraskelse med i deres beregninger, nemlig Ruslands invasion i Ukraine.

”De store spørgsmål er, som nummer ét, hvad kommer inflationen og rentestigningerne til at betyde? Og som nummer to, hvad kommer krigen i Ukraine til at betyde på mellemlangt og lang sigt? Indtil nu har vækstvirksomhederne haft adgang til rigelig kapital, men nu ser markedet ud til at normalisere sig,” siger Jimmy Fussing Nielsen.

Selv med den usikkerhed in mente har Heartcore Capital foreløbigt besluttet at fastholde det samme aktivitetsniveau på investeringssiden, men samtidig at holde et vågent øje med udviklingen.

”Men vi vil også være forsigtige. Vi vil tænke os godt om, inden vi beslutter os for at foretage nye investeringer. Virksomhederne i vores portefølje vil vi opfordre til at hente mere kapital, hvis de kan, og vi vil samtidig opfordre dem til at fokusere på rentabel vækst med sunde ’unit economics’, og samtidig have fokus på deres omkostningsbase og burn-rate,” siger Jimmy Fussing Nielsen.

Han understreger, at man lige nu ikke står i en situation, hvor man som investor eller virksomhed for alvor skal være bange. Men man skal nok forberede sig på en normalisering, hvor adgangen til venturekapital ikke vil være lige så rigelig som i tidligere år. 

”Det alternative investeringsmarked, som venture- og kapitalfonde, har rejst en del kapital fra institutionelle investorer de seneste år. Derfor har fondene kapital til at investere, men det er ikke det samme, som at de bliver kastet ud i markedet,” siger Jimmy Fussing Nielsen.

Herudover har familiekontorer, corporate venture-investorer, asset managers, cross over-fonde og andre været særdeles aktive investorer i venturemarkedet de senere år. Det er ikke givet, at de fremover vil være helt så aktive.

Hele fødekæden
På lidt længere sigt vil de institutionelle investorer i stigende grad vende sig mod børsmarkedet, da de store aktiekursfald vil gøre det væsentligt mere attraktivt i forhold til det alternative marked, fremhæver han. Ligeledes kan et stigende renteniveau på sigt trække investeringerne tilbage i retning af obligationsmarkedet.

”Så står du som vækstvirksomhed og skal rejse 500 mio. kr. om et år, kan det være forbundet med stor usikkerhed. Det er den bekymring, vi står med. Derfor maner vi til forsigtighed lige nu. Man skal tænke sig lidt om. Det er ikke alt, der vil kunne finde finansiering,” siger Jimmy Fussing Nielsen.

Han peger på, at de institutionelle investorer i de senere år er søgt mod det alternative marked (som f.eks. venture- og kapitalfonde) på grund af de højere afkastsforventninger. Men nu har investorerne overvægt af disse alternative aktiver, da alternativer har givet rigtig pæne afkast, mens det børsnoterede aktiemarked er faldet i værdi.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank