Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Storbanker har over 20 mia. til ekstra udbytter

Morten W. Langer

mandag 20. september 2021 kl. 7:00

30. september ophører restriktionerne på bankernes udbyttebetalinger. Det har ECB meldt ud, og Finanstilsynets direktør Jesper Berg bekræfter, at de danske regler følger ECB. Umiddelbart har de største banker en opsparet ekstra buffer på over tyve milliarder. Chefredaktør Morten W. Langer gennemgår her opgørelsen over bankernes ekstra buffer.

Op til coronakrisen valgte myndighederne at sætte bankernes udbyttebetalinger på hold, for at sikre bankerne en ekstra buffer til at imødegå et eventuelt større økonomisk tilbageslag i kølvandet på nedlukning af samfundet og dele af erhvervslivet.

Den europæiske centralbank (ECB) udmeldte for nylig, at den ikke forlænger restriktionerne efter den 30. september 2021. Og Finanstilsynet bekræfter, at de følger i fodsporet på ECB. Dermed er der lagt op til, at de danske banker igen ”slippes fri”, når det gælder udbyttebetalinger og aktietilbagekøb.
Da bankerne har navigeret stærkt gennem viruskrisen, har der ikke været de forventede store udlånstab. I år har bankerne leveret stærke resultater, dels baseret på kursgevinster på aktier, men i høj grad også på grund af tilbageførsel af sidste års ekstrahensættelser, som der altså ikke har været brug for. Det har direkte løftet bundlinjerne, og hovedparten af bankerne har over det seneste halve år opjusteret ledelsens forventning til årsresultatet.
De solide overskud kombineret med udeblevne udlånstab og meget lave udbyttebetalinger betyder, at de fleste banker har opbygget en ekstra kapitalbuffer, som ligger langt ud over deres interne målsætninger. Det er derfor forventet med spænding blandt analytikere og bankinvestorer, hvordan bankerne vil forholde sig, når de om knap to uger bliver ”sluppet løs”.
Økonomisk Ugebrev har beregnet bankernes ekstra buffer, baseret på den ”egentlige egenkapital”, også kaldet CET1, i forhold til den interne målsætning for CET1, som typisk oplyses i regnskabet.

Økonomisk Ugebrevs analyse af de seneste regnskabstal viser, at alle de store banker ligger solidt over deres interne målsætninger for ”egentlig egenkapital,” CET1, hvorved de potentielt har mulighed for ekstrastore udbetalinger.

Analytikere vurderer over for Økonomisk Ugebrev, at der vil komme store aktietilbagekøbsprogrammer, men også at aktieudbytterne sættes op, men måske først fra foråret.

Sydbank har for nylig taget forskud på glæderne ved at genindføre aktietilbagekøb og aktieudbytter, dog under forudsætning af, at ECB holder fast i tidsfristen på 30. september.

Den ekstra betaling til aktionærerne udgør samlet 560 mio. kr., hvilket skal sammenholdes med Sydbanks forventede overskud på 1150-1350 mio. kr. Altså knap halvdelen af årets overskud. De seneste år har banken haft en samlet tilbagebetaling på op mod 100 pct., hvilket har været muligt på grund af faldende udlån.

Så der er i forhold til årets forventede overskud potentiale til betydeligt mere. Hertil kommer den opsparede buffer, hvor Sydbank har et udbetalingspotentiale på 2,2 mia. kr. Altså ca. fire gange mere end det, banken har udmeldt for nylig.

Ifølge bankdirektør Jørn Adam Møller fra Sydbank har banken ikke oplyst noget om, hvordan den forholder sig til den ekstra buffer. ”Det er klart, at hvis vi udbetaler mindre end 100 pct. af årets overskud, opbygger vi en ekstra kapitalbuffer. Vi har altid forsøgt at signalere, at vi forstår aktionærernes interesser. Men vi skal også afveje det mod, at vi gerne vil skabe rum for at vi også kan forøge udlånet,” siger han.

Analytikere siger til Økonomisk Ugebrev, at de ser stor sandsynlighed for en yderligere forhøjelse af årets aktietilbagekøb og måske ekstra store aktieudbytter til næste forår. Sydbank har aktuelt et ekstra potentiale for udbytter og /eller aktietilbagekøb på 2,2 mia. kr.

Jyske Bank har et udbetalingspotentiale på over seks mia. kr. i ekstra udbytter og aktietilbagekøb. Banken har allerede udmeldt aktietilbagekøb, som ca. svarer til 1,3 mia. kr. i år med det forventede årsoverskud på 2,6-2,9 mio. kr. Banken har altså foreløbigt valgt at sende halvdelen af årets overskud tilbage til aktionærerne. Det skal også sammenholdes med bankens ekstra udbetalingspotentiale på godt seks mia. kr.

Fra Jyske Bank oplyser CFO Birger Krøgh Nielsen, at bankens udlodningsprocent normalt er 70 pct., men at banken ikke har udmeldt noget for 2021. Omkring udsigterne for, at Jyske Bank justerer de aktuelle udmeldinger, efter bankerne får mere fri tøjler om to uger, siger han: ”Bestyrelsen vurderer hvert kvartal mulighederne for at øge udlodningen herunder fremtidige aktietilbagekøbsprogrammer, der kræver forudgående godkendelse af Finanstilsynet. Bestyrelsen indstillede 0 kr. i udbytte til generalforsamlingen i marts 2021. ”

Danske Bank oplyser i halvårsregnskabet, at det fortsat er bankens ambition at udbetale 40-60 pct. af overskuddet i udbytte. Med de aktuelle forventninger til årets overskud på over 12 mia. kr. svarer det til ca. seks mia. kr. Aktuelt er der ikke udmeldt aktietilbagekøb, som udgjorde seks mia. kr. i 2019 og nul i 2020. Udbyttebetalingen for sidste år var dette forår to kroner per aktie, svarende til 1,7 mia. kr. eller 38 pct. af årets resultat.

I halvårsregnskabet er hensat 3,8 mia. kr. til udbytter, hvortil måske senere kommer aktietilbagekøb på et større milliardbeløb. I hvert fald viser Økonomisk Ugebrevs beregninger, at der er udbetalingspotentiale med den aktuelle kapitalbuffer på over tyve mia. kr. Det skal sammenholdes med bankens samlede aktuelle børsværdi på 92 mia. kr. Overdækningen vil blive en del større, hvis og når det ekstra kapitalkrav dikteret af det danske Finanstilsyn på ti mia. kr. til dækning af eventuelle hvidvaskskader kan afvikles.

Også for Danske Bank er der en ekstra buffer på 16 mia. kr., som bestyrelsen efter den 30. september vil kunne råde over. Analytikere vurderer, at det er meget sandsynligt, at banken genoptager et aktietilbagekøbsprogram, samt at udbyttebetalingerne fra foråret fordobles og måske mere til.

Økonomisk Ugebrev har stillet banken nogle spørgsmål, hvor svaret kortfattet lyder fra IR-chef Claus Ingar Jensen: ”Vi kan bekræfte, at vores udbyttepolitik er uforandret, samt at vi for nærværende ikke har planer om aktietilbagekøb.”

Det ser ud til, at analytikerne forventer en massiv forhøjelse af aktieudbyttet for 2021. Ifølge estimater fra 16 analytikere, indsamlet af Danske Bank, er forventningen et udbytte på syv kroner for 2021 og knap otte kroner for 2022.

Spar Nord oplyste i årsregnskabet, at banken ”for regnskabsåret 2020 anbefaler Finanstilsynet generelt, at bankerne begrænser udbyttebetalingen. Bestyrelsen indstiller derfor til generalforsamlingen, at der udbetales et udbytte på 1,5 kr. pr. aktie vedr. 2020.”

Spar Nord udbetalte ikke de planlagte 3,5 kr. pr. aktie fra 2019, idet Finanstilsynet i 2020 anbefalede suspension af udbyttebetaling. Udbyttebetalingen svarede til 185 mio. kr. ud af årets samlede overskud på 738 mio. kr.
I halvårsregnskabet er hensat 343 mio. kr. til udbytte, og hvis det dobles op i andet halvår, svarer det til knap 700 mio. kr. eller seks kroner per aktie. Med det forventede overskud i år på 1100-1300 mio. kr. svarer det til godt halvdelen af overskuddet.

Bankens udlodningspolitik ligger på 30-50 pct. af overskuddet, og Spar Nord må forventes at øge udbyttet markant i forhold til de 1,5 kroner. Ifølge Økonomisk Ugebrevs beregninger har banken knap én mia. kr. i ekstra opsparet udlodningspotentiale.

Fra Spar Nord lyder meldingen, at der ikke er oplyst noget specifikt for 2021 endnu. ”Men vi har tilkendegivet, at vi aktuelt forventer at udbetale ordinært udbytte relateret til 2021 i den øverste ende af vores udbytteinterval.” Banken har ingen kommentarer til et eventuelt ekstraordinært udbytte eller aktietilbagekøb. ”Men det er klart, at banken løbende overvejer sin kapitalposition, herunder også niveau for udbytte/aktietilbagekøb,” lyder meldingen.

Det synes således sandsynligt, at Spar Nord vil overveje også et ekstraordinært udbytte. I regnskabet oplyses det: ” Det er Spar Nords mål at skabe et konkurrencedygtigt afkast til aktionærerne – i form af kursudvikling og udbytte. Spar Nord har til hensigt at udlodde 30-50 % af årets nettoresultat i ordinært udbytte under hensyntagen til, at bankens kapitalmålsætninger er indfriet.”

LINK TIL GRAFIK

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank