Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Storinvestorer ventes at fravælge danske analytikere

Henrik Denta

fredag 10. november 2017 kl. 11:53

Kun en gruppe af danske elite analytikere ventes at ”overleve” økonomisk, hvis de skal leve af at sælge analyser til professionelle investorer. C20-selskaberne følges ofte af 20-30 udenlandske analytikere eller flere, og det synes begrænset, hvor mange analyser, de professionelle investorer vil betale for.

Kun enkelte danske analytikere ventes at kunne tage kampen op mod de store internationale finanshuse, lyder vurderingen i branchen. Med mindre de danske banker udvikler anderledes forretningsmodeller, for at brødføde deres aktieanalytikere, ser det ud til at blive et blodbad efter 1. januar 2018, når de nye EU-regler træder i kraft.

For tiden følges flere af de store C20-selskaber af over 30 udenlandske analytikere, og det er dem, de typisk seks-syv danske aktieanalytikere fra danske banker nu skal konkurrere direkte med. I de udenlandske finanshuse sidder analytikerne typisk i store brancheteams med andre analytikere, som også følger de internationale konkurrenter til de danske selskaber. Til gengæld ses de danske analytikere at have nærhed til topledelserne i de danske selskaber.

Som tidligere beskrevet i Økonomisk Ugebrev må prisen på aktieanalyser og adgangen til at tale med analytikerne ikke længere indgå i den samlede pris på handelskurtage, når man handler aktier gennem et finanshus. Der skal være et prisskilt på de enkelte dele. Og dermed tvinges kapitalforvaltere til at tage stilling til, hvem de vil bruge og betale for fremover. I det spil får danske analytikere det mere end svært, vurderer branchekilder over for Økonomisk Ugebrev. Ifølge Økonomisk Ugebrevs opgørelse fra juni følges 14 danske C20-selskaber af mere end 20 danske og udenlandske analytikere. Topscoreren er Carlsberg, der følges af 38 analytikere, med Nordea på andenpladsen med 37 analytikere og Novo Nordisk på tredjepladsen med 34 danske og udenlandske analytikere. Forventningen er, at ikke alle disse analytikere vil kunne overleve gennem brugerbetaling fra de professionelle investorer.

I de mindre danske banker kan udvejen være at satse på brugerbetalinger fra private kunder, samt højere interne betalinger for analyser, som anvendes ved forvaltning af ”egne” investeringsforeninger og pensionspuljer. De mellemstore bankers analytikere vil med stor sikkerhed blive fravalgt af de professionelle investorer.

Men hvem af de danske analytikere kan ventes at overleve? Økonomisk Ugebrev har tidligere ratet de danske analytikere baseret på interviews med portefølje-forvaltere og IR-managere. Her topper Danske Bank og Nordea listen med de bedste analytikerhold med næsten dobbelt så høj score som nummer tre på listen, Carnegie. Og med færrest mulige point i bunden af listen kommer så Jyske Bank og Sydbank. Sydbank ventes at fortsætte med at udarbejde lige så mange analyser, som de hidtil har gjort, og offentlige gøre dem gratis. For Sydbank handler det nok så meget om at se analyserne som en markedsføringsindsats over for de private kunder og at bevise, at banken har stor viden og indsigt i de selskaber, de rådgiver kunderne om. Det er dog i den sammenhæng også værd at bemærke, at Sydbanks kurtager ligger i den højere ende, hvorved det er spørgsmålet, om de nye regler overholdes.

Danske Bank og Nordea spås de bedste chancer for at klare sig i den nye åbne konkurrence, selv om flere asset managers, som Økonomisk Ugebrev har talt med, understreger, at de anser bankernes fremsendte prislister som et ”forhandlingsoplæg” og ikke en endelig prisliste. Langt sværere bliver det for de mellemstore banker og deres analytikere.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank