Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Ulovlig insiderhandel ved ALK forhøjelse?

Morten W. Langer

fredag 15. december 2017 kl. 8:06

I kølvandet på en af de mest dramatisk ned- og opture på børsen i år, efterlyser investorer og analytikere nu, at Fondsbørsen eller Finanstilsynet undersøger forløbet omkring denne uges kapitalforhøjelse i ALK-Abelló.

Økonomisk Ugebrev blev torsdag formiddag ringet op af en analytiker, som finder det mistænkeligt, at selskabets aktiekurs efter tre dages historisk kursdyk med 24 procent – fra kurs 900 til lukkekursen onsdag på 681 – endte kun godt én procent fra den auktionskurs, som blev meddelt torsdag morgen før markedsåbning.

Spørgsmålet er om de professionelle investorer, som har deltaget i auktionsprocessen med Danske Bank som emissionsbank, har misbrugt de prisindikationer, som er blevet givet i løbet af onsdagen? Alternativt skulle lukkekursen onsdag eftermiddag på 681 være en tilfældighed. Torsdag morgen kl. 8.01 blev det meddelt, at der var tegnet nye aktier til kurs 691 for et beløb svarende til 699 mio. kr.

Overtrædelse af EU-forordning?

Netop viden om det, der i fagsproget kaldes ”markedssonderinger”, altså i det konkrete tilfælde, når Danske Bank har kommunikeret med potentielle investorer, er ikke i sig selv forbudt. Men EU’s markedsmisbrugsforordning, som gælder i dansk ret, slår klart fast, at den viden, investor får under den type markedssonderinger er at sammenligne med insiderviden, og at man derfor ikke må udnytte denne informationsfordel i markedet.

forordningen hedder det blandt andet, at ”markedssonderinger er interaktioner mellem en sælger af finansielle instrumenter og én eller flere potentielle investorer forud for offentliggørelsen af en transaktion med henblik på at vurdere potentielle investorers interesse i en mulig transaktion såvel som dens kursfastsættelse, størrelse og strukturering (…). De er et meget værdifuldt redskab til at vurdere potentielle investorers synspunkter, øge dialogen med aktionærerne, sikre, at aftaler gennemføres gnidningsløst, samt at der sker en tilpasning mellem udstederes, nuværende aktionærers og potentielle nye investorers synspunkter.”

[irp posts=”526320″ name=”ALK’s strategiplan er for langsigtede investorer”]

Videre hedder det, at ”potentielle investorer, som inddrages i en markedssondering, bør overveje, om den viden, der videregives til dem, udgør intern viden, hvilket i givet fald vil forhindre dem i at handle på grundlag heraf eller selv at videregive denne viden. Potentielle investorer er fortsat underlagt bestemmelserne om insiderhandel og uretmæssig videregivelse af intern viden som fastsat i denne forordning.”

Med denne kostbare insiderviden har investor siden kurs 820 kunne sælge ud i forventning om at kunne købe aktierne tilbage betydeligt billigere nogle dage senere. Altså en risikofri pengemaskine, hvor de øvrige aktionærer har betalt regningen. Analytikere kritiserer også ALK’s ledelse for ikke at være parate med kapitalforhøjelsen umiddelbart efter børsmeddelelsen. Det har givet frit spil for det lodrettet kursfald.

Om den generelle problemstilling siger Head of Surveillance, Jakob Kaule fra Nasdaq, at eventuelle investorer, som får intern viden under markedssonderinger, ikke må handle på denne informationsfordel. ”Denne viden kan opfattes som intern viden, og investor skal agere på baggrund af dette.”

Redskaber mod formodet misbrug

Børsretseksperten professor Jesper Lau Hansen fra KU oplyser, at forordningen er indrettet på en måde, så markedsdeltagere, der videregiver intern viden (altså her emissionsbanken. red) overfor myndighederne skal kunne dokumentere, hvem der har fået denne viden. ”Så hvis man har mistanke om, at den interne viden er misbrugt, er der redskaber til at undersøge, om det faktisk er sket, når man sammenholder oplysningerne med, hvem der har handlet op til det formodede misbrug,” siger han.

Fondsbørsens handelsstatistik viser, at der i denne uge er nettosolgt ALK aktier for 70 mio. kr. fra identiteten Anonymous, hvor der typisk står udenlandske investorer bag. Største nettokøbere er SEB Banken, Nordnet og Danske Bank.

Analytikere påpeger overfor Økonomisk Ugebrev, at kursfaldet på 12 procent mandag var helt forståeligt – efter selskabets børsmeddelelse om en ny strategiplan, som blev dyrere end markedet havde forventet, og at der kom en kapitalforhø-jelse. Tirsdag dykkede aktien yderligere seks procent. Torsdag steg aktien igen ni procent, hvilket bestyrker mistanken om misbrug af intern viden, vurderer analytikere.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.
Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fonden Mariehjemmene søger en ny Økonomichef
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank