Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Update: Danske Bank om Ugen, der kommer

Morten W. Langer

søndag 25. oktober 2020 kl. 19:25

Fra Danske Bank:

Det går stadig den forkerte vej med COVID-19 i Europa, der nu har mere end 100.000 nye smittetilfælde per dag. I USA og Rusland ser det desværre heller ikke godt ud. Derimod går udviklingen i den rigtige retning i Indien, Mexico og Brasilien, mens situationen er under kontrol i Asien og Stillehavsområdet. I Norden ligger Norge stabilt, men der er en række nye tilfælde i Danmark, Sverige og Finland. Mere bekymrende er det, at hospitalsindlæggelser og dødsfald i forbindelse med COVID-19 stiger i Europa (om end langt mindre end i foråret). Vi venter, at begge tal fortsætter op i de kommende uger, da der går en vis periode, før nye smittetilfælde slår igennem i hospitalsindlæggelser og dødsfald.

Politikerne er begyndt at stramme restriktionerne, og da antallet af nye smittetilfælde ikke falder, ser det ud til, at der vil blive strammet yderligere op. De foreløbige PMI-tal i euroområdet viste en opbremsning i servicesektoren, der er mest sårbar over for nedlukninger og COVID-19-smitten. Industrien holder sig derimod pænt oppe med hjælp fra høj efterspørgsel fra udlandet.

Corona-pandemiens opblussen og de økonomiske følgevirkninger har ført til nye krav om hjælp fra politikere og centralbanker. Vi venter ikke, at ECB annoncerer nye tiltag på mødet torsdag i næste uge, men de kan meget vel signalere, at der er en chance for, at støtteopkøbene i PEPP-pandemiprogrammet udvides eller forlænges på mødet til december. Vi mener ikke, at flere obligationsopkøb vil løse problemet med de lave inflationsforventninger, men lave renter er nødvendige, for at finanspolitikken kan bidrage til den økonomiske genopretning,

Den japanske centralbank nedjusterer formentlig vækst- og inflationsprognosen i forbindelse med mødet på torsdag, men vi regner ikke med, at de justerer på de pengepolitiske lempelser, der er kombineret med styring af rentekurven. I USA kæmper Trump-regeringen og Demokraterne stadig for at finde et kompromis i spørgsmålet om, hvor stor en finanspolitisk hjælpepakke skal være, og parterne er rykket nærmere hinanden.

Kina har stadig ret godt styr på virussen, og den økonomiske genopretning fortsætter. Nationalregnskabstallene for 3. kvartal samt detailsalgs- og industriproduktionstallene, der er udsendt i denne uge, bekræfter, at der er gang i væksten. Den gode udvikling skyldes blandt andet, at de kinesiske myndigheder overvåger smitteudviklingen nøje og derved har formået at holde smittetilfældene på et meget lavt niveau. Økonomien stimuleres samtidig af penge- og finanspolitiske lempelser. Den kinesiske valuta renminbien er blevet styrket 7 % i forhold til dollaren siden maj.

EU og Storbritannien har genoptaget Brexit-forhandlingerne og vil nu forsøge at få en aftale i hus medio november (som også i nogen tid har været vores hovedscenarie). Der har været mange historier i medierne i de sidste uger, hvor anonyme embedsmænd citeres for, at forhandlingerne skrider fremad, og markederne tog godt imod meldingen fra EU’s chefforhandler Michel Barnier om, at en aftale er inden for rækkevidde. De største knaster er stadig fiskeriet og fair konkurrence (en fælles forståelse om selskabsskatter, statsstøtte, arbejdstagerrettigheder, miljøkrav etc.) EUR/GBP ligger nu i den lave ende af intervallet på 0,90-0,92, der har været gældende på det seneste, men vi tror ikke, at kursen falder til under 0,90, før vi får mere positive signaler om, at en aftale er i sigte.


I Danmark får vi på mandag tal for detailsalget i september. Detailsalget tog et lille dyk i august, men har generelt ligget på et særdeles højt niveau de seneste måneder. De
vedtagne restriktioner i september har formentlig lagt en dæmper på det samlede forbrug, men generelt er det snarere andre dele af forbruget end detailsalget, der bliver
ramt heraf. Vores forbrugsindikator peger mod et fortsat forhøjet niveau i september, og det bliver kun endnu mere udtalt i oktober, når vi får feriepengeeffekten med.

Torsdag får vi erhvervenes konjunkturbarometre for oktober, hvor humøret formentlig vil være faldet en del ift. september, hvor størstedelen af besvarelserne blev indsamlet
før månedens restriktioner. Restriktionerne har særligt ramt servicesektoren, så denne vil uden tvivl komme med de mest dystre meldinger, mens detailbranchen omvendt
formentlig vil trække i den anden retning.

Ugen sluttes af med Danmarks Statistiks tal for ejendomspriserne i august og ledighedstal for september. Baseret på Boligsidens pristal såvel som vores egne
fremvisningstal er der ikke noget der tyder på, at luften er gået af boligballonen de seneste måneder, og august-tallene kunne således meget vel byde på nye pris-rekorder.
Vi venter også forbedrede ledighedstal på trods af udløb af lønkompensationsordningerne i august. Der har fra de daglige ledighedstal ikke været tegn på nogen stigninger i ledigheden, og med den forgange uges nye rekord i beskæftigelsesvæksten i august, er arbejdsmarkedet gået ind i måneden med et stærkt momentum. Vejen tilbage til udgangspunktet bliver dog lang og ujævn, men for nu tyder det på, at pilen fortsat peger opad.

 Vi får detailsalgstal for september i Sverige i næste uge, og desuden udsender det svenske konjunkturinstitut en ny udgave af konjunkturbarometret, hvor de tager pulsen
på svensk økonomi i oktober. Detailhandlen har klaret sig relativt pænt gennem pandemien og er nu fuldt oppe i omdrejninger igen. Der var ganske vist en lille korrektion i detailsalget i august, men den kom efter fremgang i tre måneder i træk, og det var derfor kun naturligt med en lille korrektion. Vi venter, at detailsalget vokser fremover, om end i et langsommere tempo end fra maj til juli. Det kan gå ud over detailsalget, hvis folk bliver mere nervøse for at blive smittede og derfor mere tilbageholdende med at bruge penge.

Erhvervstilliden i den svenske detailhandel og i industrien er steget til over det historiske gennemsnit. Private serviceydelser halter stadig bagefter, selv om erhvervstilliden her er steget de seneste par måneder. Serviceydelser på forbrugsområdet trækker fortsat ned. Det er et billede, der også kan genfindes i Riksbankens erhvervstillidsundersøgelse fra denne uge. Men virussituationen er stadig usikker, hvilket sætter en grænse for, hvor meget erhvervstilliden på dette område kan bedre sig på kort sigt. Og som vi tidligere har fremhævet, mener vi, at beskrivelsen af erhvervsforholdene i Riksbankens undersøgelse siger mere om situationen end de faktiske tal.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Forretningsudvikler til Pension og Formue
Pension, Formue
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Midt- og Nordjylland
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Afdelingsdirektør for forretningsudvikling Private Banking
Private Banking
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Region hovedstaden og Sjælland
Regnskabsassistent til Pharma Nord
Region Syddanmark

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank