Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Venture: Nyt marked for salg af ejerandele med kæmperabat

Carsten Steno

onsdag 13. januar 2021 kl. 7:19

Et second hand-marked er opstået på M&A-markedet for vækstvirksomheder i kølvandet på coronakrisen: Iværksættere og nøglemedarbejdere sælger ejerandele i deres porteføljeselskaber med en rabat på op til 45 pct. Købere er de såkaldte secondaries, en ny type venturefonde. Behovet for likviditet og deling af investeringsrisikoen er dynamoen bag de nye fonde, skriver fagredaktør Carsten Steno.

De nye såkaldte secondary fonde opkøber ejerandele i porteføljeselskaber med en betydelig rabat. Prisen på aktier i start up-virksomheder og unge vækstvirksomheder, der for tiden presses af markedsforholdene, ligger væsentligt under den pris, aktierne er tegnet til. Også business angels sælger for at gøre deres investeringer likvide.

Med andre ord er der en del investorer med tidligere indkøbte ejerandele i det aktuelle marked, der ønsker at tage en del af risikoen af bordet, eller også har de brug for rede penge. Transaktionerne sker til en pris, der typisk ligger mellem 20 og 45 pct. under den værdi, som virksomhederne er sat til ved deres seneste kapitalrejsningsrunde.

TI INVESTERINGER
Den danske Nordic Secondary Fund (N2F) er etableret med kapital på foreløbig 265 mio. kr., og fonden har foreløbig foretaget ti investeringer. Danske N2F´s investorer består af business angles og velhavende familier gennem egne family offices, bl.a. Pandora-stifter Per Enevoldsen, Steen Parsholt, Frank Lyhne Hansen og tidligere Topdanmark direktør Christian Sagild.

Blandt fondens foreløbige investeringer er det danske samkørsels-selskab GoMore og robottilbehørsproducenten OnRobot, hvor foundere, medarbejdere og mindre aktionærer har ønsket at sælge nogle af deres ejerandele. Endnu en fond vil blive søgt rejst efter nytår. Et andet eksempel er den britiske kapitalfond Balderton, der har etableret en secondary fond på 1 mia. kr. Målet er bl.a. at foretage opkøb i Nordeuropa, hvor der er mange techfonde, som er Baldertons primære fokus.

Fremkomsten af de nye secondary fonde møder forhindringer: I de fleste aktionæroverenskomster i investorernes porteføljeselskaber har den øvrige ejerkreds forkøbsret, hvis foundere eller nøglemedarbejdere vil sælge aktier. Investorer med forkøbsret er da også N2F´s største konkurrenter. Men alligevel er det altså lykkedes N2F på mindre end et år at købe aktier i de ni selskaber og endda gennemføre en enkel exit, igen med stor fortjeneste.

”Sælgerne er foundere og medarbejdere, som har ret til at sælge deres aktier udenom ejerkredsen, eller som oplever, at den øvrige ejerkreds ikke vil have aktierne. Vi køber aktierne til en rabat på i gennemsnit 30 pct., men kun i selskaber, der har været igennem en serie A-fundraising, og hvor vi tror på fremtiden og ledelsen. Det gør sælgerne typisk også, men de vil måske gerne omveksle en mindre del af den papirformue, de har i virksomhederne, til rede penge, så de får mere ro på deres privatøkonomi,” siger managing partner Peter Sandberg, N2F.

MANGLER LIKVIDITET
Andre investorer kan være økonomisk pressede, hvorfor de ønsker at styrke likviditeten til drift eller investeringer. Mens N2F køber ejerandele i virksomheder, der har været igennem en serie A-runde, er britiske Balderton mere konservative. Her købes der kun ejerandele fra foundere og andre i virksomheder, der har været igennem en serie C-runde, altså efter flere fundraisingrunder. Fondens størrelse vidner om, at Balderton anser potentialet for stort, og de har også fokus mod Norden.

Det skyldes, at antallet af lovende vækstselskaber indenfor tech er stærkt voksende i Norden og Baltikum, som også N2F fokuserer på. Peter Sandberg mener ikke, at founderes motivation og interesse for deres virksomheder mindskes, fordi de sælger nogle af deres aktier. N2F køber typisk aktier i virksomheder, der har mellem tre og fem år til en exit, og transaktionerne foregår typisk mellem de normale kapitalrejsningsrunder, der er i firmaerne. Det er på de tidspunkter, at markedet er størst, fordi nogle foundere og nøglemedarbejdere ikke ønsker at afvente et endeligt salg, før de casher ind.

Gregers Kronborg, bestyrelsesmedlem i Aktive Ejere (tidl. DVCA) og ejer af Ruelbreaker Venture, vurderer, at der er gode muligheder for at købe ejerandele i ventureselskaber, især aktier, der har tilhørt tidligere medarbejdere, som har skiftet job, eller som er begyndt på et nyt væksteventyr, ligesom der kan være investorer, der har behov for likviditet.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank