Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Vestas taber troværdighed på svag kommunikation

Steen Albrechtsen

tirsdag 05. december 2017 kl. 12:56

Vestas’ konkurrenter har i flere kvartaler talt om prispres på solgte vindmøller, mens Vestas har afvist det. Efter tredje kvartal erkendte Vestas’ CEO det også. Han sagde til de undrende analytikere, at det havde han da talt om tidligere.

Analytikerne har på de seneste to investorkonferencer efter kvartalsregnskaberne haft intensiv fokus på spørgsmålet om øget priskonkurrence – og eventuelt øget pres på lønsomheden. Næsten alle analytikerspørgsmål var på seneste investorkonference efter tredje kvartal centreret omkring priser.

Debatten om samme emne blev efter andet kvartal hurtigt lagt i graven, med Vestas’ egne udtalelser om at den lave pris per MW (0,81 mio. euro pr. MW) var et resultat af valutaeffekter, ordremixet og endelig skærpet konkurrence. Ved analytikerkonferencen efter andet kvartal blev ”price” og ”pricing” nævnt 28 gange. Efter tredje kvartal blev priserne nævnt hele 63 gange.

TREND ELLER EJ

Vestas’ ledelse forsøgte ligesom tidligere at undgå at tale om udviklingen i den gennemsnitlige salgspris i det enkelte kvartal som en rettesnor for den konkrete prisudvikling, men henledte i stedet opmærksomheden på trenden, som har været nedadgående. Det kommer dog til at stå lidt i modstrid med det indtryk, man forsøgte at give af, at det voldsomme prispres næsten er kommet overnight i tredje kvartal.

At der pænt sagt har været en kommunikationsbrist mellem Vestas og markedet blev tydeliggjort på telefonkonferencen, hvor CEO Anders Runevad bl.a. sagde ”And I think that, for sure, we had talked about (competition, red.) for quite some time. And what we are saying now is that we see also an acceleration in that”. Det foranledigede følgende respons fra en analytiker: Okay. And perhaps, Anders, I think the market hasn’t been listening to your caution then. I’ll leave it there.”

Det store spørgsmål er, hvor hårdt der vil blive kæmpet om ordrerne fremadrettet. De hurtigt faldende auktionspriser betyder også, at punktet, hvor vindenergi vil være mere eller mindre støttefri, nærmer sig, og derfra vil det være oplagt at forvente, at priskonkurrencen aftager noget. Det er også interessant at notere sig, at ikke blot Vestas, men også konkurrenterne, rapporterer om en stærk ordreindgang målt på volumen.

Siemens-Gamesa’s direktør Markus Tacke sagde i denne uge i et interview, at det er hans vurdering, at priserne har fundet et nyt niveau (og dermed er færdige med at falde). Modsat sagde Senvion på deres telekonference, at de ikke ser, at prisbunden er nået endnu.

Vestas sagde på telekonferencen, at indtjeningsmarginerne ikke er et absolut spil, men et relativt spil, således at Vestas ikke vil kunne stå alene med sit 12-14 procent som mål for i overskudsgraden, hvis konkurrenterne stiller sig tilfredse med f.eks. 4-5 procent.

GE har i forbindelse med sin nylige omstrukturering hævet sit EBIT-target for vindmølledivisionen til over 8 procent, mens Siemens-Gamesa guider en EBIT-margin på 7-8 procent (eksl. særlige poster) i 2018 under en forudsætning om et lavt, tocifret procentuelt fald i priserne. Vestas stræber stadig efter en brancheførende EBIT-margin og er i øjeblikket den eneste aktør, som leverer en pæn tocifret margin (12-13 procent forventet for 2017).

UDSKILNINGSLØB IGANG?

Justeringen af konsensusestimaterne har efter Q3-regnskabet været voldsom. Vestas’ EPS-estimater er således nedjusteret med næsten 18,5 procent for 2018 og 16,5 procent for 2019, alene i forhold til før regnskabet.

Det er dog også relevant at notere, at Vestas’ estimater slet ikke er ramt så hårdt, som det er tilfældet for de mindre spillere som f.eks. Nordex, Senvion, Suzlon m.v., der ikke har den globale tilstedeværelse, og derfor i høj grad er afhængige af mere modne enkeltmarkeder som f.eks. Tyskland.

Omsætningsestimaterne for Vestas for 2019 er kun nedjusteret med små 2 procent det seneste halve år, hvor de f.eks. for Nordex, Siemens-Gamesa og Suzlon er nedjusteret med op imod 20 procent. Med prispresset in mente må det betyde, at analytikerne forventer, at Vestas kan øge sin volumen. Det kan opfattes som en indikation af, at analytikerne fortsat ser Vestas som en vinder i det kommende udskilningsløb. Og i det lys er det nærliggende at betragte det store kursfald som en overreaktion i et langsigtet perspektiv.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank