Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Nykredit Bank har swapaftaler for 72 mia. kr.

Linda

søndag 15. januar 2017 kl. 21:51

Omfanget af swapaftaler overstiger markant de samlede erhvervsudlån og er med til at presse Nykredit Banks risikoeksponering opad og dermed øge kapitalkravet, viser nye oplysninger fra Nykredit til Økonomisk Ugebrev. Problemet med andelsboliger kan være større end hidtil antaget.

Hidtil har det været en black box, hvor de store swapaftaler, egentlig lå i Nykredit Bank. Selvom swapaftalerne i Nykredit Bank udgør hele 71,8 mia. kr., så er meldingen fra koncernen, at det reelt kun er swapaftaler med andelsboligforeningerne, der er problematiske. Her er problemerne til gengæld ganske store. Der var ved udgangen af september swaplån til andelsboligforeninger for 14,8 mia. kr. og der var foretaget nedskrivninger på disse lån på 4,5 mia. kr. Det fremgår af tal, Nykredit har oplyst til Økonomisk Ugebrev.

Nykredit oplyser dog ikke, hvor stor den negative værdi af andelsboligforeningernes swapaftaler er. Men samlet for alle bankens swapaftaler var der ved udgangen af september en negativ værdi på 18,5 mia. kr. Omregnet til risikoeksponering tegner swapaftaler sig for omkring 16 mia. kr. ud af bankens samlede risikoeksponering på 111 mia. kr. Økonomisk Ugebrevs beregninger viser, at alene andelsboligforeningerne tegner sig for omkring otte mia. kr. af denne negative værdi. Og det er altså ud af disse skønnede otte mia. kr., at Nykredit Bank har nedskrevet 4,5 mia. kr. Spørgsmålet er så om det er tilstrækkeligt. Andelsboligeksperten cand.merc. og valuar Lars Wismann fra Wismann Property Consult peger på, at Nykredit har interesse i ikke at overvurdere behovet for hensættelser. ”De har interesse i at fremstå bedst muligt. Men jeg kan ikke vurdere om der er behov for flere nedskrivninger. Men der er en lang række andelsboligforeninger uden for København, hvor de i mange tilfælde er blevet rådet til at lave swapaftaler. Her er priserne ikke steget som i København, og derfor er der ingen egenkapital i foreningerne,” siger Lars Wismann.

Netop for andelsboligforeningerne er situationen, at Nykredit ikke har nogen personlig hæftelse, men kun sikkerhed i selve foreningens formue. Det gør Nykredit ekstra sårbar. Siden regnskabet for tredje kvartal er landets største andelsboligforening Hostrup Have gået konkurs. Det betyder givetvis, at der i det kommende regnskab skal flyttes over en mia. kr. fra nedskrivninger til realiseret tab. Det vil ikke i sig selv påvirke driften i banken. Men der er en stribe andre andelsboligforeninger med problemer, f.eks. AB Duegården. Samlet udgør swapforretninger med andelsboligforeninger omkring 20 procent af alle Nykredit Banks swapforretninger målt i kroner, mens 75 procent af de samlede nedskrivninger på renteswaps ved udgangen af september var på engagementer med netop andelsboligforeninger.

De små hensættelser på swapaftaler på andre kunder end andelsboligforeninger er, ifølge seniorrådgiver Lars Krull fra Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet, ikke overraskende.

”For de fleste er der ikke problemer, dog med andelsboligområdet som en klar undtagelse. På det område er der store problemer, som endda forværres af, at nogle andelsboligforeninger har valgt at sidde med korslagte arme,” siger Lars Krull. Nykredit Bank erkender dermed selv via sine nedskrivninger, at den helt store achilleshæl netop er andelsboligforeningerne. Det er både fordi der i mange tilfælde er tale om meget lange aftaler med op til 30 års løbetid, og de derfor har massive negative værdier, som i mange tilfælde betyder negativ egenkapital i foreningen. Det er til trods for, at der er eksempler på at netop andelsboligforeningerne på selve kreditforeningslå-net har kørt videre med bidragssatser i den helt lave ende, mens andre kunder i Nykreditkoncernen har oplevet massive bidragsstigninger, der i nogle tilfælde er kommet helt op på flere procent for erhvervslån.

Swapaftaler med landbruget
Ifølge Økonomisk Ugebrevs oplysninger udgør swapaftaler med landbruget fra Nykredit Bank kun et beløb på omkring fem mia. kr. Ved udgangen af 2015 var der en negativ markedsværdi af swapaftaler med landbruget på 1,3 mia. kr. og ved udgangen af september er dette tal formentlig lidt større, fordi renteniveauet på dette tidspunkt var faldet. Ifølge Ugebrevets oplysninger var landbrugets samlede negative værdi af swapforretninger ved udgangen af 2015 på 3,2 mia. kr. Holder det stik, så tegner Nykredit Bank sig altså for 40 procent af hele landbrugssektorens negative værdi af swapaftaler.

Langt hovedparten af de swapaftaler Nykredit har, er altså til sektorer uden for både landbruget og andelsboligforeninger. Det gælder mere end 50 mia. kr. af de i alt 71,8 mia.kr. Det er primært til ejendomsselskaber, og primært aftaler der ifølge Nykredit er både sunde og overholdes uden problemer.

læs hele udgivelsen her

Ejlif Thomasen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank