Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Nykredit antyder: Ansatte samlede fuldmagter i arbejdstid

Ejlif Thomasen

mandag 09. april 2018 kl. 8:49

Se også afgørelse fra Pressenævet: Genmæle fra Nykredt og Forenet Kredit

Demokratiet i ejerforeningen bag Nykredit, Forenet Kredit, eksisterer ikke. Udadtil arbejder ledelsen for at styrke demokratiet. Men virkeligheden er, at den samme ledelse ubarmhjertigt tromler ethvert forsøg på spirende demokrati. Sådan lyder konklusionen i Økonomiske Ugebrevs survey med svar fra 650 realkreditlånene. Vurderingen bakkes op af en række af de kandidater, der ved det seneste valg stillede op til foreningens repræsentantskab.

Nykredit indrømmer indirekte nu at have arrangeret og betalt bustransport af ledende medarbejdere til valgstedet, så de kunne påvirke resultatet gennem stemmeafgivning. Nykredit og Forenet Kredit styrer tilsyneladende fuldstændig, hvem der bliver valgt til repræsentantskabet, der er foreningens øverste myndighed. Det er den entydige vurdering i Økonomisk Ugebrev survey, hvor respondenterne tegner et billede, at nærmest dikatoriske tilstande i forbindelse med valghandlingerne.

Helt samme vurdering har en række låntagerkandidater efter valget til repræsentantskabet i marts 2018: De blev godt og grundigt tromlet ned af ansatte fra Nykredit, der troppede op til valget udstyret med fuldmagter til at stemme på ledelsens egne kandidater.

FRAGTET MED BUS

Resultatet blev, at græsrødderne efter et enormt forarbejde kunne se, at ledelsens kandidater blev valgt. ”Jeg vil påstå, at demokratiet i Nykredits valg ikke findes, og at ledelsen kontrollerer valget,” siger kriminaltekniker Kim Lindholt, der er en af de kandidater, der stillede op til valget i Nordjælland.

Han og flere andre kandidater så i forbindelse med valget i Ballerup ved selvsyn Nykreditmedarbejdere blive fragtet samlet med bus til afstemningsstedet. Netop bustransport af medarbejdere til valgstederne bliver fremhævet i en stribe kommentarer i Økonomisk Ugebrevs survey, der samlet set tegner et ekstremt opsigtsvækkende billede af demokratiet i foreningen.

”Nykredit er gennemsyret af en ”os mod dem”-kultur. Medarbejdere bruges aktivt for at sikre den nuværende magtstruktur. Det skriger til himlen af diktatur. Kunde/ ejer-indflydelse er lig nul,” lyder en af kommentarerne.

”Jeg så selv en bus med medarbejdere fra Nykredit, og jeg så dem gå ind sammen med koncernchef Michael Rasmussen. Bagefter hørte jeg, at der var taget billeder af bussen, men at busselskabet nægtede, at bussen var bestilt af Nykredit,” siger udviklingsingeniør Bo Grenaae Hansen, der selv stillede op til valget. Også flere af respondenterne i surveyet omtaler disse busser med ansatte fra Nykredit.

Økonomisk Ugebrev har på grund af de konkrete låntageroplevelser og kommentarerne stillet spørgsmål til både Nykredit og Forenet Kredit, herunder om den omtalte bustransport. Pressechef Jens Theil indrømmer delvist, at Nykredit rent faktisk står bag i hvert fald en af de omtalte bustransporter.

”Nykredits chefgruppe ankom samlet i en bus til valgmødet i Ballerup, da de på valgdagen var samlet til seminar i Køge cirka 40 km. derfra. En del af programmet på seminaret var at deltage på valgmødet, da vi anser det for naturligt, at det øverste ledelseslag har forståelse for og indsigt i koncernens demokratiske bagland. Derfor blev der arrangeret fællestransport. De af chefgruppens medlemmer, der ikke havde stemmeret til valgmødet, lyttede til talerne og indlæggene, mens de medlemmer, der havde stemmeret, selvfølgelig kunne stemme, hvis de ønskede at gøre dette.

Chefgruppen består af koncerndirektionen og de ledere, der refererer til koncerndirektionen,” skriver Jens Theil i et svar til Ugebrevet, hvor han også bekræfter, at Nykredit har betalt transporten.

Han leverer dermed et klokkeklart eksempel på, at ledelsen – med held – direkte har påvirket valgresultatet.

MARIONETTEATER

Blandt låntagerne er det opfattelsen, at fænomenet med gratis bustransport er langt bredere end til at omfatte en ledelsesgruppe: ”Det er blevet de ansatte mod kunderne, og en elite, der ikke vil have kundeinput,” siger Bo Grenaae Hansen. ”Jeg har brugt mange timer på at stemme dørklokker og vil arbejde for mere åbenhed og demokrati, men jeg kan konstatere, at det er umuligt at komme ind. Ledelsen ved hele tiden, hvor mange fuldmagter, der er ude, og har styr på deres egne, så de styrer processen.

Så resultatet er, at i stedet for, at der kommer frisk luft ind i repræsentantskabet, så har vi et marionetteater med en række nikkedukker,” siger Kim Lindholt.

Netop emnet omkring fuldmagter til medarbejdere i Nykredit er ligeledes trukket frem i en række svar i websurveyet. ”Ejerne holdes udenfor, og ”valget” kuppes af magteliten, der bruger personalet til at samle fuldmagter i arbejdstiden. Det burde ikke være lovligt i et land som Danmark,” skriver en af respondenterne i en kommentar. Også dette forløb erkendes nu af pressechef Jens Theil.

Ugebrevet har spurgt, om han kan bekræfte, at medarbejde har indsamlet fuldmagter i arbejdstiden. ”Alle medarbejdere i Nykredit, der er medlem af Forenet Kredit, kan deltage i foreningens valg på lige fod med andre medlemmer, herunder også medbringe fuldmagter for andre stemmeberettigede. Har man skullet medbringe en fuldmagt for en kollega, kan det have været naturligt at tale om det på arbejdspladsen. Hvis det er sket, er det selvfølgelig vores forventning, at det ikke er gået ud over arbejdet, og vi er også helt trygge ved, at det er tilfældet,” skriver Jens Theil til Ugebrevet.

Endelig fremhæver flere kandidater til valget, at der fra Forenet Kredits sekretariats side blev brugt tekniske benspænd for at hæmme udefra kommende kandidaters muligheder for at blive valgt. ”Jeg og flere andre har oplevet,

athvis en fuldmagt skulle flyttes fra en person, fordi der var for mange, så har sekretariatet besværliggjort det. Jeg har også eksempler på, at sekretariatet har villet bestemme hvilke fuldmagter, der skulle flyttes,” siger sognepræst Torben Ebbesen, der ligeledes stillede op til valget.

”Det ville være langt bedre med en elektronisk afstemning, men det er ledelsen imod, fordi den dermed vil miste kontrollen over selve valget,” siger Torben Ebbesen.

Ejlif Thomasen Læs her Nykredits svar i fuld længde.

Sådan gik de seneste valg til ejerforeningens repræsentantskab:

Dette forår er der afholdt valg to steder, nemlig i Vestjylland og København/Nordsjælland. Herudover obligationsejervalg uden afstemning. Den reelle kamp stod dermed i de to regioner. Både i Vestjylland og i København/Nordsjælland blev alle ledelsens kandidater valgt, og med påfaldende enslydende stemmetal. I Vestjylland fik de fire kandidater fra 699 til 710 stemmer, mens de fire kundekandidater fik fra 66 til 110 stemmer. I København/Nordsjælland fik ledelsens syv kandidater fra 680 til 702 stemmer, mens kundernes syv kandidater fik fra 374 til 434 stemmer.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev om
Finans og Økonomi

Få de vigtigste finansnyheder direkte i indbakken. 
Det er gratis og udkommer tirsdag og torsdag kl. 9.00.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Investeringschef til Ringkjøbing Landbobank
Region Midt
Lokale og Anlægsfonden søger en ny Regnskabschef
Region Syddanmark
Nyt job
Lyngby-Taarbæk Kommune søger to centrale økonomikonsulenter til henholdsvis beskæftigelsesområdet og ejendomsområdet
Region Hovedstaden
Senior Regnskabschef i CM Biomass
Region Hovedstaden
Financial controller til mellemstort advokatkontor centralt placeret i Aarhus
Region Midt
Financial Controller til Business Support i Pensions & Investments
Region Hovedstaden
Studentermedhjælper til Dansk Sygeplejeråds Økonomiafdeling
Region Hovedstaden
Energinet søger en senior commercial manager
Region Syd
Grant Thornton søger revisor med minimum et par års erfaring
Region Hovedstaden
Grant Thornton Denmark søger erfaren revisor
Region Hovedstaden
Hvidvaskmedarbejder til Danske Andelskassers Bank
Region Midt
Jurist med speciale i hvidvask (AML) til Danske Andelskassers Bank
Region Midt
Møns Bank i Næstved søger erhvervsrådgiver – er det dig?
Region Sjælland
Selvstændig finance business partner med solid forretningsforståelse
Region Syddanmark
Ringkjøbing Landbobank søger privatrådgiver til København
Hovedstaden
Dygtig økonom med interesse for sundhed til Strategisk Analyse
Region Hovedstaden
Erfaren økonom til analyser af boligmarkedet og den finansielle stabilitet
Region Hovedstaden
Clipper Bulk A/S søger Finance Controller
Region Hovedstaden
Finansiel Controller til Økonomifunktionen i Facit Bank
Region Hovedstaden
Energinet søger en kommunikativ stærk finance business partner
Region Syd
Fagligt stærke revisorer med fokus på risikostyring til Forsvarsministeriets Regnskabsstyrelse
Region Nordjylland
Plesner søger økonom til ambitiøs økonomisk analyseenhed
Region Hovedstaden
Clipper Bulk A/S søger Accountant Assistant – Creditor & Payment Team
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Seneste nyt

Aktuel artikelserie

Diversitet og inklusion i virksomheder

Bliv klogere på store danske virksomheders arbejde med diversitet og inklusion gennem analytisk og databaseret journalistik. Økonomisk Ugebrev...
Læs mere »
Diversitet og inklusion

Andre artikelserier

Diversitet og inklusion
Diversitet og inklusion i virksomheder
ESG-komponenter i topchefløn
Klimarapportering
Modernisering af Nationalbanken?
First North: Udfordringer & muligheder
Vækstfondens fremtidige rolle

Seneste nyt

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: [email protected]
Jobannoncer: [email protected]
Redaktion: [email protected]
Annonce materialer: [email protected]
Bogholderi: [email protected]

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[esi iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]