Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Nykredit kan være på vej mod 100 procent foreningseje

Ejlif Thomasen

onsdag 08. marts 2023 kl. 11:15

Nykredits Q1 med svagheder: Engangsposter trækker op

Første skridt er taget for at få de fem pensionskasseaktionærer ud af Nykredit, som tidligere var helejet af Forenet Kredit. Med PFA i spidsen købte de i 2017 16,89 pct. af Nykredit som et alternativ til en børsnotering. En del af aftalen var, at de ikke måtte sælge til tredjepart før 2023. I det seneste regnskab fra Nykredit åbnes der for aktietilbagekøb, skriver fagredaktør Ejlif Thomasen.  

Låntagerne i Nykredit ejer gennem deres medlemskaber af Forenet Kredit 78,9 pct. af Nykredit, og den ejerandel kan efter mere end fem års status quo være på vej opad. Dermed trækker det mod en ny ejerstruktur, hvor det igen kun er låntagerne gennem Forenet Kredit, der ejer Nykredit.

Formelt vil Nykredit dermed kunne slippe for at varetage kommercielle særinteresser hos de professionelle investorer. Kommer det til at ske, vil det alene være låntagernes interesser, der skal plejes, og det vil åbne for at sænke bidragssatserne. 

Økonomisk Ugebrevs gennemgang af de nye oplysninger viser, at flere forhold peger i retning af en ændret ejerstruktur af den tredjestørste finansielle virksomhed i Danmark 

Ny udbyttepolitik

Væsentligst er der i Nykredits seneste regnskab en ny formulering omkring finanskoncernens udbyttepolitik, hvor den hidtidige målsætning har været at udlodde omkring halvdelen af overskuddet til aktionærerne. 

I regnskabet for 2022 er der for første gang nævnt muligheden for aktietilbagekøb. På side 19 hedder det:

”I tilfælde af at Nykredit efter udbetaling af ordinært udbytte vurderes at have overskydende kapital, vil bestyrelsen i 2023 og fremover – under hensyntagen til de aktuelle konjunkturforhold, fremtidsforventninger mv. – vurdere, om der er grundlag for eventuelt ekstraordinært udbytte eller aktietilbagekøb.” 

Det er dermed første gang, at egentlige aktietilbagekøb nævnes som en mulighed. De seneste to år har der været udloddet ekstraordinært udbytte på grund af store overskud. Men det vil med stor sandsynlighed nu blive afløst af aktietilbagekøb. Hvad der i givet fald skal ske med tilbagekøbte aktier, er ikke forklaret nærmere.

Økonomisk Ugebrev har direkte spurgt Nykredit, om aktietilbagekøbene især ventes at ske fra eksterne aktionærer med henblik på annullering af aktierne. Eller om det vil være aktier, der skal videresælges til Forenet Kredit. Begge dele vil øge Forenet Kredits ejerandel. Nykredit har ikke svaret på dette, men skriver til Økonomisk Ugebrev: 

”Der er ikke på nuværende tidspunkt planer om yderligere udlodning. Skulle det blive aktuelt, så vil vi på det tidspunkt beslutte metode, og her kan aktietilbagekøb være en mulighed for at sikre fleksibilitet.” 

En stribe andre spørgsmål til Nykredit er ubesvarede, herunder om der eksisterer nogen aftale, der regulerer hvilke priser, aktier skal handles til, og også hvorvidt der er nogen indikationer på, at de eksterne aktionærer ønsker at sælge deres aktier. 

For at afklare forholdene omkring eventuelle aktietilbagekøb har Økonomisk Ugebrev dykket ned i de oprindelige købsaftaler fra 2017 med de fem pensionskasser. En af klausulerne var, at de fem aktionærer ikke må sælge til tredjemand før 2023. 

Forenet Kredit klar til opkøb

Denne klausul er udløbet nu, og det åbner for transaktioner, hvor de eksterne aktionærer sælger til tredjemand. I tilfælde af ønsker om salg, regulerer aftalen, at Forenet Kredit har forkøbsret. Den store ejerforening har altså mulighed for at øge sin ejerandel, hvis nogle af de eksterne aktionærer vil sælge. Men så skal foreningen anvende kapital til aktietilbagekøb, og det vil sikkert gå ud over de aktuelle kundekroner, som er med til at styrke Nykredit på niveauet for bidragssatser.

Holdningen i Forenet Kredit, som er låntagernes ejerplatform, til eventuelle aktietilbagekøb, synes klar. Presseansvarlig Jørgen Thomassen Hybler henviser til repræsentantskabsmødet i 2022, hvor daværende formand Nina Schmith ifølge referatet sagde følgende:

”Skulle det på et tidspunkt vise sig muligt at købe aktier tilbage fra de nuværende andre ejere af Nykredit, så ville anbefalingen være at slå til og forøge ejerandelen igen ved aktietilbagekøb. Også af den grund er det vigtigt at fortsætte kapitalopbygningen.”

Faktisk har ejerforeningen Forenet Kredit pengene til at gennemføre aktietilbageopkøbene. Tilbage i 2017 blev det besluttet, at Forenet Kredit skulle opbygge en reserve på 10 mia. kr., som i givet fald kunne skydes ind i Nykredit, hvis der skulle opstå behov. Samtidig var der en aftale om, at de fem pensionskasseaktionærer skulle kunne indskyde 7,5 mia. kr. om nødvendigt. Men i Nykredits regnskab for 2021 konstateres det, at kapitalen fra Forenet Kredit nu er tilstrækkelig. 

Pensionskassernes tilsagn er altså ikke vigtigt mere. Det hedder på side 27 i 2021-regnskabet:

”For 2022 er kapitalmålsætningen reduceret med 0,5 procentpoint, idet formuen i Forenet Kredit nu vurderes tilstrækkelig til, at Nykredit har opnået en kapitalmæssig status svarende til et børsnoteret SIFI-institut.” 

Samtidig har Forenet Kredit for et år siden opnået den kapitalreserve på 10 mia. kr., som var målsætningen tilbage i 2017. 

Vil pensionskasser sælge?

Denne kapitalreserve er det seneste år vokset yderligere til nu 13,3 mia. kr. Det betyder, at Forenet Kredit nu råder over midler, der gør, at de kan begynde at købe andre aktionærer ud. 

Det store spørgsmål er så, om de andre aktionærer gerne vil afhænde deres aktier. Nykredit har undladt at svare på, om der er nogen indikationer på dette. 

Økonomisk Ugebrev har stillet en række spørgsmål til de fem aktionærer, der indgik i konsortiet tilbage i 2017. Der er forskellige nuancer i svarene, og naturligvis er der ingen, der direkte melder noget ud. Men man kan læse mellem linjerne, at for flere aktionærer vil det handle om, hvorvidt de vil få et tilbud, der er godt nok til, at de vil sælge. 

Spørgsmålene til de fem pensionskasser er følgende:

1. Vil I positivt overveje at sælge nogle af jeres Nykredit-aktier ved et eventuelt aktietilbagekøb?

2. Klausulen om, at der ikke må sælges aktier til tredjemand før 2023, er nu udløbet. Har I overvejelser om at sælge, hvis I kan opnå en attraktiv pris?

3. Vil I være interesserede i at sælge Nykredit-aktier på samme vilkår som ved købet, det vil sige omkring indre værdi.    

Hos den største aktionær, PFA Pension med en ejerandel på 10,03 pct. af aktierne i Nykredit, oplyser senior presserådgiver Rasmus Bjørn: ”Nykredit er en investering, som har leveret et solidt og stabilt afkast for PFA og vores kunder de seneste år. Spørgsmål om ejeranliggende kan vi ikke kommentere på.”

Næststørste eksterne aktionærer er PensionDanmark og PKA – begge med ejerandele  på 2,4 pct. 

Fra PensionDanmark udtaler Heidi Hjelm Kamstrup, head of direct equity: ”For vores investeringsportefølje gælder generelt, at vi løbende overvejer, om vi er den rette ejer af de aktiver, vi har i porteføljen. Herunder med hensyntagen til hvilken pris vi ville kunne opnå ved et eventuelt salg af aktiverne. Men vi kan desværre ikke kommentere på specifikke aktiver, som eksempelvis vores ejerandel i Nykredit.”

Hos PKA oplyser pressechef Nicolas Rindahl: ”Vi udtaler os af princip ikke om den slags, så det kan vi desværre ikke hjælpe med.”

Hos AP Pension med en ejerandel på 1,63 pct. siger pressechef Nicolai Nielsen:  ”Vi kommenterer ikke på vores overvejelser om fremtidige køb eller salg af aktiver.”

Hos MP/Akademikerpension med en ejerandel på 0,44 pct. svarer investeringsdirektør Anders Schelde: 

”Vi er meget glade for vores investering i Nykredit og har aktuelt ingen tanker om at sælge. Eventuelle købstilbud, herunder aktietilbagekøbsprogrammer, forholder vi os til, når og såfremt vi måtte blive præsenteret for dem.”

Klausulen om, at der ikke må sælges aktier til tredjemand før 2023, er nu udløbet. Har I overvejelser om at sælge, hvis I kan opnå en attraktiv pris?

AS: ”Som alle andre porteføljeinvesteringer, så vil vi altid overveje et salg, hvis den tilbudte pris er attraktiv – forstået som en højere pris end den værdi, vi selv regner investeringen hjem på.”

Ejlif Thomasen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fonden Mariehjemmene søger en ny Økonomichef
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank