Michael Rasmussen beskyldte i juni Jyske Bank for at ville prisdifferentiere imellem land og by, så usikre udlån til landejendomme skulle betale højere bidragssatser end andre. Altså hvis Konkurrencestyrelsen greb ind over eksklusiviteten i Totalkredit-aftalen. Nu er det Michael Rasmussen selv, der truer med prisdifferentiering, skriver finanskommentator Per Grønborg.
Før sommerferien skrev jeg en kommentar med overskriften Nykredits nye falske narrativ, hvor jeg opfordrede Konkurrencestyrelsen til at sætte konkurrencen fri.
Kommentaren skrev jeg, efter Michael Rasmussen havde skrevet i en kronik i Børsen, at ”Når særligt én af vores konkurrenter beklager sig over utilstrækkelig konkurrence, er jeg bekymret for, at det ikke udspringer af et ønske om lige lån i by og land, men derimod af et ønske om en større grad af differentiering i priser og vilkår”.
Efter aflæggelsen af halvårsregnskab forleden udtalte Michael Rasmussen sig igen om emnet: ”Jeg taler ikke om nogen andre. Jeg taler om os selv og om hovedsamarbejdsaftalen og dens betydning for markedet.”
Nu lyder det altså som om, at Michael Rasmussen har aflivet sit falske narrativ og tilsyneladende åbent og ærligt påtager sig rollen som afpresser over for samfundet personificeret ved Konkurrencestyrelsen: ’Hvis i griber ind i vores dominerende position, får det store konsekvenser.’ Jeg har svært ved at læse det på andre måder.
Hvorfor spiller Nykredit så højt spil? Svaret er simpelt: Nykredit har få egne private kunder. Hovedparten af dem tilhører Totalkredit-bankerne. Man kan kun undre sig over, at Nykredit ikke har selvtillid nok til sin egen forretning og den konkurrencefordel, som bidragsrabatten med kundekroner giver.
Samme dag afdækker Finans.dk en sag om belåning af ejendomme placeret tæt på vindmøller eller industrielle solcelleanlæg, hvor Jyske Realkredit i sin instruks skriver: ”Ejendomme, der generes af støj eller skyggepåvirkninger fra vindmøller, skal risikomarkeres og frarådes til belåning.”
I samme artikel omtales en kunde i Dragsholm Sparekasse, som fik afslag/begrænset sin belåning i en lignende sag. Nykredit svarer angiveligt, at svaret til låntageren er taget ud af kontekst, men instituttet må efterfølgende trække i land. Så meget for Nykredits højt besungne moralske ansvar over for udlånsforpligtelser til land i forhold til by.
Hvad der skulle have været en festdag for Nykredit med et flot halvårsregnskab, endte med en analog til kejserens nye klæder. Man kan næsten kun håbe for Nykredits historiefortælling, at Michael Rasmussen er blevet fejlciteret.
Q2: Jyske Realkredit vinder fortsat markedsandele
I andet kvartal satte Jyske Realkredit tempoet op med at øge de samlede nominelle udlån. Selvom Jyske Banks realkreditforretning kun er omkring halvt så stor som Realkredit Danmark, og kun en fjerdel af Nykredit/Totalkredit-koncernen, hentede Anders Dam den suverænt største udlånsfremgang målt i kroner.
Jyske Realkredit fortsætter med at storme frem i andet kvartal. Det sker efter en lang periode, hvor Nykredit/Totalkredit har taget stadigt større markedsandele. Nu tyder det på, at styrkepositionerne er ved at vende. Allerede tallene fra første kvartal viste, at Jyske Realkredit gnaver sig ind på konkurrenterne.
Udviklingen bekræftes af tal for andet kvartal, hvor de nominelle udlån var stort set uændrede i Totalkredit. Hos Nykredit, der står for erhvervsudlånene, var der en marginal fremgang. Men samlet voksede det nominelle udlån i både
Totalkredit og Nykredit i kvartalet kun fra 1430,8 mia. kr. til 1431,5 mia. kr. Altså med kun 0,7 mia. kr.
Hos Realkredit Danmark steg det nominelle udlån fra 802,9 mia. kr. til 804,4 mia. kr., altså med 1,5 mia. kr. Hos RD var der tale om en tilbagegang for ejerboliger, mens der var en stigning i udlån for bl.a. boligudlejningsejendomme.
I Jyske Realkredit var der fremgang på 2,1 mia. kr. Tager man højde for, at Jyske Banks realkreditforretning er markant mindre end Nykredit/Totalkredits, var fremgangen hos Jyske Realkredit omkring ti gange så stor som i Nykredit-koncernen.
Direktør Carsten Tirsbæk Madsen fra Jyske Realkredit har oplyst, at en del af forklaringen på fremgangen er den ekstra distributionskraft, Jyske Bank fik med overtagelsen af Handelsbanken. De medarbejdere, der kommer fra Handelsbanken, sender nu låntagerne til Jyske Realkredit i stedet for til Totalkredit.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.