Urolighederne i ejerkredsen er tilsyneladende ikke det eneste problem i det grønne energiselskab, Biocirc. Også obligationsejerne er begyndt at ryste på hånden. Selskabet udstedte sidste efterår obligationer for over en halv mia. kr. på børen i Frankfurt. Sammen med to kapitalforhøjelser er stort set hele den likvide beholdning væk. Og det har tilsyneladende gjort obligationsejerne nervøse, da handelskursen på obligationerne er dykket, skriver chefredaktør Morten W. Langer i denne regnskabsanalyse.
Uroen i Biocirc er også blevet observeret af selskabets obligationsejere, som på det seneste har haft vigende tro på, at de får alle deres penge igen, når obligationslånet skal tilbagebetales i 2028. Så sent som juli sidste år udstedte biogas-selskabet obligationer for 70 mio. euro til en effektiv rente på 8,7 pct.
Der gik dog ikke mere end tre måneder, før obligationskursen begyndte at skride på Frankfurt-børsen, og kursfaldet er blevet forstærket i 2025 med seneste handelskurs på 94. Det har ikke fået andre investorer til at falde over hinandens ben for at købe ”billige” obligationer.
Når man gransker Biocircs regnskabstal, er det til at forstå, at obligationsinvestorerne begynder at blive nervøse. Selskabet har udsendt regnskabstal for 2024, som endnu ikke er revideret af revisor, der viser, at Q4 gav et EBITDA-driftsresultat på to mio. kr. mod 47 mio. kr. i Q3. For hele 2024 kom Biocirc ud med et EBITDA-driftsresultat på 70 mio. kr. mod 192 mio. kr. året før.
Det bekymrende er dog ikke selve resultatudviklingen, men mere koncernens voldsomme cashburn, som ikke er nærmere forklaret. Biocirc har de seneste år hentet ny kapital ind i selskabet for over en milliard koner. Og ifølge det seneste regnskab var der ved årsskiftet likvider i kassen på 186 mio. kr. Og ledelsen har for nylig varslet, at den skal ud og hente mere kapital snarest. Alene sidste år blev der skaffet ekstra likviditet på knap 800 mio. kr.
Ifølge CVR-registret blev der gennemført en kapitalforhøjelse på 162 mio. kr. i slutningen af februar 2024, i juli 2024 blev der solgt obligationer for 500 mio. kr., og igen i oktober blev aktiekapitalen øget med 131 mio. kr. I 2023 blev kapitalen udvidet med andre 1,5 mia. kr. Samlet har den nye storaktionær DLG bidraget med 500 mio.kr. i ekstra kapital over to omgange.
DLG har oplyst, at der i regnskabet for 2024 er nedskrevet 165 mio. kr. svarende til en tredjedel af den oprindelige investering, mindre end ét år efter den seneste kapitalforhøjelse. DLG oplyser ikke nærmere om baggrunden for nedskrivningen.
Men ser man på den generelle udvikling i værdiansættelser på grønne alternative energianlæg, samt den vigende lønsomhed på grund af det ubalancerede el-marked med periodiske nul-priser, virker nedskrivningen ikke specielt forsigtig.
Frasolgt projekter
Biocirc selv har heller ikke de seneste år nedskrevet på sine anlæg, som ved udgangen var bogført til godt tre mia. kr., men allerede efter Q1 2024 var de bogførte værdier på property, plant og equipment reduceret til knap 2,2 mia.kr. Tilsyneladende uden at der er frasolgt projekter med en positiv cash flow effekt eller ved store nedskrivninger.
Fra udgangen af 2023 til udgangen af 2024 er den rentebærende gæld øget fra 1,1 mia. kr. til knap 1,7 mia. kr. hvilket stemmer dårligt overens med, at virksomhedens anlægsaktiver også er faldet med 0,8 mia. kr. Også selvom de bogførte immaterielle aktiver og udviklingsprojekter er øget fra 2,0 til knap 2,25 mia. kr.
Biocirc oplyser alligevel følgende til Økonomisk Ugebrev om det likviditetsforbrug: ”Det omtalte ”cashburn” er en naturlig funktion af, at BioCirc som vækstvirksomhed har et højt investeringsniveau, som går til udvidelse af biogasanlæg, international ekspansion, opkøb, konstruktion af solparker og CCS-anlæg, opkøb af jord til energiprojekter samt generel udviklingsaktivitet, og af samme årsag er det også helt naturligt, at der indskydes kapital løbende.”
Udvikler den underliggende driftsøkonomi sig i Biocirc som i de fleste andre grønne energiinvesteringer, vil der antageligt opstå behov for store nedskrivninger, ikke mindst af udviklingsprojekterne og immaterielle aktiver, for over 2,2 mia. kr.
Hertil kan komme massive nedskrivninger på anlæg og udstyr, som er bogført til andre 2,2 mia.kr. Det skal sammenholdes med Biocircs bogførte egenkapital på 2,85 mia.kr. Med DLG’s nedskrivning på sin aktiepost med en tredjedel ligger der en klar erkendelse af, at økonomien i selskabet en under svækkelse, hvilket naturligvis sætter sig i værdiansættelsen.
Det store spørgsmål er nu, om selskabets revisor fra Deloitte vil lade selskabets eget ureviderede regnskab, som er offentliggjort, glide lige igennem uden at kræve nedskrivninger på materielle og/eller immaterielle aktiver. Under alle omstændigheder synes selskabet at have en udfordring med et voldsomt cashburn, hvor forklaringen bag dette dræn ikke kan læses direkte ud af regnskabet.
At selskabet sandsynligvis har været økonomisk presset nogle år indikeres af et velkendt regnskabstrick, nemlig forlængelse af afskrivningsperioder. I 2023 regnskabet blev afskrivningsperioderne forlænget fra tre aktivtyper, hvilket samlet set havde en positiv resultateffekt på 74 mio. kr.
Morten W. Langer
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.