Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

OECD dumper danske regler om økonomisk partistøtte

Henrik Denta

mandag 22. april 2024 kl. 17:55

OECD dumper danske regler om økonomisk partistøtte

Danmark har end ikke et tilsynsorgan for pengestrømme til partierne. ”Vi har tryllet et problem væk, som vi også har i Danmark,” siger Jesper Olsen, formand for Transparency Danmark, der efterlyser konkrete regler. Journalist Henrik Denta har set på sagen.

Formanden for Transparency Danmark Jesper Olsen er ikke overrasket over OECD’s nyeste opgørelse. Desværre, som han siger. ”Der er nogle lande, herunder Danmark, som ikke tager spørgsmålet om private pengestrømme i politik alvorligt.”

På Transparency Internationals seneste opgørelse over korruption i verden ligger Danmark ellers med en score på 90 point ud af 100 mulige på en suveræn førsteplads, og vi er dermed det land med mindst korruption. Men det indeks bygger på andre landes opfattelse af Danmark – ikke den egentlige tilstand.

OECD’s opgørelse undersøger også specifikt regler og praksis for doneringer af politisk partistøtte og dermed private penges muligheder for at påvirke den førte politik og styrkeforholdene mellem politiske partier.

Tilsyn fanger lovbrud

Danmark er i undersøgelsen med i en gruppe af kun ni lande, der ikke har et uafhængigt tilsynsorgan til at føre tilsyn med finansieringen af politiske partier. Blandt de andre finder vi USA, Sverige, Letland, Slovakiet, Tyrkiet og Australien.

”Lande som Storbritannien og Frankrig har jo allerede den slags mekanismer. Og alligevel hører vi jævnligt om sager med ulovlig partistøtte i de lande. Men det er jo også netop fordi, de har de regler og tilsyn. I Danmark har vi næsten ingen sager, og det bruges ofte som argument for, at det ikke er nødvendigt med tilsyn og regler. Det, mener jeg, er helt forkert. Det er netop, fordi vi ikke har tilsyn og regler i Danmark, at vi ikke opfanger den salgs tilfælde. Så vi har tryllet et problem væk, som vi også har i Danmark,” siger Jesper Olsen, formand for Transparency Danmark.

Ifølge OECD bør regler følges op af en tilsynsmyndighed. ”Reglerne er meget mindre effektive, hvis de ikke understøttes med effektive tilsynsinstitutioner med uafhængighed og juridisk autoritet til meningsfuldt at regulere potentielle overtrædelser,” konstaterer OECD.

OECD har også gennemgået landenes regler for hvilke forbud, der gælder for politiske partiers adgang til at modtage penge og støtte. Her skiller Danmark sig specielt ud som medlem af den lille gruppe på kun tre lande. Sammen med Sverige og Australien har Danmark nemlig ingen forbud mod donationer hverken fra anonyme donorer, udenlandske stater og virksomheder eller offentligt ejede virksomheder.

Næsten halvdelen af alle OECD-landene har forbud mod at modtage penge fra alle tre kategorier af donorer, mens næsten alle de resterende har forbud mod, at partier kan modtage penge fra mindst to af kategorierne.

”Mangel på lovgivningsmæssig dækning i visse lande efterlader dem udsat for unødig indflydelse gennem politisk finansiering. Anonyme bidrag, især hvor private donationer spiller en væsentlig rolle i et lands politiske finansiering, øger risikoen for politisk pres og unødig indflydelse, da de ikke giver mulighed for at undersøge finansieringskilderne eller en vurdering af donationernes lovlighed,” skriver OECD.

Anonyme bidrag

I Danmark er anonyme bidrag tilladt, så længe de ikke overstiger 23.600 kr. Partier kan også modtage bidrag fra udlandet. Eneste krav er, at det samlede beløb skal oplyses i regnskabet. Også det møder kritik fra OECD.

Også det bakkes op af Transparancy Danmark, der længe har kæmpet for i det mindste at få sat grænsen for anonyme bidrag helt ned til 2000 kr.

”Der er stor forskel i Danmark på, hvordan de politiske partier tolker og bruger reglerne. Radikale Venstre offentliggør ikke bare navnene på deres store bidragsydere, som de er forpligtet til, men også det beløb, de har støttet med. Omvendt har vi set, at udenrigsminister Lars Løkke Rasmussens parti Moderaterne intet vil oplyse om, hvem der har støttet dem i deres opstartsfase. Det er de heller ikke forpligtet til. Men spørgsmålet om, hvem der har finansieret hans parti, dukker op som en anden konspirationsteori, hver gang hans politiske dispositioner diskuteres.” siger Jesper Olsen.

Han tror dog ikke, at en form for tilsynsmyndighed vil løse alle problemer. ”Et kontrolsystem er ingen garanti for, at så opdager man problemer. Der vil altid være nogle, der vil forsøge at omgå reglerne, og et system kan ikke opfange alt. Men i Danmark kunne vi starte med at lave reglerne,” siger Jesper Olsen.

Henrik Denta

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Medarbejder til tilsynet med markedet for kryptoaktiver og betalingstjenester
Region H
CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Nyt job
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Økonom til tilsynet med realkreditinstitutter
Region H
Økonom til analyser af arbejdsmarkedet
Region H
Skatteministeriet søger kontorchef til Organisering og Governance
Region H
Udløber snart
SPARTA SØGER EN ERFAREN KOMMERCIEL CHE
Region H

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank