Er dansk økonomi på vej mod et økonomisk opsving, som blandt andet Nationalbanken har varslet? Næppe. Seneste tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen viser, at antallet af fyringer er det højeste siden finanskrisen.
Økonomisk Ugebrevs Konjunkturindikator for dansk økonomi ligger stadigvæk på en neutral situation, efter pæn fremgang i de fleste signaler de seneste måneder. Som beskrevet i den seneste opdatering af vores indikator har de seneste måneders tal fra Danmarks Statistik for både industriproduktionen og privatforbruget svinget så meget fra måned til må-ned, at det ikke kan opfattes som en bekræftelse af et økonomisk opsving i dansk økonomi.
Indtil videre har de professionelle prognosemagere især lagt vægt på, at beskæftigelsen er steget måned for måned. De seneste data fra Arbejdsmarkedsstyrelsen for varslede fyringer viser, at der er ved at indtræffe en relativ negativ udvikling i de store danske erhvervsvirksomheder.
Nykredits cheføkonom har analyseret tallene i et notat under overskriften ”højeste antal fyringer siden finanskrisen”. Heri forklares det, at ”Arbejdsmarkedsstyrelsen seneste tal viser, at antallet af fyringsvarsler i faktiske tal steg fra 368 personer i december 2016 til 3.623 personer i januar 2017, en stigning på 3.255 personer.”
Videre skriver Nykredit, at ”vi er dermed også i den kedelige situation, at antallet af fyringsvarsler har vist en tydelig stigning over de seneste må-neder. Set over en tre-måneders periode fra november 2016 til og med januar 2017 er der samlet set blevet varslet knap 5.856 fyringer. Det er det højeste niveau målt over en tre måneders periode siden slutningen af 2009, hvor finanskrisen ramte det danske arbejdsmarked som en hammer.”
Overraskende har de økonomiske vismænd i en opdatering af deres prognose nedjusteret deres vækstskøn for BNP-væksten i år – til 1,7 procent i år, mod 0,8 procent sidste år.
Udvikling i detailhandelsomsætningen ligger fortsat underdrejet, viser de seneste data fra Danmarks Statistik . Udsigten til et forbrugsdrevet opsving er derfor fortsat meget usikker.
Der er næppe tvivl om, at industrien er inde i en god periode. Selvom de seneste data er stærkt præget af især fremgang i medicinalindustrien, der kan være et engangsfænomen, har den øvrige del af industrien også præsenteret pæn fremgang. Danmarks Statistik skriver, at ”opgjort på kvartaler er det branchegruppen medicinalindustri, der trak den samlede produktionsstigning, med en fremgang på hele 32,7 pct. fra tredje til fjerde kvartal. Denne fremgang er dog hovedsageligt forårsaget af en tilbagevenden til niveauet efter septembers ekstraordinært lave indeksniveau. Ses der bort fra branchegruppen medicinalindustri, var den samlede industriproduktion 3,8 pct. højere i fjerde kvartal end i tredje kvartal.”
MWL
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.