Selvom dansk økonomi på overfladen fortsat, viser robusthed lige over nulvækst, tyder stadig mere på, at den europæiske afmatning nu også begynder at smitte af på dansk erhvervsliv og økonomi.
Danskernes privatforbrug udvikler sig fortsat meget svagt. Det bekræftes af både Dankort-omsætningen fra Nets og af tal fra Danmarks Statistik.
Dankortforbruget steg i august, korrigeret for pengeoverførsler, fra 28,5 mia. kr. i august sidste år til 29,2 mia. kr. i år. Væksten på godt to procent skal korrigeres for Dankortets generelle vækst i markedsandele på 3-4 procent, hvorved meget tyder på, at danskernes privatforbrug er faldet mellem én og to procent. Billedet er det samme, hvis man ser på udviklingen i data for detailhandelsomsætningen fra DS . Den negative udvikling er blevet forstærket over de seneste fire måneder, viser tallene.
Seneste data fra DS konjunkturbarometer for både serviceindustrien og fremstillingsindustrien viser en svag udvikling. For serviceindustrien skriver DS, at ”på trods af, at den sammensatte konjunkturindikator for serviceerhverv er steget svagt fra 5 i august til 6 i september, er tendensen fortsat nedadgående for 2016. Vurderingen af forretningssituationen og den faktiske omsætning steg lidt i september, hvorimod vurderingen af den forventede omsætning faldt en anelse.”
For industrien ses de laveste produktionsforventninger siden december 2014, altså i over halvandet år. DS skriver , at ”den sammensatte konjunkturindikator for industrien er faldet fra minus 7 i august til minus 8 i september. Nedgangen skyldes bl.a., at produktionsforventningerne er på det laveste niveau siden december 2014. Den samlede indikator ligger fortsat i det snævre interval mellem minus 5 og minus 8, hvor den har ligget det seneste år bortset fra juni måned.”
Det måske mest markante signal på, at dansk økonomi nu er ved at bremse op efter et moderat positivt 2. kvartal, fremgår også af udviklingen i beskæftigelsen. DS oplyser , at bruttoledigheden nu er steget de seneste to måneder: ”I august steg bruttoledigheden med 1.400 fra 113.700 til 115.100 fuldtidspersoner, hvilket svarer til en bruttoledighedsprocent på 4,3 pct. i forhold til den registerbaserede opgørelse af arbejdsstyrken. Det er anden måned i træk, at bruttoledigheden stiger lidt, hvormed den ligger på det højeste niveau siden februar. ”
Den samlede score i Økonomisk Ugebrev KonjunkturBarometer for Dansk Økonomi viser overordnet en markant faldende score. Flere målepunkter viser en negativ udvikling siden den seneste opdatering af barometerstanden, blandt andet annonceomsætningen, bankernes udlån til erhvervslivet og omfanget af tomme kontorlejemål i Hovedstaden baseret på data fra Oline .
Kun udviklingen i huspriserne ser ud til at været præget af fortsat optimisme.
MWL
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.