Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Dansk økonomi bremser fortsat op

Linda

søndag 02. oktober 2016 kl. 17:50

Selvom dansk økonomi på overfladen fortsat, viser robusthed lige over nulvækst, tyder stadig mere på, at den europæiske afmatning nu også begynder at smitte af på dansk erhvervsliv og økonomi.

Danskernes privatforbrug udvikler sig fortsat meget svagt. Det bekræftes af både Dankort-omsætningen fra Nets og af tal fra Danmarks Statistik.

Dankortforbruget steg i august, korrigeret for pengeoverførsler, fra 28,5 mia. kr. i august sidste år til 29,2 mia. kr. i år. Væksten på godt to procent skal korrigeres for Dankortets generelle vækst i markedsandele på 3-4 procent, hvorved meget tyder på, at danskernes privatforbrug er faldet mellem én og to procent. Billedet er det samme, hvis man ser på udviklingen i data for detailhandelsomsætningen fra DS . Den negative udvikling er blevet forstærket over de seneste fire måneder, viser tallene.

Seneste data fra DS konjunkturbarometer for både serviceindustrien og fremstillingsindustrien viser en svag udvikling. For serviceindustrien skriver DS, at ”på trods af, at den sammensatte konjunkturindikator for serviceerhverv er steget svagt fra 5 i august til 6 i september, er tendensen fortsat nedadgående for 2016. Vurderingen af forretningssituationen og den faktiske omsætning steg lidt i september, hvorimod vurderingen af den forventede omsætning faldt en anelse.”

For industrien ses de laveste produktionsforventninger siden december 2014, altså i over halvandet år. DS skriver , at ”den sammensatte konjunkturindikator for industrien er faldet fra minus 7 i august til minus 8 i september. Nedgangen skyldes bl.a., at produktionsforventningerne er på det laveste niveau siden december 2014. Den samlede indikator ligger fortsat i det snævre interval mellem minus 5 og minus 8, hvor den har ligget det seneste år bortset fra juni måned.”

Det måske mest markante signal på, at dansk økonomi nu er ved at bremse op efter et moderat positivt 2. kvartal, fremgår også af udviklingen i beskæftigelsen. DS oplyser , at bruttoledigheden nu er steget de seneste to måneder: ”I august steg bruttoledigheden med 1.400 fra 113.700 til 115.100 fuldtidspersoner, hvilket svarer til en bruttoledighedsprocent på 4,3 pct. i forhold til den registerbaserede opgørelse af arbejdsstyrken. Det er anden måned i træk, at bruttoledigheden stiger lidt, hvormed den ligger på det højeste niveau siden februar. ”

Den samlede score i Økonomisk Ugebrev KonjunkturBarometer for Dansk Økonomi viser overordnet en markant faldende score. Flere målepunkter viser en negativ udvikling siden den seneste opdatering af barometerstanden, blandt andet annonceomsætningen, bankernes udlån til erhvervslivet og omfanget af tomme kontorlejemål i Hovedstaden baseret på data fra Oline .

Kun udviklingen i huspriserne ser ud til at været præget af fortsat optimisme.

læs hele udgivelsen her

MWL

 

6c3df92e95554bcdb42d4b54c67359e2e4325931

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank