Dansk økonomi holder momentum på det stærkeste niveau i flere år, viser Økonomisk Ugebrev KonjunkturBarometer for Dansk Økonomi. Men i horisonten truer modvind fra afmatning i både Kina og USA.
Økonomisk Ugebrevs Konjunktur-Barometer for Dansk Økonomi holder sig i denne opdatering på rekordhøje 0,9 point – i det samlede udfaldsrum mellem plus to og minus to. De seneste indikatorer for europæisk økonomi peger fortsat i retning af en solid underliggende udvikling, men de mørke skyer truer i horisonten. Både i USA og Kina bremser økonomierne op. Herhjemme er det seneste mest overbevisende signal, at bankernes udlån til erhvervsliv for først gang i flere år nu for alvor begynder at stige. Allerede i april konstaterede vi overraskende stærk vækst i bankernes udlån til ikke-finansiel virksomhed, og vi var i tvivl om, hvorvidt der var tale om en statistisk skævhed eller andre engangsforhold. Tallet for april synes at bekræfte, at der er tale om en ny tendens, altså at bankerne faktisk har sat mere fart på udlånet til erhvervslivet. I en ny analyse udtrykker Nationalbanken bekymring for, at bankerne åbner for meget op for kreditgivningen: ”Efterspørgsel efter nye lån er fortsat begrænset. Samlet set kan bankerne ikke forvente at øge deres kreditgivning betydeligt de kommende år. Den økonomiske fremgang, stigende boligpriser og det fortsat lave renteniveau kan føre til en udbredt opfattelse af, at kreditrisikoen er lav. Det kan øge presset på bankernes kreditstandarder. Det er nu, bankerne skal undgå at yde de lån, som vil øge nedskrivningerne, når konjunkturcyklen vender, og stressniveauet på de finansielle markeder stiger.”
På flere felter er der fortsat fuld gang i aktiviteten. Ifølge Homes husprisindeks fortsætter huspriserne med at tordne opad. Og vi nærmer os med hastige skridt den tidligere top på boligmarkedet, lige før det hele krakkede under finanskrisen. Home skriver: ”Prisstigningen, vi har set det seneste år, er dermed fortsat. Sammenlignet med maj 2016 lå huspriserne 8,4 % højere. I forhold til toppen i november 2006 lå priserne i maj 4,1 % lavere.”
Ifølge den seneste prognoseoversigt fra Økonomiministe – riet ser de fleste prognosemagere en økonomisk vækst på ca. 1,7 procent i år, især drevet af privatforbrug og erhvervsinvesteringer. I årets første kvartal kom den officielle BNP-vækst ud på 0,6 procent, men fremgangen var alene drevet af offentligt forbrug og lageropbygning i erhvervslivet.
Bedre udsigter for dansk økonomi har endnu ikke fået danskerne til at kaste sig ud i en forbrugsfest. Seneste detailhandelstal fra DS viser en lille fremgang over de seneste måneder, men blot så vi kommer tilbage på niveau med sidste efterår.
MWL
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.