Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Dansk økonomi nu i kraftigt dyk

Josephine Daniel

søndag 05. juni 2016 kl. 15:39

Dansk økonomi har de seneste måneder udviklet sig langt mere negativt end de fleste andre landes i Europa. OECD’s historiske meget pålidelige ledende indikator for enkeltlande indikerer, at dansk økonomi er på vej ned ad en glidebane, med en forstærket tendens de seneste måneder.

På tre måneder er konjunkturindeks for Danmark faldet hele 0,7 point, og det overgås kun af Estland og Slovenien i negativ retning. Faktisk viser de fleste EU-lande god robusthed overfor afmatningen i europæisk økonomi. Blandt andet med minus 0,3 point til Sverige og minus 0,1 til Norge.

Det negative billede står i en skærende kontrast til de seneste BNP-data for dansk økonomi i 1. kvartal, som viste fremgang på overraskende stærke 0,5 procent. Vi er ret overbeviste om, at tallene bliver nedjusteret af Danmarks Statistik ved de kommende revisioner. Læs også makrokommentaren om de seneste BNP-tal for 1. kvartal 2016 på side 16. Det ret negative billede, som afspejles af OECDs ledende indikator bekræftes af en stribe andre makroøkonomiske nøgletal for dansk økonomi, hvor det aktuelt er meget svært at se de store lyspunkter.

Serviceindustrien de seneste år været det store trækdyr for beskæftigelsen. Selvom DS konjunkturindikator for serviceindustrien over det seneste halve år har vist en vis svaghed, stiger beskæftigelsen tilsyneladende fortsat her. Seneste DS data for beskæftigelsen viser især fremgang inden for erhvervsservice og handel. Samtidig viser DS konjunkturbarometer for serviceindustrien, at der især er vækst inden for turisme og rengøring , som antageligt er de brancher, som trækker beskæftigelsen frem. Heraf den tidligere fokus på, at de seneste års beskæftigelsesfremgang især er sket inden for brancher med lav og arbejdskraftintensiv produktivitet.

DS skriver om serviceindustrien, at ”samlet set forventes beskæftigelsen at stige svagt de kommende måneder i servicesektoren, dog har finans, forsikring, ejendom mv. og transport negative forventninger. Generelt er der positive forventninger til omsætningen, og turismen står med de mest positive forventninger.”

Også Dansk Industri klarer sig tilsyneladende svagt. DS skriver , at ”den sammensatte konjunkturindikator for industrien er faldet til minus 8 i maj fra minus 6 i april. Over de seneste ti måneder har indikatoren ligget i et snævert interval mellem minus 5 og minus 8. Vurderingen af ordrebeholdningen, der ellers var på vej op, er gået ned med 10 procentpoint i denne måned.”

Eneste lyspunkt synes at være udviklingen i ejerboligprognoserne: ” Homes Husprisindeks viser, at huspriserne på landsplan steg 2,1 % fra marts til april (sæsonkorrigeret) – når man måler prisudviklingen som et tremåneders glidende gennemsnit. Den kraftige stigning kommer oven på et fald i priserne i marts. Sammenlignet med april 2015 lå huspriserne 3,3 % højere. I forhold til toppen i december 2006 lå priserne i april 12,3 % lavere,” skriver Danske Bank.

Læs hele udgivelsen her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Nyt job
CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank