Del artiklen:

Over den seneste måned har der været meget klare tegn på, at den globale økonomiske vækst nu bremser op. Økonomisk Ugebrevs Konjunkturbarometer for den Globale Økonomi viser i denne opdatering en samlet score på kun 0,3 point i det samlede udfaldsrum mellem plus to og minus to.

Hovedparten af de ti signaler i vores konjunkturbarometer står nu på et rundt nul. Tre af signalerne, der vedrører den amerikanske økonomi, står fortsat i pæne plusser, nemlig signalet for aktiemarkedet, ISM fremstillings delsignal for ny ordreindgang, der dykkede ganske meget i den seneste opdatering, og endelig Conference Bords ledende indikator.

Hovedparten af de sene indikatorer og nøgletal for amerikansk økonomi viser fortsat solid fremgang i økonomien. Man skal dog være opmærksom på, at mange af makrotallene afspejler, hvordan økonomien havde det for tre-seks måneder siden. Blandt andet er udviklingen i beskæftigelsen en meget lagging indikator, som intet siger om fremtiden.

Vi bemærker, at USA – verden største økonomi – viser meget tydelige tegn på, at der nu sker en opbremsning. For det første er den fremadrettede delindikator fra ISM industri for ny ordreindgang klart faldende i forhold til måneden før. For det andet er Citi Groups Economic Surprise indeks også klart faldende, og den negative udvikling har nu været flere uger undervejs.

For det tredje har ECRI’s ugentlige konjunktur-indikator været faldende uge for uge lige siden medio februar. Historisk har denne indikator været særdeles robust til at fange kommende recessioner eller perioder med økonomisk afmatning.

For det fjerde er den tiårige amerikanske obligationsrente på den seneste ugen hugget ned under 2,3 procent, hvilket i hvert fald ikke indikerer den store tro på mere solid økonomisk vækst og flere renteforhøjelser end forventet. Tværtimod.

Hertil kommer, at meget tyder på, at Kina står foran en større opbremsning. Seneste PMI-data indikerer klart, at der ikke længere er medvind på cykelstien i kinesisk økonomi. Som beskrevet i seneste udgave af Økonomisk Ugebrev sker der nu en opbremsning i den kinesiske credit impulse, som betyder mindre finansiering og likviditet til at stimulere vækst i Kina. Samtidig er antallet af erhvervsobligationsudstedelser, som aflyses, markant stigende.

Markit skriver: ”Latest data indicated that Chinese manufacturers started the second quarter with a further slowdown in production and new business growth. Employment across the sector meanwhile declined at the fastest pace since the start of the year and input buying rose only slightly. At the same time, optimism towards the 12-month outlook was the weakest seen in 2017 so far.”

Bundlinjen er, at flere af de fremadrettede indikatorer nu peger nedad.

læs hele udgivelsen her

MWL

 se den Globale Konjunktur Barometer her