Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Korrektionen er i gang, men er det kun en korrektion?

Morten W. Langer

torsdag 08. februar 2018 kl. 12:59

Makrokommentar: Aktieåret 2018 startede over al forventning og de fleste aktiestrateger var enige om endnu et stærkt aktieår. Men de seneste uger har sat danske aktier i minus for 2018. Bliver der kun tale om en begrænset korrektion? Eller er det slutningen på seks års næsten uafbrudt stigning på aktiemarkedet? Læs analysen af for og imod.

Korrektioner på 5-10 procent på aktiemarkeder har historisk været en norm, investorerne har lært at leve med. Altså når det lidt for længe, var gået lidt for hurtigt op, var der brug for gevinsthjemtagning for de kortsigtede investorer og konsolidering af et nyt højere kursniveau, før den langsigtede stigning kunne fortsætte. Ofte er korrektionerne kommet ud af det blå, uden nogen særlige advarselssignaler, ændrede makroøkonomiske grundvilkår eller en basal ændret risikoappetit hos de professionelle investorer.

Med denne let forsimplede model vil vi forsøge at analysere, om der er underliggende advarselssignaler, som kan give en indikation om, hvorvidt vi nu blot ser en mindre korrektion ned. Eller om vi allerede er ved at se starten på dannelse af en langsigtet aktietop.

For det første er der ingen tvivl om, at det ledende amerikanske aktiemarked i teknisk henseende er historisk ekstremt overkøbt, og der har i lang tid ikke være korrektioner af betydning. Dette argument peger i retning af en kortsigtet korrektion, men ikke mere end det.

For det andet venter analytikerne for S&P 500 selskaberne nu 15 procent overskudsvækst i 4. kvartal 2017, især drevet af større overskud i teknologi. I forhold til overskudsvæksten vurderer nogle analytikere, at de store teknologiselskaber ikke er for dyre, da de også står foran en ny digital verden med oceaner af nye vækstmuligheder.

For det tredje tyder meget på, at USA’s økonomiske vækst fortsætter med at buldre derud af. Eksempelvis Atlanta FED’s vækstindikator peger i retning af en BNP vækst på hele 5,4 procent i 1. kvartal 2018. Det har dog samtidig fået flere store finanshuse til at forudse, at den amerikanske centralbank øger den korte rente mindst fire gange i år, og altså mere end tidligere. Om markedet på det grundlag vil se glasset som halvt fuldt eller halvt tomt er usikkert.

For det fjerde er obligationsmarkedet allerede ved at indbygge højere inflation, færre centralbankindkøb af obligationer og højere korte renter i kurserne. Både amerikanske og europæiske obligationsrenter er siden nytår tordnet op. Det er uden tvivl negativt for aktierne, da obligationerne er ved at nærmer sig the turning point, hvor det effektive afkast på obligationer er højere end på aktier. Fortsætter obligationsrenten op, vil det lægge varigt pres på aktierne.

For det femte bliver udviklingen i investors risikoappetit helt afgørende for aktiemarkederne. Vi følger udviklingen i forsikringspræmien mod konkurs i europæiske erhvervsobligationer, afspejlet i iTraxx Crossover indeks, som viser, at investorerne de seneste uger har skruet en del ned for risikovilligheden. Vi følger også det amerikanske High Yield Credit Risk indeks, som fortsat indikerer en nærmest ekstrem risikovillighed hos investor, uden klare tegn på ændringer.

For det sjette er det tekniske billede endnu ikke entydigt. Men både det toneangivende tyske DAX indeks og amerikanske S&P Future lægger op til test af afgørende tekniske støttelinjer, hvor brud udløser dannelsen af en langsigtet topformation. Sker det, vil det i sig selv kunne udløse en selvforstærkende aktienedtur.

For det syvende er den store joker i spillet den kinesiske såkaldte Credit Impulse, som i over et år har været under kraftig svækkelse, på grund af de kinesiske myndigheders kreditstramninger i den finansielle sektor. Stramningen vil typisk sætte sig i realøkonomien med 6-9 måneders forsinkelse, og den kan altså være på vej, uden at vi endnu kan se det i de makroøkonomiske nøgletal. Husk på, at aktiemarkederne normalt er netop 6-9 må-neder foran den virkelighed, vi kan se i økonomien og de aktuelle økonomiske nøgletal.

Bundlinjen er dog, at det er for tidligt at afgøre, om der er tale om en kortsigtet korrektion eller starten på en langsigtet nedtur. Ved at følge de nævnte indikatorer, får vi sikkert et svar inden for de næste uger.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank