Bankerne afviser større risiko på projektsalg
Selv om projektbyggeri af boliger koger, holder bankerne tilsyneladende fast i tøjlerne og undlader at lempe kreditvilkårene, oplyser Finanstilsynet : ”Der har i 2015 været låneforespørgsler med en højere risikoprofil end de foregående år. Bankerne giver imidlertid udtryk for, at de fastholder deres vilkår om en stor andel af forhåndssalg eller forhåndsudlejning eller krav til en pæn egenfinansiering for derved at sikre sig mod tab på ejendomme, der ikke kan sælges eller udlejes som forventet. Kravet til egenfinansiering er højere, jo lavere forhåndssalget eller forhåndsudlejningen er. Finanstilsynet har i forbindelse med undersøgelsen af ejendomsrelateret projektfinansiering foretaget en skrivebordsvurdering af de største af bankernes konkrete udlånssager. Finanstilsynet har ikke konstateret tegn på, at bankernes risikovillighed er øget, og skrivebordsvurderingen har ikke ført til tilsynsreaktioner. Finanstilsynet undersøger i øjeblikket udvalgte pensionskassers og livsforsikringsselskabers udlånsaktivitet, herunder ejendomsrelateret projektfinansiering, med fokus på at konstatere, om risikovilligheden er anderledes end i bankerne.”
Danmark kommer tættere på Basel-proces
Finanstilsynet er blevet medlem af Basel Consultative Group (BCG), som Basel-komitéen anvender til tidlig dialog med en række lande, der ikke er med i selve Basel-komitéen, oplyser Finanstilsynet i en pressemeddelelse . ”Det er et skridt i den rigtige retning, at det er lykkedes for Finanstilsynet at blive optaget i BCG. Vi kommer længere frem i rækken af de lande, der bliver hørt, om initiativer til ny regulering, som kan få stor betydning for den finansielle sektor i Danmark og herunder særligt den danske realkreditmodel,” udtaler Finanstilsynets direktør, Jesper Berg.
Danmark i klemme i stålproducenters trængsler
De pressede, europæiske stålproducenter vil have EU-kommissionen til at gribe ind over for, hvad de ser som prisdumping fra kinesisk side. Men det er imod danske interesser og bekymrer regeringen, fremgår det af et talepapir fra erhvervs- og vækstministeren: ”Bl.a. har Kommissionen sagt, at man inden udgangen af 2016 vil fremsætte et forslag om at tildele Kina markedsøkonomisk status i antidumping-undersøgelser. En sådan beslutning medfører, at vi fremadrettet vil skulle behandle Kina på samme måde som andre handelspartnere i antidumping-sammenhæng. (…) Det er naturligvis helt i orden, at EU har mulighed for at indføre anti-dumpingtold, hvis Kina dumper priserne på produkter, som eksporteres til EU. Men EU skal gøre det klogt og ikke overkompensere de europæiske producenter. Det handler kort sagt om at skabe en balance mellem at sikre, at skadevirkningerne elimineres for de europæiske producenter, samtidig med at importørerne og Europas forbrugere ikke skal betale højere priser for at importere fra tredjelande. Denne generelle skærpelse af EU’s antidumping-regler og tendenserne til øget protektionisme er generelt ikke i dansk interesse. Danske virksomheder er afhængige af at importere varer til videre forarbejdning, og danske forbrugere nyder godt af adgangen til importvarer, som ikke pålægges høje toldsatser.”
God sommer for turismen
Mens regeringen og Folketinget strides om reformer, der skal sparke gang i væksten, er der kommet lidt rygvind fra turismeerhvervet, som ellers, for nogle undersektorers vedkommende, har været trængt de senere år. Erhvervs- og vækstministe – riet oplyser : ”Nye tal for juli, der er den helt store feriemåned, viser således, at der blev udlejet flere sommerhuse, og overnattede flere udenlandske turister på danske hoteller og feriecentre, end nogensinde før. Det var især flere tyskere, som overnattede i de danske sommerhuse, og på de danske hoteller var der for syvende år i træk tale om en juli-rekord. (…) Den nye turismestrategi, som regeringen præsenterer inden for kort tid, vil indeholde konkrete pejlemærker for dansk turisme frem mod 2025. Turismestrategien skal sikre, at dansk turisme er rustet til at klare sig i den internationale konkurrence også i fremtiden. Det skal blandt andet ske ved at forbedre turismeerhvervets rammevilkår. Det samlede turismeforbrug i Danmark er tæt på 95 mia. kr. og skaber 115.000 arbejdspladser i hele landet. Men der er potentiale for en betydelig stigning i turismeomsætningen, hvis vi forstår at udnytte mulighederne, vurderer (ministeren, red.) Troels Lund Poulsen.”
STK
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.