EU vil luge ud i finansiel regulering: EU-kommissionen har gennemført en høring om synet på den finansielle regulering, der er kommet til efter finanskrisen, og meddeler ifølge et grund- og nærheds – notat , at de forskellige input vil få konsekvenser: ”Med meddelelsen konkluderer Kommissionen, at der er generel opbakning til det finansielle regelsæt som er udviklet efter finanskrisen. Dog foreslås der iværksat en række opfølgende reguleringstiltag for at mindske unødvendige restriktioner og byrder, forbedre brugen af proportionalitetsbetragtninger i reglerne, samt arbejde for mere konsekvente regler. Tiltagene er spredt over flere områder med særlig vægt på fremsatte eller kommende revisionsforslag inden for bank- og forsikringsområderne. ” Gad vide, hvor langt Brian Mikkelsen er nået med sin egen forenklingsdagsorden for finanssektoren?
Hvidvask: Mange indberetninger, få sager:
Over fem år er antallet af bankernes underretninger til hvidvasksekretariatet hos SØIK mere end firedoblet, til 12.747 i 2016. Men noget tyder dog på, at de mange indberetninger er nytteløse, for antallet af tilfælde, der bliver efterforsket, har i årene holdt sig nogenlunde konstant, mellem 600 og 750. Det viser et svar fra erhvervsministeren til Folketingets erhvervsudvalg.
Påtaler til Saxo Bank fra Finanstilsynet: Finanstilsynet konstaterer efter en inspektion i Saxo Bank, at den ikke har haft den ønskede vækst i udlånet, men at den tilsyneladende har taget større risici for at nå målet: ”Finanstilsynet har på inspektionen gennemgået de 47 største udlån, 140 udlån udtaget ved stikprøve samt alle udlån til bestyrelse og direktion. Finanstilsynet har konstateret, at banken, primært som følge af et enkelt stort engagement, har en relativt høj andel af nødlidende udlån blandt de største udlån. Finanstilsynet har endvidere vurderet, at banken har flere kunder blandt de store udlån, der ligger på kanten af bankens forretningsmodel. Finanstilsynet har noteret sig, at bankens store udlån og erhvervsudlån har ledelsens øgede bevågenhed. Finanstilsynet har givet påbud om yderligere nedskrivninger på i alt 5,5 mio. kr. på bankens store udlån og på bankens erhvervsudlån. I forhold til et engagement omfattet af § 78 i lov om finansiel virksomhed har Finanstilsynet påtalt, at banken har ydet et lån med mindre
sikkerhed end bevilliget af bestyrelsen.”
EU: Danmark har et problem med opstartsvirksomheder: Selv om BNP-tallene ikke fortæller den fulde historie, har Danmark været relativt langsom til at komme over finanskrisen, konstaterer EU-kommissionen i sin landerapport for Danmark . For det længere sigt anfører kommissionen blandt andet, at vi har et problem med at skabe nye virksomheder: ”Danish start-ups are characterised by low start-up size, low start-up ratios and low net job creation. Denmark has one of the smallest average company sizes at entry, and significantly lower than in many other Member States. Start-up ratios and net job creation in Denmark continue to be low. For instance, the net job creation by entrants that survive at least three years represents around 2.5 % of overall employment, lower than in other Member States. Scaling-up is a challenge, because new businesses do not have the capacity or the incentives to grow.”
Arbejdsgruppe skal redde finansiering til andelsboligforeninger: Sagerne med andelsboligforeninger, der lader sig gå konkurs, har gjort banker og realkreditinstitutter skeptiske over for at give lån i segmentet, og de er blandt andet begyndt at kræve personlig hæftelse fra medlemmernes side. På den baggrund har erhvervsminister Brian Mikkelsen nedsat en arbejdsgruppe, hvis arbejde har som mål at ”give andelsbolighaverne større tryghed omkring deres boligsituation og give realkreditinstitutterne et solidt grundlag for deres finansiering af andelsboligområdet.” Ministeriet oplyser : ”Erhvervsministeren har den 20. februar 2017 nedsat en arbejdsgruppe bestående af Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation, FinansDanmark og Erhvervsministeriet. Arbejdsgruppen får til opgave at komme med anbefalinger til, hvordan man fremadrettet sikrer ansvarlig drift af andelsboligforeninger til gavn for den samlede andelsboligsektor. Arbejdsgruppen skal bl.a. komme med anbefalinger til eventuelle yderligere krav ved stiftelse af andelsboligforeninger samt til den eksterne rådgivning af andelsboligforeninger. Anbefalingerne skal afleveres til erhvervsministeren inden udgangen af maj 2017.”
STK
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.