Momssagen: Ifølge Rigsrevisionens beregning om negativ moms har hver ansat i SKAT haft tre minutter til at kontrollere udbetalinger på i gennemsnit 740.000 kr. Alt under 10.000 er sluppet igennem uden kontrol: På side 11 i beretningen fremgår det, at ”Skat har ikke i tilstrækkelig grad analyseret populationen af angivelser af negativ moms. Rigsrevisionen vurderer, at konsekvensen af de manglende analyser er, at SKAT ikke kan estimere, hvor stor en del af den negative moms SKAT har udbetalt uretmæssigt. Rigsrevisionen vurderer desuden, at den manglende viden betyder, at SKAT ikke har grundlaget for at tilrettelægge en tilfredsstillende kontrol. SKATs bagatelgrænse på 10.000 kr. betyder, at SKAT automatisk udbetaler godt halvdelen af de mere end 300.000 årlige angivelser af negativ moms. SKAT udbetaler således ca. 0,5 mia. kr. årligt uden forudgående kontrol. Rigsrevisionen finder, at der for alle angivelser bør være en reel sandsynlighed for at blive udtaget til kontrol. Visiteringsmedarbejderne havde i 2015 i gennemsnit ca. 3 minutter til at vurdere, om de skulle godkende en angivelse til udbetaling eller overføre den til kontrol. Hver angivelse udgjorde i 2015 i gennemsnit 740.000 kr.”
Skatteminister: Ikke tegn på systematisk momssvindel: I en pressemeddelelse på Skatteministeriets hjemmeside forklarer skatteministeren, hvorfor han ikke ser det store problem på momsområdet: ”Der er imidlertid ikke noget, som tyder på en omfattende eller systematisk svindelsag på momsområdet – som det var tilfældet med refusion af udbytteskat – eller, at udbetalingerne på området er steget voldsomt, uden at det kan forklares. Stigningen i de negative momstilsvar fra 2009 til 2015 på ca. 90 mia. kr. modsvares således af en stigning i den positive moms på ca. 110 mia. kr., ligesom en væsentlig del af stigningen i det negative momstilsvar kan forklares af den stigende anvendelse af den såkaldte eksportmomsordning. Ved at tage højde for momstilsvaret for eksportvirksomheder, som er steget godt 80 mia. kr. i perioden, er stigningen i de negative momstilsvar således relativt begrænset. Samtidig ligger Danmark, Ifølge EU-Kommissionen, pænt placeret, når det handler om at sikre korrekt afregning af moms. Rigsrevisionen har en række kritikpunkter, hvor der er brug for at styrke indsatsen. Det tager vi naturligvis alvorligt og arbejder videre med det samme,ligesom vi skal gå benhårdt efter dem, som bevidst snyder med momsafregningen. Samtidig er det hævet over enhver tvivl, at der skal være hjemmel i lovgivningen til de ting, som SKAT foretager sig. Omvendt er der ikke noget, som tyder på – hvad nogen jo ellers havde frygtet – at enkeltpersoner eller enkelte firmaer svindler statskassen for kæmpe milliardbeløb, som vi så det i udbytteskandalen”, siger Karsten Lauritzen.”
Julebrev fra Finanstilsynet til pensions- og forsikringsselskaber: I et såkaldt julebrev fra Finanstilsynet hedder det, at ”Selskaberne bliver i stigende grad påvirket af den teknologiske udvikling. Derfor ønsker vi at afdække, hvor parate bestyrelserne er, og hvordan deres fokus er,” siger vicedirektør Jan Parner. Selskaberne får med julebrevet et halvt år til at skrive en redegørelse om en række aspekter af den teknologiske udvikling. Det gælder blandt andet bestyrelsens kompetencer på området, hvilke risici, selskaberne ser som følge af udviklingen, og evnen til at håndtere store mængder kundedata betryggende.”
Nu kommer EU’s Shareholder Rights Directive, efter flere års tilløb: I en meddelelse fra EU oplyses det, at ”On 9 December 2016, the EU’s committee of permanent representatives (CORE-PER) endorsed an agreement between the Slovak presidency and European Parliament representatives to strengthen shareholders engagement in big European companies. The agreement will encourage transparent and active engagement by shareholders of listed companies through a revision of the existing Shareholders’ Rights Directive (2007/36/EC). “The financial crisis revealed that in many cases shareholders supported excessive short-term risk-taking by managers. The revised directive is intended to redress this situation and contribute to the sustainability of companies, which will in turn help generate growth and create jobs. I want to express my gratitude to previous presidencies, the Commission and the Parliament for the fruitful cooperation” The new directive establishes specific requirements to encourage shareholder engagement in the long term and increase transparency.” Det detaljerede direktivtekst offentliggøres først i det nye år.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.