Fair Realkredit har stillet sin vision for et nyt realkreditinstitut til rådighed for Folketingets erhvervsudvalg: Det fremgår , at det nye selskab kan komme til at pålægge sig selv en væsentlig konkurrence-ulempe i form af lave belåningsgrader: ”Lånegrænserne vil blive overvejet nærmere og kan af forskellige hensyn – bl.a. for at sikre en korrekt værdiansættelse af pantet – blive lavere end realkreditlovens maksimum på 80 procent af pantets værdi. Det gør vi for at sikre Fair Realkredits sunde økonomi, ved at reducere risikoen for at pantets værdi bliver mindre end realkreditlånet tillagt en vis sikkerhedsmargen. Vi har lært af årene op til boligboblens punktering i 2007.”
Rapport om Max Banks forlis: Oprydningen efter den snart ti år gamle finanskrise er stadig i gang, og Finanstilsynet afleverede i sidste uge en rapport om Max Bank. Der er ikke mange nyheder, men læsningen giver en påmindelse om, hvor slemt det stod til i nogle pengeinstitutter: ”Max Bank og Skælskør Bank A/S (Skælskør Bank) fusionerede i september 2010. Skælskør Bank havde, ligesom Max Bank, forud for fusionen en stor eksponering imod ejendomsbranchen. Max Bank var den fortsættende bank. Finanstilsynet var på inspektion i Max Bank i 2006, 2009 og 2011, samt i Skælskør Bank i 2009. Gennem perioden blev bankens kunders bonitet forværret. På undersøgelserne i 2009 vurderede Finanstilsynet således, at 33 pct. af de gennemgåede eksponeringer hos Max Bank, og 70 pct. af de gennemgåede eksponeringer hos Skælskør Bank havde svaghedstegn eller nedskrivningsbehov. I 2011 var dette tal steget til 90 pct. målt på volumen.”
Vækstfondens udenlandske investeringer bærer frugt: En opdateret formulering i en ny lov indebærer ikke, at Vækstfondens mandat til at investere i udenlandske udviklingsselskaber bliver udvidet eller blot ændret, oplyser erhvervsog vækstministeren i et svar til Pelle Dragsted (EL). Men de udenlandske investeringer kommer Danmark til gode, anfører ministeren: ”Venture- og kapitalfonde investerer i de virksomheder, som fondene vurderer, er de bedste investeringer – uanset om de er danske eller udenlandske. Det er således ikke muligt at stille krav om, at en given udenlandsk fond, som Vækstfonden investerer i, skal investere en vis andel af deres midler i virksomheder i Danmark. Når Vækstfonden investerer i en udenlandsk fond, er der en forventning om, at den udenlandske fond investerer i danske virksomheder. Erfaringerne med Vækstfondens direkte investeringer i to udenlandske udviklingsselskaber i perioden 2002-2014 er, at disse udviklingsselskaber samlet set har investeret mere i danske virksomheder, end Vækstfonden har investeret i de udenlandske udviklingsselskaber. Vækstfonden har således investeret ca. 150 mio. kr. i to udenlandske udviklingsselskaber, som samlet set har investeret ca. 180 mio. kr. i danske virksomheder.”
Lempelser for fondsmæglere: Pelle Dragsted har også spurgt ministeren, om kommende og mere lempelige kapitalkrav til fondsmæglere vil øge risikoen. Det mener ministeren ikke: ”Med lovforslaget foreslås det at indføre samme kapitalkrav for danske fondsmæglerselskaber som dem, der følger af EU-reglerne og som er gældende i en række andre, sammenlignelige lande. Det vurderes at ville øge konkurrencen og produktudbuddet til gavn for investorerne. Jeg vurderer, at der ikke er grundlag for at have strengere kapitalkrav til fondsmæglerselskaberne i Danmark end i andre sammenlignelige lande, og det er heller ikke vurderingen, at initiativet vil øge risiciene på de finansielle markeder.”
Erhvervsstyrelsen undersøger regnskaber i Hellerup Finans: Det er ikke kun Hellerup Finans, der er i problemer – det er også de tidligere revisorer i selskabet og dets datterselskaber. Erhvervsstyrelsen meddeler , at man nu vil undersøge, om disse revisorer har overholdt loven: ”Ledelsen i Hellerup Finans A/S har fundet det nødvendigt at indsende en omgjort årsrapport for 2014/15. Desuden er der ved aflæggelsen af årsregnskaber for 2015 for en række andre selskaber under Hellerup Finans, konstateret fundamentale fejl i årsregnskaberne for 2014. Erhvervsstyrelsen har vurderet, at dette kan indebære en risiko for, at revisionen af de pågældende årsregnskaber ikke er udført i overensstemmelse med reglerne herfor. Erhvervsstyrelsen er tilsynsmyndighed for revisorer og revisionsvirksomheder og kan iværksætte undersøgelser, hvis der er risiko for, at en revisor har overtrådt reglerne. Hvis en revisor overtræ-der reglerne, kan det føre til, at Erhvervsstyrelsen indbringer vedkommende for Revisornævnet. Der er alene tale om, at Erhvervsstyrelsen indleder en undersøgelse af revisorernes arbejde vedrørende ovenstående revisionspåtegninger.
STK
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.