Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Lovforslag, bekendtgørelser og rapporter

Økonomisk ugebrev

søndag 14. august 2016 kl. 21:09

Mange krav fra Finanstilsynet til Bankdata
Bankdata, som leverer it-ydelser til 11 små og mellemstore banker, med Jyske Bank som den største, opretholder grundlæggende et tilfredsstillende sikkerhedsniveau, vurderer Finanstilsynet – som alligevel har en lang række krav til Bankdata: ”Finanstilsynet har påbudt Bankdata at forbedre metoden for it-risikostyring og ledelsesrapportering samt at sikre en bedre dokumentation af sammenhæng mellem it-risici og de etablerede kontrol- og sikringsforanstaltninger. Grundlaget for den samlede it-sikkerhedsstyring skal i højere grad dokumenteres. Finanstilsynet har endvidere påbudt Bankdata at styrke procedurer og forretningsgange i relation til kontrol med og opfølgning på outsourcingleverandører, herunder at der er udarbejdet tilstrækkelige retningsliner for kontrol, opfølgning og rapportering. Endvidere skal it-risici hos leverandører i højere grad inddrages og synliggøres som led i Bankdatas samlede it-sikkerhedsstyring og ledelsesrapportering. Bankdata har ligeledes fået et påbud relateret til opdatering af systemprogrammel. Finanstilsynet har endvidere påbudt Bankdata at styrke krav i relation til test af it-beredskabet samt sikre en øget dokumentation af centrale elementer relateret til beredskabsplanlægningen. Endelig har Finanstilsynet påbudt Bankdata at forbedre adgangsstyringen til systemer og data, herunder sikre et tilstrækkeligt overblik over tildelte rettigheder og tilstrækkelig kontrol med anvendelse af adgange, samt sikre, at kritiske adgange og kritiske kombinationer af rettigheder dokumenteres og risikovurderes. I denne forbindelse skal Bankdata sikre, at der med afsæt i en risikovurdering defineres tilstrækkelige krav til it-sikkerhedslogning, overvågning og ledelsesopfølgning.”

Boligpriser stiger i næsten hele landet
Det er ikke længere kun i storbyerne, at boligmarkedet bliver bedre. Selv om det stadig ligger tungt i landsbyer uden f.eks. købmand, har fremgang gennem 2015 været normen i næsten alle kommuner, oplyser Erhvervs- og Vækstministeriet i et notat : ”Den generelle positive udvikling, har dog også haft en afsmittende effekt på landdistrikterne. I 2015 er antallet af handler steget i 94 kommuner i forhold til 2014, og kun 3 kommuner oplevede et fald. Ser man på fordelingen på landsdele, er der ligeledes fremgang i antallet af handler i samtlige landsdele. Der blev solgt over 36.000 parcelhuse i 2015 mod 30.000 året før, hvilket er en stigning på

20 pct. De senere års stigende tendens er således fortsat i 2015 i alle landsdele, jf. figur 1. Det skal bemærkes, at der ikke findes tal for 1. kvt. 2016 endnu.”

Investeringsforeningerne opkræver endnu mere i omkostninger
Investeringsforeningerne havde ultimo 2015 806 mia. kroner under forvaltning, mod 744 mia. kr. året før, oplyses det i en rapport fra Finanstilsynet, der imidlertid undrer sig over, at omkostningsprocent er steget: ”Omkostningerne i investeringsforeningerne var i 2015 på 1,14 pct. af den gennemsnitlige medlemsformue, hvilket er marginalt over niveauet i 2014. Omkostningsprocenten burde falde når formuen under forvaltning stiger, som følge af skalafordele. Udviklingen i 2015 peger fortsat i retning af, at stordriftsfordelene ikke kommer investorerne til gode. Passive indeksafdelinger har traditionelt betydelig lavere omkostninger end de aktivt forvaltede, der har en målsætning om at performe bedre end deres benchmark. Passive indeksafdelingers andel af formuen er på et betydeligt lavere niveau sammenlignet med Sverige eller mere modne markeder som fx UK og USA.”

Registreringspligt for K/S’er udvides
Pr. 1. juli er reglerne ændret, således at kommanditister skal lade sig registrere på en måde, der ligner den, man kender fra aktionærer, oplyser Erhvervs – styrelsen : ”Fordeling af ejerandele og stemmer skal registreres. De personer, som besidder 5 procent eller mere af virksomheden, skal registreres. Hvis ingen besidder mere end 5 procent af ejer- eller stemmeandele, skal virksomheden også registrere den oplysning. Reglerne er identiske med reglerne for A/S, ApS, IVS, P/S og SE. Virksomhedens ledelse er ansvarlig for registreringen. Både fysiske og juridiske personer har pligt til at meddele deres ejerandele til virksomheden senest 2 uger efter ændringer. Men, det er virksomhedens ledelse, der er ansvarlig for registrering af oplysningerne i Det Offentlige Ejerregister. Sker der ændringer i ejer- eller stemmeandele, er der pligt til at opdatere oplysningerne i Ejerregistret.” Ændringerne følger af skattelyaftalen fra 2014.

læs hele udgivelsen her 

STK

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank