Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Opbremsning i dansk økonomi måske kortvarig

Morten W. Langer

tirsdag 24. oktober 2017 kl. 11:18

DK Konjunktur: De seneste måneder har dansk økonomi vist opbremsningstendenser. Men måske er der ny medvind på vej: Danskerne er begyndt at skrue op for forbruget. Danmarks Statistik antyder, at danskerne har købt vintertøj, så måske ser det alligevel ikke så godt ud.

De seneste måneders opbremsningstendenser i dansk økonomi bliver måske ændret af ny forbrugslyst hos danskerne. Privatforbruget har det seneste halve år været usædvanligt mat. Men de seneste tal for detailsalget for september er overraskende positive.

Danmarks Statistik skriver, at ”detailsalget i september var 0,8 pct. højere end i august, når tallene er renset for prisudvikling og normale sæsonudsving. Salget af beklædning mv. steg mest (3,3 pct.), andre forbrugsvarer steg med 1,0 pct., og salget af fødevarer og andre dagligvarer var uændret. Salget af tøj steg også markant i september i 2012 og 2015, hvor sommerens middeltemperatur som i 2017 var under 15,5 grader. Det skyldes formentlig, at salget af beklædning er følsomt over for vejret, så sæsonbetonede udsving i salget fx i forbindelse med køb af vintertøj kan skifte mellem månederne fra år til år. Stigningen i det samlede indeks kommer efter fald de seneste måneder og bringer detailsalget over niveauet i oktober 2016.”

Det kan altså godt være, at danskerne nu har ekviperet sig til en kold vinter, og at privatforbruget falder tilbage i november og december. Dansk økonomi har ellers brug for en ny positiv drivkraft, da både industriproduktionen og huspriserne viser betydelig svaghed. Svagheden kommer også frem i den seneste opdatering af den ledende indikator for Danmark fra OECD, som viser fald i august, som i seks andre europæiske lande. Det kan indikere, at det europæiske opsving nu er ved at tabe momentum.

Den danske industriproduktion bevæger sig fortsat sidelæns. DS skriver, at ”den samlede industriproduktion gik 4,0 pct. frem fra juli til august. Denne stigning kom efter et fald i juli på 1,3 pct. og i juni på 4,5 pct. Industriproduktionen var i perioden juni-august 3,3 pct. lavere end i marts-maj. Gennem de første syv måneder i 2017 er trenden faldet en anelse.” Også huspriserne fortsætter med at falde, og ifølge Home Huspris indeks lå huspriserne samlet set lavere i tredje kvartal end i andet kvartal 2017: ”Homes prisindeks for hele landet viser, at huspriserne i gennemsnit faldt med 1,2 % fra 2. kvartal til 3. kvartal i år (sæsonkorrigeret). Tilbagegangen var især drevet af faldende priser på Sjælland. I samme periode faldt handelsaktiviteten på markedet for huse 0,7 %, men fra et højt niveau (sæsonkorrigeret).” Beskæftigelsen udvikler sig igen positivt efter en enkelt måned med fald.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank