Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Q3-regnskaber kan blive knald eller fald for aktier

Morten W. Langer

torsdag 19. oktober 2017 kl. 8:47

Makrokommentar: Regnskaber fra de store børsnoterede selskaber er på trapperne, og indtil videre har det hjemlige C20 selskab Tryg leveret regnskab. Selvom europæisk økonomi er i flot fremgang, er analytikerne meget afdæmpede i deres forventninger.

Aktiemarkedet har det med at reagere meget automatisk på gode makroøkonomiske nøgletal, fordi stærkere økonomisk vækst i samfundet må betyde bedre vilkår for erhvervslivet og højere overskud i virksomhederne. Men sådan er virkeligheden bare ikke. For de store Stoxx 600 selskaber i Europa, hvori de danske C20 selskaber indgår, er billedet meget mere mudret.

Overskuddene i 3. kvartal påvirkes af øget prispres fra skærpet konkurrence, onlineudbydere og generel disruption og dermed pres fra nye forretningsmodeller. Det generelle prispres kommer klart til udtryk i den meget lave kerneinflation i både USA og Europa. Økonomisk Ugebrev har desuden påpeget i flere virksomhedsanalyser, at mange af de store danske selskaber presses på priserne. Se blot denne uges nedjustering i Matas. Også en styrket euro, højere priser på energi og andre råvarer har lagt en dæmper på overskudsudviklingen.

Analytikerne, der følger de store børsnoterede selskaber er selvfølgelig klar over denne udvikling, og derfor bliver aflæggelsen af regnskaberne for netop 3. kvartal også en gyser af rang. Aktiemarkedernes himmelflugt har fået de implicitte markedsforventninger til selskabernes overskud til at følge automatisk med op, men virkeligheden er altså noget mere afdæmpet.

Et godt eksempel på, hvad investorerne er oppe mod er Tryg Forsikrings regnskab forleden: Analytikerne havde forventet et overskudsfald på elleve procent i forhold til samme kvartal sidste år, men det blev til femgang på knap fem procent. Alligevel faldt aktien umiddelbart efter regnskabet, og har kun indhentet noget af tabet siden.

Meget tyder således på, at der skal store positive overraskelser til for alvor at give aktierne et ekstra kursløft, mens der antageligt kun skal små skuffelser til, for at sende aktierne nedad.

For de europæiske Stoxx 600 selskaber er analytikernes forventninger afdæmpede. Eksklusiv energiselskaber forventes nu en samlet overskudsvækst på 2,3 procent i forhold til samme kvartal sidste år. Det vil i givet fald blive den svageste kvartalsvise overskudsvækst i flere kvartaler.

KOMMENDE REGNSKABER

Kun ganske få andre stoxx 600 selskaber har aflagt regnskab. Men i denne uge begynder det for alvor: Svenska Handelsbanken leverer regnskab onsdag med en forventet Earnings Per Share (EPS) på 2,05 (minus 12 procent) og Atlas Copco forventes at levere EPS på 3,53 (plus 21 procent). Torsdag kommer der regnskab fra Philips (forventet EPS 0,72, amme som året før), fra Telia (forventet EPS på 0,67, svarende til et fald på 16 procent).

Fredag kommer regnskab fra Metso (finsk konkurrent til FLSmidth) med EPS overskud på 0,33, svarende til et plus på 230 procent. Herhjemme begynder det først for alvor den 23. oktober med regnskab fra Parken, den 24. fra Össur og den 25. fra Jyske Bank, Novozymes, Ringkø-bing Landbobank og Chr. Hansen.

Som sædvanlig vil der blive set meget på tendensen i de amerikanske selskaber, som allerede er godt i gang med regnskabssæsonen for 3. kvartal. Torsdag havde 26 af de 500 selskaber på S&P 500 indeks leveret regnskaber for 3. kvartal. Heraf har 86 procent af selskaberne præsteret bedre end analytikerne havde forventet. Men den samlede forventning til kvartalets overskudsvækst er fortsat kun 4,4 procent, og kun 2,3 procent, hvis den meget store overskudsfremgang i energiselskaberne trækkes ud af regnestykket.

Aktiemarkederne har fortsat også ekstrem meget fokus på, hvad centralbankerne foretager sig det kommende år omkring renteforhøjelser og aftrapning af obligationsopkøbene.

Aktiemarkedet er fortsat meget nervøst, hvilket kan aflæses i den såkaldte SKEW indikator, som afspejler omfanget af putoptioner i det toneangivende amerikanske aktieindeks out-of-money. Flere nobelpristagere har på det seneste været i de amerikanske medier med en advarsel om, at aktiemarkedet er præget af boblelignende tilstande. Først Robert Shiller og senest Richard Thaler, der siger: “We seem to be living in the riskiest moment of our lives, and yet the stock market seems to be napping,” Thaler said, speaking by phone on Bloomberg tv. “I admit to not understanding it.”

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank