Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Ugens stærkeste og svageste erhvervsdækning

Josephine Daniel

søndag 10. april 2016 kl. 16:16

Fusioner bliver også til politik
Offentligheden er et usædvanligt skeptisk humør over for autoriteter og magthavere, som (måske af den grund) også indbyrdes viser tænder. Det går også ud over for de store “værdiskabende” manøvrer, som erhvervslivets topledere gerne vil gennemføre. De seneste uger har budt på adskillige store virksomhedshandler, der er mislykkedes , for eksempel: Sammenslutningerne af de franske teleselskaber Orange og Bouygues, der blev hindret, fordi den franske regering frygtede for sin indflydelse i sammenlagte selskab; sammenslutningen af Pfizer og Allergan, der blev standset, fordi politikere stejlede over skattetænkningen i fusionen; og sammenslutningen af olieserviceselskaberne Halliburton og Baker Hughes, som det amerikanske justitsministerium nu vil hindre . Store selskaber må se i øjnene, at politikeres, offentlighedens og mediers vurdering af store initiativer som opkøb og fusioner spiller en stigende rolle i en tid med kritisk fokus på globaliseringens mere problematiske sider, på internationale skatteforhold, arbejdspladser og skærpet konkurrence. Tendensen kan hurtigt komme til Danmark. I Danmark kan også et kinesisk opkøb af for eksempel Bang & Olufsen løbe ind i mere modstand i offentligheden end bestyrelsen forudser, og ugens udvikling har aktualiseret Niels Lundes B&O-kommentar i Børsen .

Panama Papers rykker, men bare ikke så meget i Danmark
Bundlinjen er, at Politikens og DR’s indledende dækning af de danske vinkler på Panama Papers er godkendt. Men heller ikke mere end det. Materialet om danskeres brug af skattely til skatteunddragelse viste sig at være ret tyndt. 51 danskere har tilsyneladende selskaber i Panama gennem den omtalte skattelyrådgiver. Og så ved vi ikke, om de faktisk har betalt den skat, de skulle. Ok, det har de jo nok ikke, men alligevel. Der var ingen store skandaler herhjemme med statsministre, politikere, kendte toperhvervsledere, organisationsfolk eller kulturpersonligheder (ud over to tidligere professionelle fodboldspillere). Og det er jo grundlæggende positivt, selvom nogle journalister nok ville synes, at det andet var sjovere. Den massive medieomtalte har uden tvivl været godt for noget, fordi der er komme stærk politisk fokus på skatteunddragelser ved at gemme penge i udlandet. Der er mange andre måder at gøre det på, og det sker sikkert også. Men den almindelige alert hos danskere, virksomheder, organisationer og politikerne har fået et ekstra nøk, og det er ikke så ringe endda.

Panama-papirer øger risiko for Brexit
I en af ugens interessantere kommentarer vurderer The Economist, at premierminister David Camerons tidligere investeringer i en offshore-fond yderligere kan skade tilliden til magthavende politikere og til Camerons kampagne for, at Storbritannien skal forblive i EU. Det kan blive den mest skæbnesvangre konsekvens af Panama Papers- affæren.

Mangler Nykredit kapital, og er bidragsforhøjelserne til låntagernes eget bedste?
Det har været interessant af følge mediedækningen af Basel-komiteens overvejelser og udmeldinger de seneste uger, hvor det virker som om, at Nykredits ledelse nu gør alt for at få sagt det sidste ord i denne sag. De 45.000 kritiske Totalkreditkunder på Facebook mangler tydeligvis ammunition for at holde sagen kogende, og nu kommer det til realiteterne: Skal de flytte realkreditinstitut med enorme flytteomkostninger, eller skal de flytte til bankboliglån, som måske er lidt billigere nu, men som også kan opsiges med kort varsel? Branchemediet Finanswatch må snakke godt sammen med Nykredit, fordi de fleste meldinger og tolkninger herfra antyder, at Nykredit har en rigtig god sag. Økonomisk Ugebrev har fået eksperter til at tolke på et hemmeligt notat, som Nykredits ledelse forleden sendte til Foreningens Nykredits repræsentantskab. Eksperternes tolkning er, at Nykredits ledelse fortsat forsøger at manipulere repræsentantskabet. Eller rettere sagt: Nykredit ved ikke, hvad der kommer til at ske. Men ledelsen vil tilsyneladende gerne forsøge at leve op til investorernes urealistiske forretningskrav på tocifrede procenter ved en kommende børsnotering. Et forhold, som Nationalbank-direktør Lars Rohde også påtalte kritisk på Realkreditrådets årsmøde forleden.

Medier opdager for alvor krisen på landet
I de seneste uger har danske medier for alvor opdaget den eskalerende krise på landet i Danmark. Landbrug går konkurs i et omfang, som ikke er set siden begyndelsen af halvfemserne. Læs her i Berlingske , som også skriver, at endnu flere er truet , mens Politiken konstaterer, at landområderne i bekymrende tempo tømmes for mennesker og aktivitet. Det er allerede en selvforstærkende proces, som også truer mange af de virksomheder i provinsen, som har brug for levende lokalsamfund for at kunne tiltrække kvalificerede medarbejdere.

Læs hele udgivelsen her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Nyt job
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank