Topcheferne selvlancerer sig i erhvervsmedierne: ”Det kunne måske være bedre.” Den sådan lidt beskedne, underspillede tilgang til egne præstationer er blevet en sjældenhed i danske toplederkredse. I disse uger er det ret klart, at kvartalsmeddelelser og medieoptræden ofte bruges til selvlancering på det hårde, men også lukrative marked for topledelse. Topchefen i Nets kunne for eksempel i forbindelse med udsendelsen af selskabets kvartalsmeddelelse meddele , at ”jeg er ekstremt motiveret og har aldrig arbejdet hårdere.” Hvert kvartalsresultat i en børsnoteret virksomhed skal efterhånden præsenteres som en triumf for ledelsen, som gerne bruger ord som ”encouraging,”, ”solid” og ”strong” (topchefens ord om et ISS-regnskab, der fik kursen til at falde 0,6 procent).
Man lærer efterhånden, at når en topchef ikke kan svinge sig højere op end til ord som ”tilfreds” og ”pæn” i forbindelsen med årsregnskabet, sådan som Pandorachefen i den forgangne uge ikke kunne, så skal man ruste sig til en nedtur på børsen, i dette tilfælde på over seks procent på dagen for offentliggørelsen. Det går, hvis man skal tro CEO’erne, mange steder så snorlige og så succesfuldt efter den lagte strategi, at man må forbløffes. I takt med, at en topleder bliver stadig højere gageret (nogle gange med rette) og imaget højglanspoleres af de voksende kommunikationsafdelinger, bliver han eller hun nok mindre tilbøjelig til at indrømme problematiske resultater og præstationer. Og i samme takt bliver kravene til medierne om kritisk stillingtagen større. Måske kunne det ligefrem give mere tillid, hvis man lidt oftere hørte: ”Det kunne og burde være bedre.”
Weekendavisen om ”Huller i systemet”: Økonomisk Ugebrev er meget optaget af at beskrive, hvordan topledelserne præsterer i dansk erhvervsliv, og hvorfor de gør, som de gør. Meget ofte er vi imponerede over, hvad vi ser og hører, og det seneste tiårs professionalisering i toppen af dansk erhvervsliv er hver dag med til at skabe merværdi og understøtte vores velfærdssamfund. Nu er det ikke vores gebet: Men vi har længe undret os over, at den ene skandale efter den anden ruller hen over den offentlige sektor, tilsyneladende uden at nogle af de ansvarlige politikere stopper op for at analysere, hvad der gik galt og undgå gentagelser.
Det er forstemmende, at vores skattekroner
anvendes så ringe, når man faktisk gerne vil betale sin skat ”med glæde”. Weekendavisens Hans Mortensen skriver i fredagens udgave om ledelsen i den offentlige sektor. I en tankevækkende artikel har han snakket med ledelseskonsulent Jan Nørgaard, der rådgiver offentlige virksomheder. Han siger, at der ikke kun er problemer i Skat, men at der er en ledelseskrise i hele den offentlige sektor, og at cheferne er mere optaget af målstyring, end at udføre de opgaver, man faktisk har fået. Vi vil nu spændt afvente, hvordan organisationerne bag de offentlige chefer vil reagere, samt de ansvarlige politikere. Kommer vi igen til at sige, at ”vi betaler vores skat med glæde?” Eller skal vi blot vente på den næste milliardskandale, som ikke får nogle som helst konsekvenser.
Medie: Hvorfor er det lige Nykredit skal børsnoteres? En af ugens interessante perspektiverende artikler leverede JP/Politikens Finans.dk med en artikel , der stiller spørgsmålstegn ved Nykredits behov for børsnotering i betragtning af den stærke indtjeningsevne, som den seneste kvartalsmeddelelse har afsløret. Det er et spørgsmål, Økonomisk Ugebrev har stillet rigtig mange gange, uden rigtigt at få klare svar. Men vi synes, at det er rigtig fint, hvis andre medier begynder at stille samme relevante spørgsmål. Som det fremgår af en anden artikel om Nykredit i denne udgave har realkreditinstituttet sejlet rundt i forskellige forklaringer om nødvendigheden af en børsnotering det seneste år. Det bliver derfor rigtig interessant efter en mulig notering af Nykredit, hvis topledelsen fortsætter med at opfinde nye forklaringer på relevante problemstillinger, som er indbyrdes inkonsistente. Det vil helt sikkert ikke blive modtaget vel af aktieanalytikere og investorer. Så måske skulle Michael Rasmussen tage et mediekursus før noteringen.
MOS/MWL
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.