Når Novo-myten udfordres: Medier tilfredsstiller især deres brugere, når de udfordrer veletablerede myter om virksomheder og mennesker. Berlingske Business kan dermed levere en kandidat til titlen som ugens mest interessante erhvervshistorie med en artikel om, at Novo Nordisk i USA er under anklage for diskrimination og bestikkelse. Uanset hvad man nu måtte mene om amerikanske erstatningssager, så var det den mest læste artikel på Business.dk torsdag. Den stiller netop, som erhvervsredaktør Peter Suppli Benson påpeger, spørgsmålstegn ved en myte. Om der er 100 procent logik i synspunktet om, at internationale danske virksomheder af konkurrencehensyn er tvunget til at tilpasse sig et, lav etisk fællesnævner, er en anden sag. Men det er et interessant spørgsmål.

Og et godt spørgsmål om Mærsk: Børsen får i en anden kandidat til ugens bedste erhvervshistorie stillet spørgsmålet , om Maersk Line er på strategisk slingretur med sin voldsomt nedadgående tilpasning af kapaciteten. Passer det virkelig til den aggressive udmelding sidste år om, at Maersk Lines kapacitet skal vokse mere end markedet? Det mener Maersk selv, at det gør. For udenforstående illustrerer Børsen på denne måde godt det besvær, som A.P. Møller-Mærsk – også strategisk – har med at tilpasse sig de meget vanskelige markedsforhold, der har ramt begge konglomeratets hovedaktiviteter, containertrafik og olieudvinding.

Ny børsnotering under luppen: Kun et par uger efter, at en skrap advokat-rapport om blandt andet processen omkring det nu kollapsede OW Bunkers børsnotering kom ud i medierne, varsler Scandinavian Tobacco Group, at selskabet vil børsnoteres. Begejstret hype er stadig en rygmarvsreaktion i en del erhvervsmedier, når der varsles børsnoteringer, og det nye selskab får da også let overdrevne betegnelser som ”nationalt ikon” og ”tobakskæmpe” med på vejen. Men diskussionen om OW Bunker bidrager heldigvis alligevel til en mere skeptisk undertone i nogle artikler, som for eksempel i denne kommentar fra Per Hansen, der er investeringsøkonom hos Nordnet, eller i Børsen, der peger på muligt fremtidigt besvær på det amerikanske cigarmarked.

Markeder i bølgegang: Scandinavian Tobacco Group (STG) havde fastsat sin børsnotering til januar, fordi det normalt er en rolig måned på aktiemarkederne. Den forventning er blevet skuffet. Den forløbne uge har kurserne været i kraftig bølgegang med en klar nedadgående tendens. Om STG fastholder sin beslutning vil vise sig, men overordnet er der ingen tvivl om, at nervøsiteten er stigende. Finans.dk har givet en prisværdigt kort oversigt over, hvad der taler for og imod en ny finanskrise. Man skal til de professionelle optimister i markedet for virksomhedshandler for at finde optimisme. Som journalist kan man altid få stof til en historie ved at få virksomhedshandlere til at fortælle om et kommende brølende boom i deres branche. Den metode har i denne uge været brugt endnu en gang .

Skandalen om statens IT-indkøb: To medier, der ikke optræder så ofte på denne side, nemlig Computerworld og Politiken , fortjener ros for den indsats, de har gjort og gør for at følge den forbløffende skandale om statens it-indkøb. Adskillige statslige myndigheder har i årevis set stort på de fundamentale regler om, at indkøbene skal sendes i udbud, og blot holdt fast i deres traditionelle leverandør. Sagen skal nu kulegraves af Rigsrevisionen.

Læs hele udgivelsen her