Ukritiske medier stille spalteplads til rådighed: Dækning af boligmarked kører friløb: Igen i denne uge er artikler om boligmarkedet blandt de absolut mest læste i danske erhvervsmedier, hvis man skal dømme efter internet-sidernes oversigter over ”mest læste.” Og igen i denne uge er erhvervsmediernes dækning af boligmarkedet en temmelig imødekommende, for ikke at sige ukritisk, gengivelse af public relations materiale fra de store aktører på dette marked. Dette materiale er ofte interessant og ind i mellem endda nuanceret.
Finans.dk konstaterer i en artikel, der bygger på information og vurderinger fra ejendomsmæglerkæden Nybolig, at brandudsalget på boligmarkedet er forbi. Det vil sige, at det ikke længere er så let at presse sælgerne ned i pris. Det kan sikkert være rigtigt, men det er jo påfaldende, at kilden må have en stærk interesse i at få dette budskab ud.
TV2 kunne via en analyse fra Boligsiden.dk forleden berette, at der nu sker langt flere skuffesalg end tidligere, altså hvor boligerne bliver solgt uden den normale forudgå-ende annoncering. Sikkert rigtigt i det aktuelle boligmarked. Budskab: Nu skal køberne altså skynde sig med at slå hurtigt til, fordi deres hus ellers sælges til anden side. Og konklusionen var også, at det er godt for sælgerne. Ok? Måske kunne boligen så have været solgt til en højere pris ved annoncering. Blot et gæt.
En anden ejendomsmæglerkæde Home får sammen med Realkredit Danmark udspredt budskabet om, at kvinder går glip af gevinster på boligmarkedet, fordi færre kvinder end mænd aktuelt planlægger at købe bolig. Berlingske Business forsøger som et af få medier (eller måske det eneste medie) at sætte denne konstatering ind i et bredere perspektiv .
Netop i en situation, hvor risikoen for boble-dannelse tilsyneladende er stigende, kan den kvindelige skepsis jo være sund og berettiget. Det er påfaldende, at de store medier i så ringe grad betjener deres kunder med uafhængig analyse af og kommentar til dette vigtige stofområde, men i den grad kører friløb på pressemeddelelser. De journalister, der har skrevet ovenstående artikler er, når de får lov og tid, sikkert i stand til at levere en glimrende selvstændig behandling af området.
Groft sagt: Krab-Johansen til Berlingske er godt for det danske demokrati: Som bekendt skifter Anders Krab-Johansen, tidligere chefredaktør på dagbladet Børsen, nu til posten som adm. direktør for Berlingske Media. Vi kan godt forstå hans ønske om at skifte:
For det første er det antageligt et spørgsmål om tid, før JP/ Politiken overtager Dagbladet Børsen. Og man kan da heller ikke udelukke, at der allerede er sket en vis koordinering af det redaktionelle, og at markedsføringsindsatsen mellem de to bladhuse – i hvert fald uformelt, efter at JP/politiken har overtaget 49 procent af Børsen.
For det andet er det klart og tydeligt, at Berlingske Media står overfor enorme økonomiske udfordringer, hvis huset skal vendes til at blive en lønsom forretning. Det kræver en bladmand, med dyb indsigt i mediebranchen og med forståelse for fremtidens mediebillede. Det tvivler vi på, at afgående CEO Mette Maix havde. Hun er helt sikkert en superdygtig købmand, men det er ikke nok for Berlingske. Krab-Johansen har leveret varen til sine ejere på Børsen, og han har givetvis den kompromisløshed, der skal til for at gøre en forskel også på Berlingske. Et økonomisk stærkt Berlingske er ikke mindst vigtigt for vores mediebillede.
MWL/MOS
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.