Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Ugens stærkeste og svageste erhvervsdækning

Linda

søndag 18. juni 2017 kl. 15:40

Shitstorm og økonomi for begyndere. Endnu en dødssyg shitstorm på de sociale medier gav anledning til en af ugens bedste erhvervsartikler – nemlig Lars Christensens økonomiske kom – mentar om prisdiskrimination i Børsen onsdag. Udgangspunktet var, at Legoland kom i vælten, fordi man tilbyder en digital løsning til at undgå de lange køer i forlystelsesparken. Dagbladet Politiken, et antal politikere og mange facebookdebattører så for sig, hvordan almindelige folks børn slukørede måtte vente, mens de så en flok overklasseunger komme foran dem. Men alternativet, som Lars Christensen anfører det, var at hæve prisen for alle, så nogle ville blive helt afskåret fra at komme i Legoland. Det er altså en rabatordning, selskabet tilbyder. Man sælger den blot omvendt – som en særlig fin ydelse til dem, der ikke får rabatten. Mange andre virksomheder, der opreklamerer premium-løsninger, kan tænke nærmere over sagen: Var de bedre tjent med at kalde premium for det normale, og det normale for en rabat-ordning? Det mindsker i hvert fald risikoen for noget badwill.

Hurra for en spindoktor. Der skal også være plads til at breake en sensation på denne side, og her kommer den: Danmarks største og mest verdensberømte virksomhed, A.P. Møller – Mærsk, skal nedlægges. Eller, det er i hvert fald tilfældet, hvis man tager en af ugens store historier for gode varer, nemlig at SKAT skal nedlægges. Reelt skal styrelsen blot deles op i syv, ligesom Mærsk skal deles op i to. Historien giver anledning til at konstatere, at der i hvert fald er én funktion under Karsten Lauritzen resort, der fungerer: Spindoktoren. Selve historien om SKAT’s opdeling er ikke ny. Men den konkrete plan om det blev solgt på en fængende måde, der viste handlekraft fra ministerens side, og mange medier købte den.

Mediernes etniske fokus og etnisk udsalg? Detailhandlere er på stikkerne ved hver eneste betydningsløse helligdag importeret fra USA. Men der er total stilhed, når 5 procent af befolkningen fejrer den muslimske højtid eid med god mad og godt selskab. Det er Børsen, der gør opmærksom på fæ-nomenet i en tankevækkende artikel , hvor det fremgår, at detailhandlerne ikke vil risikere at blive upopulære blandt ikke-muslimer. Men mon ikke vi overlever en årlig side med muslimske tilbud i tilbudsavisen? Når man tænker over det, er det påfaldende lidt kommunikation, som erhvervslivet målretter mod det religiøse og etniske mindretal, som – om man kan lide det eller ej – er en realitet. Fra erhvervsmediernes side er der endnu mere stilhed desangående. Måske ville det være godt for både økonomi og integration, hvis både virksomhederne og vi i medierne tænkte mere over, hvor brede målgrupperne er nu om dage.

Medier snyder investorlæsere. Vestjysk Bank aktier til 1 krone? Når staten sælger sin aktiepost på 81 procent af aktiekapitalen, så må de andre bankaktionærers aktier da også være én krone værd. Nej, men det var stort set sådan aktiemarkedet reagerede dagen efter meldingen om transaktionen. Aktiekursen dykkede fra 15 kroner til 4 kroner, for at stige hurtigt igen til 11-12 kroner. Avisartikler, kommentatorer og andre var på banen med vurderinger af, at Vestjysk Bank aktier var vildt overvurderet. Men det er der ikke, som det fremgår af en artikel i denne udgave af Økonomisk Ugebrev. Et af de største problemer for banken, har været manglende kapitalgrundlag, og det problem løses nu. Budskabet herfra skal blot være til staten og Vestjysk Bank: Forklar den slags transaktioner meget bedre, så jeres aktionærer ikke snyder sig selv. Til medierne: Grav dybere end blot at hægte jer på hurtige og overfladiske vurderinger.

Og hvad kan vi så bruge Folkemødet på Bornholm til? 
Indrømmet, Økonomisk Ugebrev er ikke til folkemøde på Bornholm. Måske burde vi deltage for at netværke. I første runde vil vi evaluere folkemødet ud fra den aktuelle mediedækning. Så vidt vi kan se, handler mange artikler om – ja, selve folkemødet, og ikke om de sikkert interessante debatter og budskaber, som bliver afleveret. Eksempelvis skriver Finans. dk fredag, at ”bankbosser bruger Folkemødet til at vise, at de ikke er elitære og selvcentrerede.” I en anden artikel fortæller Finans om, at ”virksomhedernes frontfigurer har forelsket sig i Folkemødet på Bornholm.” DR.dk melder om, at Folkemø-det koster skatteyderne 48 mio. kr. ”Offentlige instanser brugte i alt 48,2 millioner skattekroner på Folkemødet i 2016. Det viser en kortlægning, som Efterforskerne på P1 har lavet sammen med Avisen Kommunen. Per Nikolaj Bukh er professor i økonomistyring på Aalborg Universitet. Han forklarer, at det reelle beløb kan være meget højere. Nogle offentlige institutioner giver nemlig ikke adgang til aktindsigt.”

læs hele udgivelsen her

STK/MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank