Op og ned med TDC: Fredag leverede et godt eksempel på det ofte temmelig spegede samspil mellem medier og aktiekurser. TDC offentliggjorde om morgenen et årsregnskab, der af Berlingskes Business.dk før børsen åbnede blev fortolket som ”Total tilbagegang for TDC,” mens underrubrikken konstaterede, at ”Telegiganten mister kunder på alle fronter og går tilbage i omsætning og indtjening.” Det lød jo ikke så godt, og Finans.dk kunne lidt mere tørt supplere ved at meddele, at ”TDC har tabt en milliard i indtjening.” Børsen.dk fortolkede derimod TDC-regnskabet optimistisk med overskriften ”TDC slår egne forventninger – ser forsigtig fremgang i 2017”. Samtidig kunne Børsen meddele, at TDC vil øge udbyttet. Man kan vel sige, at Berlingske og Finans.dk gav et overordnet billede af TDC, der ikke var forkert. Men Børsen forholdt sig til det nye i meddelelsen: Selv om tallene viste tilbagegang, så var de bedre end ventet, og udsigterne for 2017 var nogenlunde. Hvem gav markedet så ret? Frem til kl. 9.35 faldt TDC–aktien ret markant, med 2,9 procent i forhold til slutkursen dagen før, men en time efter var den pludselig oppe med 1 procent og ved 15-tiden lå den så omtrent uændret, med et minus på 0,08 procent. Det er måske ikke helt urimeligt at antage, at mediernes forskellige vurderinger var medvirkende til at skabe svingturen og til at påvirke en del privatinvestorer. Det spiller faktisk en rolle, hvordan medierne umiddelbart fortolker meddelelser fra virksomhederne, og de gør klogt i at forholde sig til den kendsgerning.
Ja, min formand har helt ret. At direktøren for Dansk Energi, Lars Aagaard, udtrykker sin store tilfredshed med, at Dong Energy vil holde op med at fyre med kul fra 2023, kan måske ikke overraske så meget. Formanden for Dansk Energi, Poul Arne Nielsen, er trods alt også bestyrelsesmedlem i Dong Energy og repræsenterer som direktør for SEAS-NVE en storaktionær i Dong. Det kunne faktisk have været interessant, hvis man havde kunnet finde nogen, der var kritisk over for Dongs beslutning, men det var måske i sagens natur (og i den lille verden af danske magthavere) vanskeligt.
Det blinde øje: Novo Nordisk-aktien fik endnu en omgang tæsk efter fremlæggelsen af regnskabet i sidste uge. Det udløste naturligvis også artikler, som her i Børsen om, hvorvidt det vil gå endnu værre. Der er argumenter både for og imod, men vi i medierne må selvkritisk konstatere, at det er nyt, at sådanne historier overhovedet optræder. Vi var, i samlet flok, bagud, og begyndte først at skrive om Novo Nordisks udfordringer, da de var konstaterbare i regnskaberne. Det er en evig udfordring for journalister at holde hype og positive stemninger om et marked eller en aktie ude i strakt arm, og i dette tilfælde lykkedes det ikke. Til sammenligning: Vi har i god tid advaret om, at TDC kunne komme ud i de problemer, selskabet nu står i. Men det er også lang tid siden, at TDC har været hot.
Kontantløs vision – eller mareridt: Erhvervsmedierne har også andre blinde punkter. Vi bliver indsnævrede mod tekniske og kortsigtede spørgsmål. I stedet må man til de normalt ikke erhvervsorienterede medier for at læse om de store linjer. Et godt eksempel er, at Information i sidste uge bragte en artikel om det kontantløse samfund. Man kan ofte se det beskrevet som en vision, men det er en vinkel på det, som skyldes, at man kun ser de umiddelbare praktiske fordele, som virksomhederne og de ressourcestærke borgere vil opleve. Specielt for de allerdårligst stillede – småhandlende, hjemløse og tiggere – er kontantløshed et mareridt. Og mange flere oplever allerede solide ulemper ved at være svinebundet til deres bank, blot for at få mulighed for at foretage simple betalinger.
Nå: To ukendte selskaber, der stort set ikke havde nogen omsætning, er blevet lukket. Finans.dk skriver om det, fordi det er Janni Spies, der ejede selskaberne. Finans.dk kan sikkert se på nogle statistikker, at den slags kendis-stof bliver læst, og det skal også være mediets kunder vel undt at få disse artikler, hvis de gerne vil læse dem. Men vil de det? Mon ikke mange af dem bagefter ærgrer sig over at have spildt tiden på noget helt uvæsentligt, og at artiklen på den måde i virkeligheden virker negativt, uanset at den ifølge målingerne har tiltrukket nogle læsere. Finans.dk kan i øvrigt også oplyse, at Thomas Helmig og René Toft Simonsen har solgt en lejlighed. Læs om det her , hvis du gider.
MOS/STK
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.