Erhvervsmedier om tag-selvbordet i Nets: Ugens mest omtalte selskab blev sandsynligvis Nets, der tilbage i september gik på børsen med en introduktionskurs på 150 under betragteligt hype , og som siden er faldet noget i kurs. Det var en tendens, der også viste sig fredag med et kursfald på over fire procent til under 118 frem til middag, blandt andet udløst af en kritisk analyse fra Danske Bank. Berlingske Business bragte desuden fredag en artikel om, at selskabets kommunikationschef står til en gevinst på 35 mio. kr. på børsnoteringen. Den stadig mere problematiske Nets-affære viser, at medier overordnet konstruktivt kan bidrage til at skabe mere virkelighedskontakt i toppen af store erhvervsvirksomheder. I takt med kapitalfondenes fremmarch og bestyrelsernes ”professionalisering” har kapitalfonde, direktioner og bestyrelser intern fundet det stadig lettere at blive enige med sig selv og hinanden om, at de selv og deres nærmeste medarbejdere fortjener stadig større økonomiske belønninger.
For erhvervslivet kan det imidlertid være ødelæggende, at store virksomhederne kommer til at fremstå som et insidernes tag-selv-bord. Derfor er det vigtigt at erhvervspressen ikke bare identificerer sig med den indforståede manager-verden, men også holder denne verden og dens forventninger om enorme ”kompensationspakker” op mod hvad investorer, ansatte og offentlighed får ud af virksomhederne og i øvrigt anser for ret og rimeligt. I tilfældet Nets udviser erhvervsmedierne heldigvis en vis energi, efter at have fremmet hypen op til noteringen.
Falck med ”urimelige overpriser” for at køre ambulancer: Falcks svære økonomiske vilkår på den danske hjemmebane blev yderligere understreget, efter at Region Syd nu har udmeldt, at regionen selv kan køre ambulancer ligeså billigt som det konkursramte Bios. JP’s Finans greb flot nyheden fredag og fik regionsrådsformanden på banen med en melding om, at ”den fremtrædende Venstre-politiker og formand for regionsrådet i Region Syddanmark, Stephanie Lose, retter et hårdt angreb mod Falck for have taget urimelige overpriser for at køre ambulancer.” Som bekendt har Økonomisk Ugebrev også de seneste år haft fat i Falck-sagen og de tvivlsomme forhold omkring ambulancekørslen. Vi har også skrevet artikler om, at Falcks dage som kommerciel udbyder af ambulancekørsel kan være talte, når de aktuelle kontrakter udløber i de forskellige regioner. Region Syd har netop udmeldt i en pressemeddelelse , at det fremgår at nye budgetter, at ”regionen i normale driftsår forventer at drive ambulancerne for 400 millioner om året, hvilket kun er én million kroner mere, end kontrakten med BIOS lød på. Det er samtidig ca. 84 mio. kr. årligt under det beløb, som Falck A/S bød for at køre ambulancer i det samme område i forbindelse med udbuddet i 2014.”
Tidens største kriminalsag fylder spalterne til bristepunktet: Sagen om nedbruddet af You-See kabel-tv udvikler sig time for time, og danskerne følger sagen med spænding for at høre nyt. Fredag var der omfattende mediedækningaf, at den 51 årige, som mistænkes for at stå bag, nu igen er blevet løsladt efter at være blevet arresteret. BT fortæller om den seneste udvikling under overskriften ”Bombe i YouSee-sagen: 51 årig løsladt efter nye oplysninger.” Der er på nuværende tidspunkt ikke grundlag for at kræve ham varetægtsfængslet, oplyser politiet. Det tog ellers ikke mange minutter, fra TDC’s anmeldelse til at politiet var på vej med ransagning af mistænktes hjem med en arrestordre i hånden. Tænk hvis politiet rykkede ligeså hurtigt ud i andre sager, med samme alvorsindhold, eksempelvis indbrud i private hjem eller ved vold. Måske har dommeren ikke tillagt sagen samme alvor, som det meste af den danske medieverden, selvom sagen da er gal nok. Mange af os gik jo glip af dronningens nytårstale.
Må debatredaktører gerne tage bladet fra munden og være knivskarpe? Ja, da, men… Tonen kan være hård, når Børsens meningsredaktør Thomas Bernt Henriksen gør op med debattører, som han er uenig med. For eksempel anklages økonomiprofessor Nina Smith fra Århus Universitet for at være ”både arrogant og ligeglad,” når hun ”afliver behovet for at gennemføre arbejdsmarkedsreformer”. Vi synes heller ikke, at det er en diskussion eller et behov, der skal aflives. Men samtidig må man vel tilstå Nina Smith retten til at være uenig med Thomas Bernt Henriksen, uden at hun af den grund skal tillægges ubehagelige personlige egenskaber.
MOS/MWL
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.