Ugens stærkeste og svageste erhvervsdækning

Coop i klemme

Medierne har i den forløbne uge skabt tumult om Coop. Et tema i Coop-bladet Samvirke om blandt andet plantegiftrester i fødevarer har ifølge Berlingske Business gjort mange landmænd vrede og yderligere understreget interne spændinger i den store detailhandelsorganisation. En kommentar i finans.dk følger op og antyder detdilemma, som en stor virksomhed står i, når den samtidig med, at den vil skærpe sin profil, skal undgå at stødedele af en meget stor og sammensat gruppe af kunder og andre stakeholdere, og i øvrigt også samtidig finansiere et blad, der skal være kritisk og så alligevel ikke alt for kritisk. Alt i alt har offentligheden fået grundig orientering og perspektivering i en sag, der fremstod usædvanligt indbydende for medierne: En stor virksomhed, en fyring af en redaktør i et medlemsblad, en sag, der sætter top mod bund op i en virksomhed, stiller landbruget op mod forbrugerne og til en vis grad også land mod by. Det er ikke modsætningsforhold, som medierne har fundet på; de har sandsynligvis længe ligget latent i Coop.

Vogt dig for efterligninger

Apropos Coop-sagen: I takt med, at det økonomiske pres på medierne også har presset indholdet, har virksomheder og organisationer set deres snit til at udfylde hullet. De udgiver flotte magasiner, der på overfladen ligner journalistiske produkter. Ofte erde det også, overvejende i hvert fald. Men andre gange er det ikke, og i de værste tilfælde er der blot tale om løgn eller propaganda, eller begge dele, forklædt som saglig information. Desværre er dette lidt mere end undtagelsen, der bekræfter reglen, og således må man næsten takke Coop og Samvirke, der gik helt overbord i sin lovprisning af økologiske produkter og tilsvarende advarsler mod konventionelle produkter. Sagen er en påmindelse til alle om at læse kundemagasiner med forsigtighed.

Post under pres

Også PostNord fik sin sag for i medierne i ugen, ikke mindst i finans.dk, som kunne fortælle, at der er politisk strid om en hemmelig redningsplan for postforetagendet, der måske kan skrue ned for servicen i landdistrikter. Finans har fulgt op med flere artikler, ogogså Børsen har set på Postnord med en artikel om risikoen for en retsstrid mellem Sverige og Danmark om det skrantende selskab. Vi ser i både denne sag og i Coop-sagen, at markeds- og samfundsændringer kan ramme særlig hårdt i mere eller mindre politisk styrede virksomheder med mange magtfulde interessenter.

Falcks metoder. Berlingske Business har fået fat i endnu en interessant sag

Falck beskyldes for at have hyret PR-folk, der skulle finde negative historier om en konkurrent. Endnu en historie fra spændingsfeltet mellem den offentlige sfære og privat virksomhed. Her er noget athente for medierne.

Eftertanke i OW Bunker-sagen

Skal du læse en human interest-historie fra den forgange uge, er vores bud interviewet med OW Bunkers sidste bestyrelsesformand, Niels Henrik Jensen, i Børsen tirsdag. Hvad man end mener om mandens rolle og varetagelse af sit ansvar, kan man udelukke, at han havde sat sig for at køre selskabet i sænk og blanke aktionærerne af. Set fra den vinkel er han et af sagens største ofre – sagen vil forfølge ham livet ud, og i de mange år også rent konkret i form af retssager. Det giver også en eftertanke til andre bestyrelsesformænd: Det er vellønnede poster i forhold til arbejdsmængden. Men det kommer med en risiko for, at bøtten bliver vendt på hovedet, så aflønningen pludselig forekommer latterligt lav i forhold til byrden.

Bliver DONG til Ørsted?

Henrik Poulsen og DONG Energy havde ikke taget højde for Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm fra Den Korte Radioavis, og hendes intense had til selskabet, da de planlagde navneskiftet: Den fiktive stjernejournalist har angiveligt den virkelige stjerneadvokat Karoly Nemeths ord for, at navnet Ørsted bliver båret af så få, at det er beskyttet af navneforbud. Den Korte Radioavis prøver lige nu at samle Ørsted’er nok til, at de kan rejse et gruppesøgsmål. Den Korte Radioavis har stort talent for at ramme den bløde zone mellem satire og virkelighed, så det er svært at forudsige, hvad det bliver til. Men stay tuned, som man siger i den verden. DONG’s compliance-afdeling kan følge med her.

MOS/STK

Skriv en kommentar

Please enter your comment!
Indtast dit navn her