Finanswatch.dk: Nykredits CEO Michael Rasmussen venter fuld opbakning fra repræsentantskabet: ”Jeg føler, at der er kæmpe opbakning i bestyrelse og repræ-sentantskab, og jeg forventer enstemmighed om denne situation,” siger Michael Rasmussen – til Finanswatch, som tilsyneladende ikke har opdaget de seneste måneders massive kritik af det manglende demokrati i Nykredit, som både Dagbladet Børsen og Økonomisk Ugebrev (og endda JP) har beskrevet. Realiteten er, at Nykredits selvsupplerende bestyrelse har udpeget det meste af repræsentantskabet, som må antages at være ”gode venner” med bestyrelsen – og især den daglige ledelse. Derfor er opbakningen slet ikke overraskende. Som beskrevet i seneste udgave af Økonomisk Ugebrev består hovedparten af bestyrelserne og repræsentantskabet af erhvervsfolk, som har helt andre interesser end almindelige boligejere. Erhvervspressens modtagelse af meddelelsen fra Nykredit om en kommende børsnotering har været mildest talt forbløffende: Er der nogen, der har undersøgt påstanden om, at Nykredit har brug for 15-25 mia.kr. i ekstra kapital? Nej. Har Nykredits en presserende interesse i at sælge det mest af virksomheden til finansielle investorer, før medlemsdemokratiet for alvor begynder at virke? ja. Og TV2 direktør Merete Eldrup som næstformand i Nykredit? Ja, vi skal jo ikke nok heller ikke fremover forvente god, kritisk journalistik om Nykredit fra TV2?

Berlingske afslører hemmelige forhandlinger mellem DONG og A.P. Møller-Mærsk: Ja, vi synes efterhånden, at der er langt mellem snapsene i dansk erhvervsjournalistik. Men torsdag leverede Berlingske Business er opsigtsvækkende historie om, at DONG og A.P. Møller-Mærsk har forhandlet om overtagelse af DONG’s olieforretning. Handlen blev efter det oplyste ikke til noget, fordi der særligt var uenighed om værdiansættelsen af det nye Hejre-felt. Normalt går Berlingske med livrem og seler, når der bringes erhvervshistorier, som de involverede virksomheder ikke direkte bekræfter. Men det er ikke tilfældet i denne sag. Derfor er den uden tvivl rigtig. Vi synes, at det er vigtigt, at erhvervsmedier også bringer denne type historie, hvor der er risiko for at træde nogen over tæerne. Men hvor vi også får indblik i, hvad der foregår bag de nedrullede gardiner. Så – godt gået Berlingske. Og mere af det. Alt for mange erhvervshistorier er fællehistorier, fra selskabers presseafdelinger og Ritzau. Det er de originale og dybdeborende erhvervshistorier, der har værdi for læserne. Ikke ukritisk videreformidling af erhvervslivets brandingbudskaber, som virksomhederne efterhånden er blevet rigtig dygtige til at få optaget i erhvervsmedierne.

Kilderne og de vilde: At investorerne vil overtegne aktieudbuddet i Scandinavian Tobacco Group fremgår allerede nu af danske erhvervsmedier, her business.dk, hvorefter historien i den forgangne uge hurtigt cirkulerede, her til Børsen. Det er rart for udbyderne, ”kilderne” bag historien, at få den slags historier i omløb. Om det i virkeligheden er udtryk for, at aktierne er overnormalt efterspurgte, er derimod svært at afgøre endnu. Det er faktiske svært at finde et eksempel på en børsnotering, eller for den sags skyld offentlig udstedelse af en anden form for kapital, der i de seneste år ikke har været overtegnet. Ikke kun kvalitetsvirksomheder som NNIT, men også virksomheder, der efterfølgende har været mindre succesfulde, såsom OW bunker og Tønder Bank, har leveret overtegninger. Dette perspektiv kunne det være rart at få med fra de medier, der på basis af kilder med særinteresser melder, at investorerne er ”vilde” for at få fat i aktien, sådan som Børsen mener.

Og lidt filmspin: København scorer millione på Oscar-nomineret storfilm, hedder det optimistisk i Berlingske Business. Det er en overskrift, der ikke ligefrem beror på omhyggelige udregninger, kan man forstå på den efterfølgende artikel. Her hedder det, at de 6 mio. kroner, som danske skatteyderne har betalt for at få filmen The Danish Girl optaget i København, og ikke som oprindeligt planlagt i Bruxelles, ser ud til at blive en ”yderst lukrativ forretning”. Copenhagen Film Fund vurderer, at optagelserne har givet Københavns erhvervsliv en omsætning på 14 mio. kr. Men er en investering på 6 mio. kr., der skaber en éngangsomsætning på 14 mio. kr., nødvendigvis i sig selv en god forretning?

Usikkerheden i 2016: Ugen har igen været præget af betydelige op- og nedture på aktiemarkederne, og der er fortsat usædvanlig usikkerhed om den økonomiske udvikling resten af året, både om politik og økonomi. Her er et interessant bud på, hvordan USA kan gå i recession.

Læs hele udgivelsen her