Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Ugens stærkeste og svageste erhvervsdækning

Sten Thorup Kristensen

fredag 22. december 2017 kl. 13:41

Overenskomstforhandlingerne: Hvad foregår der her?

Enhver overenskomstforhandling har sine ritualer, og det indledende er – sådan groft sagt – at arbejdsgiverne udtaler, at verden formentlig bryder sammen, hvis ikke lønmodtagerne denne gang viser tilbageholdenhed. Lønmodtagerne forventer omvendt at blive kompenseret for det store mådehold, de har vist i den forudgående, vanskelige periode. Således har opstarten også været til overenskomstforhandlingerne på det offentlige område, hvor den ansvarlige minister Sophie Løhde i en pressemeddelelse hævder, at de offentlige ansattes lønninger siden 2008 er steget med et par procent mere end lønningerne i den private sektor.

Børsen er det regnet om til, at de offentligt ansatte over de seneste tre år har fået 18 mia. kroner mere, end hvis de havde fulgt den private sektors lønudvikling. Lønmodtagerne organisationerne benægter forholdet, og det er da også besynderligt al den stund, at der – som Børsen også bemærker – siden 1987 har fandtes en mekanisme, som netop skulle sørge for, at offentlige og private lønninger på langt sigt følger hinanden. Så hvad der galt? Er der noget i denne mekanisme, der ikke længere fungerer? Eller er det, som Finansministeriet har regnet sig frem til, blot et udtryk de forskydninger, der løbende opstår? I givet fald vil problemet blive løst i de kommende år, for med den nuværende lave arbejdsløshed er de private lønstigninger i gang.

Medievinklen på det er, at hverken Børsen eller Altinget når frem til en forståelig forklaring. I stedet er de henvist til at referere parternes bragesnak her i den indledende fase af overenskomstforhandlingerne. Det er skuffende. Medierne kunne netop spille en konstruktiv rolle ved gå i dybden med det faktuelle, så de ansatte også forstår, hvorfor de måske ikke får så stor en lønstigning, som de mener, de har fortjent – og så de privatansatte ikke føler sig unødigt snydt.

Den partiske landsbank

Mange kunder i Arbejdernes Landsbank har nok lige læst efter en ekstra gang, da Børsen mandag lod 3F’s formand Per Christensen forklare, hvorfor man vil bevare ejerskabet i banken, når man nu afvikler det i forsikringsselskabet Alka, der nu skal sælges til Tryg: Jo, kommer der en dag en storkonflikt, der tømmer strejkekassen, så har man brug for en større kredit.

Og så er det meget rart at have en mand i en banks bestyrelse. Det er vist ikke helt efter Den Store Bog om Moderne Bankdrift, at bestyrelsesmedlemmerne kan presse på for lån til den virksomhed eller organisation, de selv kommer fra. Men inden man kritiserer dette, er det en overvejelse værd, om det snarere er bogen, der skulle kritiseres: Der er en pointe i, at mange af Børsens læsere nu om dage faktisk har forretninger med Arbejdernes Landsbank, selv om den teknisk set er på ”fjendens” side. Arbejdernes Landsbank er simpelthen en god bank. Måske afspejler dette en glemt værdi ved, at banker har en mission, ud over blot at levere et overskud og at være en del af kongerigets statsautoriserede finansielle infrastruktur.

”Det er godt nyt for de danske boligejere.”

Hvis man har et sommerhus, så skal man ikke frygte global opvarmning, men tværtimod håbe på den, for til sidst vil man kunne leje huset ud til badegæster året rundt. Eller hvad? Det er – lettere karikeret – sådan en argumentation, der ligger bag Finans.dk’s nyhed om, at ECB vil holde renten i bund lang tid endnu. Lave renter betyder også ganske rigtigt umiddelbart færre renteudgifter for boligejerne. Men for dem handler det om mere end her og nu. De har også en stor samfundsmæssig interesse i, at ECB strammer pengepolitikken, så man har et instrument i værktøjskassen den dag, konjunkturerne går mod syd. Alle økonomer har i dag en eller anden grad af uro over, at centralbanken under en bragende højkonjunktur fortsætter en pengepolitik, der er designet til dyb krise. Det er helt fint, at medierne vinkler på boligøkonomi, der er en afgørende vigtig parameter for millioner af danskere. Men det er at tale ned til dem, når man fremstiller det som alting handler om her og nu at spare et par hundrede kroner om måneden.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Region hovedstaden og Sjælland
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Forretningsudvikler til Pension og Formue
Pension, Formue
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Midt- og Nordjylland
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Afdelingsdirektør for forretningsudvikling Private Banking
Private Banking
Aabenraa
Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp
Region Hovedstaden
ØKONOMIMEDARBEJDER – Carlsbergfondet
Region Hovedstaden
Regnskabsassistent til Pharma Nord
Region Syddanmark
Kontorchef for økonomi, analyse og kunder i Færdselsstyrelsen
Region H
DIGITALISERINGSCHEF – Muskelsvindfonden
Region H
Direktionskonsulent med flair for økonomi og udviklingsprojekter
Region Sjælland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank