Historien gentager sig! Politikere og myndigheder lægger sig ned for den finansielle sektor. Erhvervsmedier er ukritiske. Forleden kom det såkaldte Realkreditudvalg med et udspil, der, ifølge erhvervsministeriet, skal gøre det nemmere og billigere at flytte realkreditinstitut. Hvis man nærlæser forslaget så er der ikke lagt op til nogen som helst billiggørelse, hvorved kundemobiliteten i realkreditten fortsat vil være fastlåst. Så kom meddelelsen om, at tidligere Danske Bank direktør Henrik Ramlau Hansen bliver ny formand for Finanstilsynets bestyrelse. Er der nu lagt op til lempelser i reguleringen af bankerne? Svaret er med stor sikkerhed: Ja. Er der habilitetsproblemer: Ja.
Finanswatch skriver blandt andet: ”Den nye formand oplyser i øvrigt, at både han og erhvervs- og vækstministeriet har været meget opmærksomme på, at han i mange år har haft centrale lederroller i Danmarks suverænt største finansielle virksomhed, Danske Bank. ”Der er nogle helt klare regler om habilitet i det offentlige, og jeg har selv bedt om at der blev udarbejdet et notat om netop den problemstilling du der nævner. Så jeg er helt tryg ved, at alt vil blive håndteret efter bogen,” siger Henrik Ramlau-Hansen til JP-mediet. Må vi se det notat? Meget tyder på, at den danske bankkrise allerede er gået i glemmebogen hos politikerne, selvom den hjemlige bankkrise ramte tifold værre end i vores nabolande på grund af svag myndighedsregulering.
Hvorfor køber Axcel Skibskreditfonden. Finans. dk antyder svaret: Økonomisk Ugebrev har undret sig over, hvorfor kapitalfonden Axcel sammen med PKA og PFA Pension har overtaget Danmarks Skibskreditfond. Vi havde håbet at finde et svar dagen efter meddelelsen i et af de store erhvervsmedier. Vi fik et delvist svar i JP’s finans, som skriver at ejerne starter med at trække én mia. kr. ud til at finansiere købet. Berlingske og Børsen konstaterer blot, at handlen er sket.
De forsøger ikke at forklare eller forstå rationalet. Hvordan vil Axcel vende butikken, og sælge til 2-3 gange købsprisen efter 3-5 år? Vil de nye ejere skabe et nyt realkreditinstitut med kapitalen? Eller vil de blot satse på at udlåne til skibsfinansiering, som i disse år med historisk svage fragtrater ikke er særlig attraktive. Indtil videre tror vi at Finans.dk rammer plet: Ejerne vil tømme kassen, og det kan sikkert også blive en meget god forretning.
Fyringsrunder i Novo Nordisk åbner for spekulation om endnu hårdere prispres i USA: Som bekendt dykkede Novo aktien torsdag næsten fire procent efter meddelelsen om, at 1000 medarbejdere fyres. Umiddelbart burde det give kursstigninger, ligesom det gjorde efter Lundbecks tilsvarende melding. Dagbladet Børsen citerer CEO Lars Rebien for følgende: ”Vi forventer at Novo Nordisk vil vokse i fremtiden og at situationen i USA stabiliserer sig på et eller andet tidspunkt, og med de nye produkter, vi har i vores portefølje, så regner vi med at komme tilbage på vækstsporet. Det bliver bare svært inden 2017. Der er også usikkerhed omkring, hvordan prissituationen bliver i 2018,” fortæller direktøren. Meldingen synes altså at have åbnet Pandoras æske, hvor det nu begynder at gå op for den brede del af markedet, at Novo kan stå foran et meget vanskelige år.
ATP til Berlingske: Vi købte selv aktier i Nets.
Ifølge Berlingske Business har ATP selv købt Nets aktier ved emissionen, selvom ATP som storaktionær også har solgt aktier sammen med de to kapitalfonde Advent og Bain, samt Nets topledelse, som jo fik større gevinst, jo højere udbudskursen endte. Meldingen fra ATP chefen om, at man selv har købt Nets aktier ved selve emissionen lugter langt væk af dårlig samvittighed, og at man godt ved, at emissionskursen var overdreven høj og præget af grådighed fra topledelsens side.
Nærlæser man pressemeddelelserne fra Nets op til emissionen, er der en påfaldende forskel mellem ATP’s afmålte begejstring og kapitalfond chefernes udtalelser, der virker som en urealistisk solstrålehistorie, der skal sælge sand til en fem-årig. Der er ret beset tale om fuldstændig uhæmmet salgssnak uden substans. ATP kan selvfølgelig undskylde sig med, at man er blevet tvunget med på en vogn. Og det er måske rigtigt. Med ugens negative kursudvikling, synes aktiekursen på den korte bane kun at kunne blive reddet af en overraskende positiv meddelelse eksempelvis om store opkøb i Sverige.
MWL
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.