Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Ugens stærkeste og svageste erhvervsdækning

Morten Sørensen

søndag 14. august 2016 kl. 21:12

Berlingske Business leverer ugens erhvervsnyhed: Hvis den ellers holder, har Berlingske Business leveret en af ugens vigtigste erhvervsnyheder : Nets, der i 2014 blev købt at kapitalfonde og ATP, vil snart på børsen, måske allerede inden sommerferien. Vi bemærker, at det virker meget hurtigt efter opkøbet, at ejerne søger en notering.

Men det er sandsynligvis rettidig omhu. For det første har selskabets nye ledelse høstet betydelige omkostningssynergier, der har løftet bundlinjen markant. For det andet står fremtidens betalingsformidling direkte i skudlinjen for at blive disruptet af alverdens nye innovative konkurrenter, som sikkert allerede er på vej.

Et for godt omdømme kan hurtigt blive skrøbeligt: Novo Nordisk skuffede i ugens løb markedet med sit resultat for andet kvartal, og mediernes reaktion illustrerer et paradoks: Når man har gjort det godt, og overrasket positivt i årevis, kan omdømmet blive lidt skrøbeligt. Lars Rebien Sørensen og hans solide ledelseshold burde måske snart gå, hedder det i en kritisk kommentar .

A.P Møller-Mærsk nød i årevis et nærmest uangribeligt image i danske medier, dansk erhvervsliv og dansk politik, men i de seneste år har det været Novo Nordisk, man især beundrede. Nu omgives Novo Nordisk også af mere tvivl. Burde vi have set faresignalerne tidligere? Er det nødvendigvis jantelovsagtigt, at man netop begynder at blive skeptisk, når først danske og udenlandske medier begynder at udnævne virksomheder og mennesker til noget helt enestående, til “et af verdens bedste konglomerater” eller “en af verdens bedste ledere”?

Måske ugens mest tankevækkende nyhed: Clinton kritiserer også frihandel. Det er velkendt, at den amerikanske republikanske præsidentkandidat Donald Trump vil vende op og ned på den frihandelsideologi, der i årtier har domineret i begge USA’s store partier, og indføre massive nye toldskranker.

Men nu udtrykker også demokraternes Hillary Clinton sin skepsis . For at stå bedre i kampen om amerikanske arbejdere, der føler sig truet af globaliseringen, vender hun sig mod et af præsident Obamas prestigeprojekter ”The Trans-Pacific Partnership”, der skal åbne for mere handel mellem Nordamerika og Asien / Stillehavsområdet. Uanset hvem der vinder i USA, kan der, i større eller mindre grad, være mere protektionistiske vinde på vej.

Fra vores egen verden: Hvorfor skærer JP/Politiken 55 redaktionelle stillinger plus administrative medarbejdere. Fagbladet Journalisten og andre medier kunne fredag fortælle om, at landets største bladhus skærer 55 redaktionelle stillinger. Journalisten skriver blandt andet, at ”Samlet skal JP/Politikens Hus spare fem procent af koncernens samlede omkostninger i år. Sparekravet kommer fra den øverste ledelse i JP/Politikens Hus. Koncernens adm. direktør Stig Kirk Ørskov, som er interviewet her, ønsker ikke at sætte præcist tal på, hvor mange stillinger, ledelsen forventer at nedlægge. Men ifølge Journalistens oplysninger er udgangspunktet, at der samlet nedlægges omkring 55 redaktionelle stillinger. Dertil kommer HK-stillinger og ledere. Ifølge Mediawatch.dk kommer Politiken og Ekstra Bladet samlet til at sige farvel til 20 HK-ansatte.”

Udmeldingen er efter vores vurdering opsigtsvækkende, da JP/Politiken er landets mest lønsomme brede dagblad med betydelige overskud og en enorm pengekasse. Vi kan ikke lade være med at spekulere i, om der er en sammenhæng til den forventede fusion med erhvervsmediet Dagbladet Børsen. Som bekendt mangler konkurrencemyndighedernes godkendelse stadig. Sker besparelserne nu, fordi fusionen er røget i vasken? Eller sker besparelserne nu, fordi man vil signalere til konkurrencemyndighederne, at man ”har det hårdt”? Eller sker besparelserne nu, fordi fusionen er godkendt, og man vil ikke afvente den formelle fusion, fordi de ansatte på JP/Politiken så vil skyde skylden på dagbladet Børsen, som måske bliver fredet i en sparerunde? På sigt er det dog oplagt, at der skal høstes synergier i erhvervsredaktionen, administration, bladsalg og servicefunktioner.

læs hele udgivelsen her 

MOS/MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank