Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Ugens stærkeste og svageste erhvervsdækning

Sten Thorup Kristensen

fredag 19. januar 2018 kl. 9:33

Legen med ulven

”For de fleste vil det nok være bedst at holde fast, indtil man i det mindste kan se ulven,” skriver cheføkonom Thomas Thygesen fra SEB i en kommentar i Børsen fredag. Det handler om risikoen for, at specielt aktiemarkedet er tæt på at knække sammen, hvilket han ikke afviser risikoen for, og anbefalingen er i tråd med budskabet i flere andre nyhedsartikler i forskellige medier: Der kan være mere potentiale i aktiemarkedet, men man skal holde sig beredt til at komme ud i en fart. Men hvor godt er dette råd?

Erfaringen fra tidligere nedture er, at når først markedet er vendt, er det for sent: De mest hypede aktier styrtdykker på ingen tid, og for de andre lader mange sig forvirre af, at de sikkert retter sig i morgen – hvor kursfaldet så i stedet fortsætter. I billedet med ulven: Når man først kan se den, er det for sent – så har den også set dig og tilkaldt resten af det sultne kobbel.

Selve debatten om, hvornår man skal trække sig ud i forhold til en eventuel boblesprængning, vil få det til at løbe koldt ned af ryggen på enhver, der har oplevet den slags i 2008, 2001 eller tidligere: Når aktørerne tager beslutninger ud fra, hvad de tror alle de andre idioter vil gøre, frem for at se på fundamentals, så er der næsten pr. definition en boble i markedet. Også det forhold, at man – som Thomas Thygesen også gør – hæfter sig ved, at der allerede mange gange er advaret om ulvens komme, er fast på programmet op til, at det går galt. Der ligger reelt ingen information i, at tidligere advarsler har vist sig ubegrundede – det gør hverken fra eller til i den nuværende situation. Når markedet alligevel tillægger det betydning, er det et udslag af, at dette marked er ved at miste sin sunde fornuft.

Pengene til skattelettelser

I Danmark findes der en ekspert i offentlige undskyldninger. Hun hedder Lisa Storm Villadsen og er lektor ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet. Det fremgår af Berlingskes hjemmeside fredag, og anledningen er, at eksperten udtaler, at Anders Samuelsens undskyldning for Liberal Alliancens ringe udkomme af den seneste måneds politiske forhandlinger ikke er reel. Igen må man efterlyse, at de politiske journalister fokuserer mere på substansen og mindre på det politiske spil.

Et er, at den såkaldte eksperts argumentation er defekt – Samuelsen dækker sig ikke under et stormvejr, han ikke kunne forudsige, men undskylder tværtimod, at han trak sit parti ind i dette stormvejr. Noget andet er, at selve det, at skatteyderne skal finansiere uddannelsen af eksperter i offentlige undskyldninger, rækker tilbage til det, det hele handlede om: Jo, der er fint råd til skattelettelser, også historiske sådanne, uden besparelser på velfærden. Der er andre grunde til, at disse skattelettelser ikke kom. Men hvilke?

Manglende revision

Mindre virksomheder har over de seneste år fået mulighed for at droppe revisoren, og det har ført til øget fifleri, antyder Finans.dk, der på baggrund af en svensk undersøgelse, der synes at vise netop dette, får to professorer til at anbefale en tilsvarende undersøgelse i Danmark, eventuelt fulgt af en tilbagevenden til tidligere revisionsregler. Men hvad er det egentlig den svenske undersøgelse, som Finans.dk selv linker til, viser? Primært at de virksomheder, som fravælger revisionen, er mindre økonomisk velkørende end de virksomheder, der har bevaret den.

Det har åbenbart overrasket, men noget stort chok kan det vel næppe udløse, at stram økonomi øger motivationen for at spare revisionsydelsen væk. Det kan heller ikke være nogen stor overraskelse, at revisorens fravær øger antallet af fejl i regnskaberne – det var en forudset og accepteret ulempe ved de nye regler. At den strammere økonomi så i virkeligheden dækker over skattesnyd, er kun en antagelse – det anses som ”troligt”, men uden yderligere begrundelse. Kort sagt: Finans.dk løber her med en vind, der dårligt nok er halv. På den baggrund lobbyer man for en tilbagevenden til nogle regler, som vil koste et antal selskaber livet, og som også, til skade for samfundsøkonomien, vil binde en masse arbejdskraft hos både virksomheder og revisorer. Lidt kritisk sans over for den svenske undersøgelse havde været på sin plads.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank