Nordeas sjusk – eller ministerens overreaktion? Det kommer næppe som et chok for mange, at Nordea har problemer med sin overholdelse af hvidvaskloven. Storbanken har problemer med så meget andet i disse år, og der synes at være noget helt galt med ledelsessystemerne. Men dette er naturligvis ikke noget bevis for, at Nordea så også har brudt loven, sådan som Finanstilsynet lagde op til med sin politianmeldelse fredag, og det er endnu mindre et bevis for, at banken har gjort noget, der er et reelt problem. Det kan således lige så vel være en klar overreaktion, når erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen hurtigt var ude med en melding om, at der kan være brug for en stramning af reglerne. Kravene til bankerne på dette felt har vokset sig meget store, og måske også for store. Enhver erhvervskunde har oplevet, hvilket besynderlige og dybt følsomme oplysninger, man skal give sin bank i anledning af hvidvaskloven, og måske kunne mindre gøre det, hvilket også ville gøre det nemmere at håndtere for bankerne.
Tanken om, at det reelle problem med Nordeas forsyndelser måske ikke er så stort, kommer ikke ud af den blå luft: Ministeren siger til Business.dk , at ”når jeg læser Finanstilsynets politianmeldelse, så synes jeg, at der er tale om en meget alvorlig sag, med talrige overtrædelser af reglerne og en lang række påbud.” Der er da også ganske rigtigt mange punkter i Finanstilsynets redegørelse . Men der er ingen rygende pistol – det er holdt i generelle vendinger og handler om bureaukratiske formalia, ikke om egentlige forsømmelser, hvor forbrydere har haft held til at bruge Nordea til at vaske sorte penge hvide. I fremtiden ville det være velgørende, at Finanstilsynet oplyste om eventuelle rygende pistoler, og at politikere og medier tager forbehold, hvis sådanne rygende pistoler ikke findes.
Finansforvirret? Dansk økonomi ved at gå i stå eller i fremgang: Grundlaget for, at læserne af finans.dk forleden blev rundforvirrede, var ganske gode. Først på dagen bragte JP en artikel med reference til Nordea under overskriften Dansk økono – mi er i fremgang – se her, hvad der især trækker op. Lidt senere på dagen bragte samme medie så en anden historien under overskriften Økonomien er faretruende tæt på at gå i stå igen . Som medie kan man naturligvis have mange forskellige tilgange til, hvordan man prioriterer at give læserne nyttig information – eller meget nuanceret information, så de efterfølgende selv må tage stilling til, hvad der er op og ned på tingene. På Økonomisk Ugebrev forsøger vi som minimum at skabe sammenhæng mellem de redaktionelle artikler og analyser, så de kan læses i en sammenhæng. Og enig – man kan altid blive klogere, men så bør man uddybe hvorfor den seneste artikel var baseret på forkerte oplysninger eller ikke var fyldestgørende. I øvrigt bemærker vi, at JP i artikel nummer to baserer konklusionen på et såkaldt Økonometer. Af de ti økonomisk nøgletal, som indgår, er syv af dem ”lånt” fra Økonomisk Ugebrevs Konjunkturbarometer. Sjovt nok er konklusionen også den samme som i vores barometer. Se blot Økonomisk Ugebrevs konjunkturbarometer for Dansk Økonomi i denne udgave. Og vær ikke i tvivl: Vi bidrager med glæde til, at landets erhvervslæsere får nyttig information, også når andre medier låner vores gode ideer.
Følg Speaker-Allans majsbod: Det er snart sommer, så tillad os lidt mellemseriøsitet med en anbefaling: Allan, Den Korte Radioavis’ speaker, har fået den ide, at det, som verden står og mangler, er en mobil majsbod på Egeskov Slot. I udsendelsen den 15. juni bliver konceptet efterprøvet af iværksætterprogrammet De 6 hatte. Iværksættere vil måske genkende, hvordan de gode tanker lider i den virkelige verden, hvor aktørernes personligheder ikke nødvendigvis tilsiger at træffe rationelle beslutninger. Det går så ekstra galt her, hvor aktørerne er den dybt neurotiske Speaker-Allan, den naivt politisk korrekte redaktør og mulige kompagnon Rasmus Bruun, og en nøgtern, men grådig og egoistisk stjernerapporter Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm, der overvejer at blive passiv investor.
STK/MWL
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.