Relevant spørgsmål om Carlsbergs øverste top.
Ugens mest interessante kommentar har Nils Lunde leveret i Børsen fredag. Med ugens udnævnelse af Heine Dalsgaard som ny CFO har Carlsberg på mindre end et år fået en helt ny topledelse. Men Nils Lunde synes ikke, at Carlsberg i dag har en bestyrelse , der er optimal i forhold til koncernens udfordringer. Kommentaren er udtryk for, at aviser udtrykker meninger, som for ti eller i hvert fald tyve år siden nærmest blev anset for upassende. Dengang skulle pressen i hvert fald ikke blande sig i hvordan store virksomheders bestyrelser er sammensat, og den holdning er der sikkert enkelte der stadig har. I dag efter mange år med corporate governance-debat holder medierne sig imidlertid ikke tilbage. Og heldigvis for det, for bestyrelsers kompetencer og evner til at give den daglige ledelse et modspil er afgørende for virksomheders fremtid.

Danmark er jo bedst. Artikler om, at Danmark, danske fænomener eller København er bedst i verden er blevet en hel selvstændig genre i dansk presse. Ugebrevet Mandag Morgen har indledt en hel kampagne, der skal demonstrere, at nordiske (i virkeligheden: danske) ledere er bedst i verden, mens Finans.dk lige før jul kunne oplyse, at hele verden elsker danske aktier. Ja, hvorfor ikke. Man kan hurtigt google sig til blandt andet, at Danmark er bedst i verden til it, til at udvikle grønne virksomheder, til at skabe gode forretningsforhold, til at skabe et godt liv på landet – og at ål har det bedst i Danmark. Professorer kan skabe en karriere ved at bevise, at for eksempel danske virksomheders ejerforhold eller dansk demokrati nok er blandt de bedste i verden. Danmark er også et fortræffeligt effektivt land på mange områder, og en smule national selvtillid skader nok ikke. Men pressens dækning er med til at forstærke mange danskeres stærke – men urealistiske og lidet selvkritiske – opfattelse, at hele verden bør lære af Danmark. Hvad med en ny genre, der handler om, hvad Danmark kan lære af andre lande? Men den slags er der måske ikke læsere til.

OW blev julens erhvervshistorie. Juleferiens danske erhvervshistorie blev den såkaldte ad hoc kurators spændende redegørelse for, hvem der eventuelt kan gøres ansvarlig for det kostbare sammenbrud i OW Bunker i 2014. Den 28. december om aftenen og den 29. december var Finans.dk så vidt det herfra kunne bedømmes først ude med historien, som hurtigt blev dækket grundigt af, mens Børsen.dk var lang tid om at komme i gang.

Virkeligheden i Kina. Aktiemarkedet blev i løbet af ugen påvirket af stærke fald på børsen i Shanghai – eller nok så meget af bredere bekymring for Kinas økonomi.
Washington Post har et godt overblik.

Om journalisters ubevidste hensyn. JP-Politiken kø-ber dagbladet Børsen for 800 mio. kr., fremgik det fredag. At det vil skabe mere koncentration på det danske mediemarked er der ingen tvivl om. Vil det bevidst eller ubevidst ændre eller indskrænke den redaktionelle handle- og tankefrihed hos medarbejderne i de mange medier, der kommer under imperiets kontrol? Nej, forsikrer JP-Politikens adm. direktør Stig Kirk Ørskov. Den første delvist uafhængige vurdering af opkøbet blev dog ikke bragt i et af koncernens medier men hos konkurrenten Berlingske Business , som havde talt med tidligere Børsen-chef Leif Beck Fallesen. Den historie blev ikke umiddelbart viderebragt på Politikens, Jyllands-Postens, Finans.dks eller Ekstrabladets hjemmesider, der ellers plejer at være kvikke til at citere. Men det er nok fordi, disse medier forbereder deres egne grundige kritiske behandlinger af den pris, der betales og af opkøbets konsekvenser for konkurrencen på det danske mediemarked. Vi glæder os til at læse.

Læs hele udgivelsen her