Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Underliggende mistro til fremtiden hos danskerne

Linda

fredag 09. juni 2017 kl. 15:33

Samtidig med, at dansk økonomi synes inde i den stærkeste udvikling i flere år, er der stadig flere indikationer på, at danskerne holder på pengene på grund af mistro til fremtiden.

Nationalbankens, de økonomiske vismænds og regeringens håb om, at øgede disponible indkomster, samt bedre økonomiske udsigter, får danskerne til at åbne pengepungen er indtil videre gjort til skamme. Senest data fra Danmarks Statistik omkring udviklingen i detailhandelsomsætningen viste en lille fremgang i marts, men niveauet er efter nogle positive måneder stadig lavere end sidste efterår.

Hertil kommer, at DS’ måling af danskernes forbrugertillid nok viser tro på bedre forhold for dansk økonomi og familiernes økonomi. Men når spørgsmålet handler om danskerne lyst til at bruge penge til varige forbrugsgoder, går det den forkerte vej. Seneste data for forbrugertilliden viser en klar aftagende lyst til at forbruge, men øget lyst til at spare op.

Konkret er dette billede blevet bekræftet af nye tal fra Nets for omsætningen med Dankortet, der viser direkte stagnation i april. Da Dankortomsætningen normalt tager markedsandele fra andre betalingsformer, er en vækst på 2-3 procent normalt ensbetydende med et fladt privatforbrug. Denne sammenhæng kan der muligvis være lavet op på. Men under alle omstændigheder vidner et fladt Dankortforbrug om, at danskernes forbrugslyst er meget afdæmpet. På de fleste andre signaler, synes dansk økonomi at være inde i en god gænge. Den samlede score holder sig på 0,8 point i det samlede udfaldsrum mellem plus to og minus to. Bankernes udlån synes at være på vej mod ny kraftig vækst, men konklusionen herom må afvente, at vi har en måneds data mere. Mediaindex fra Kreatvitet & Kommunikation har de seneste måneder vist stabilitet til en mindre stigning i den konjunkturfølsomme annonceomsætning, hvilket er godt nyt efter flere års vigende tendens. Antallet af ledige kontorkvadratmeter i hovedstaden er faldende for andet kvartal i træk, og det afspejler antageligt ikke kun flytning fra land til by, men også en solid underliggende vækst i hovedstaden.
Den generelle fremgang i europæisk økonomi synes at trække erhvervslivet med frem, og beskæftigelsen fortsætter også med at stige. Seneste data fra DS viser dog en flad udvikling i industribeskæftigelsen, mens fremgangen trækkes af handel & service, erhvervsservice (blandt andet rengø-ring) og information.

læs hele udgivelsen her

Morten W. Langer

 

Se tabel her

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank