Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

USA’s økonomi står med nye risici under Trump

Linda

søndag 09. april 2017 kl. 17:30

Den amerikanske økonomi er efter krisen i 2007-09 kun vokset med beskedne ca. to procent om året. I historisk perspektiv et skuffende vækstopsving.

Men på den anden side et stabilt opsving med relativ lille downside. Donald Trumps valgsejr varslede en ny og mere volatil tid, ikke mindst for de amerikanske finansmarkeder. Nu står vi over for en ny situation: Tilliden til Trumps projekt vakler, og der er tegn på en ny subprime krise, skriver Jacob Kirkegård fra Peter G. Peterson Institute For International Economics i denne analyse

Efter Trumps valgsejr den 8. november steg de amerikanske aktier markant i håbet om realisering af deregulering, skattelettelser og at nye investeringer ville få den amerikanske vækst til at stige kraftigt. Femmåneder efter valget har Donald Trumps politiske inkompetence skabt dyb splittelse i Det Republikanske Parti. Det har gjort det mest sandsynligt, at den nye præsident ikke får nogen af sine markante økonomiske forslag igennem Kongressen. Med andre ord ser den såkaldte ”Trump Reflation Trade” i dag noget ramponeret ud.

Aktiemarkedet tror ikke længere så meget på Trump. Imidlertid er det ikke bare de politiske risici i Washington, som kommer til at lægge en dæmper på væksten i 2017. Det vil en stribe kredit relaterede omstændigheder også gøre: Den globale finanskrise startede med en kombination af generelt alt for høj gæld og så en troværdighedskrise, efter subprime-skandalerne.

Situationen i dag er ingenlunde som dengang. Men en række advarselslamper er begyndt at blinke igen. De amerikanske husholdningers gæld stiger igen kraftigt. I fjerde kvartal 2016 nåede den 12.6 trillioner USD, hvilket er mindre end $100 mia fra rekorden i tredje kvartal 2008. Inden 2008 var en stor del af den amerikanske gæld i mursten, mens studentergæld og billån i dag er de kategorier, som stiger mest. Studentergæld er oftest delvist garanteret af den føderale regering, og långivere kan relativt nemt beslaglægge det underliggende aktiv (bilen). Derfor er risikoen for det finansielle system ikke så overvældende som i 2008.

Men den meget store studiegæld, samt det faktum, at en stigende del af billån er gået til folk med meget lav kreditvurdering (e.g. sub-prime), står en række alvorlige langsigtede økonomiske problemer for USA. For det første er unge med en meget stor studiegæld markant mindre villige til at købe hus og starte en ny familie. Derved er deres forbrug lavere end det ellers ville have været, hvilket ikke er godt for den overordnede amerikanske økonomiske vækst. Dernæst er det klart, at folk som ikke længere kan betale deres billån risikerer pludselig at være ude af stand til at køre på arbejde, hvilket igen ofte føre til at de hurtigt mister deres job. Ihukommende at den amerikanske rente stadigt er tæt på historisk lav, er det heller ikke så underligt, at procentdelen af amerikanske dårlige betalere fortsat er lav. Problemet er bare, hvad der sker med for eksempel subprime billåns-tagere, når renterne fortsætter med at stige i de kommende år? USA’s økonomi kan nemt vise sig at være mere rentefølsom end normalt, efter så mange år med nul-rente politik og en tilbagevenden til kreditfinansieret forbrug.

Samtidigt er der det problem, at når antallet af subprime billåns-tagere ikke længere stiger, så bliver der ikke solgt så mange nye biler som i de seneste år. Det vil igen vil lægge de store bilfabrikanter i USA under pres og måske tvinge dem til fyringer. Nedlæggelse af jobs i fremstillingsindustrien vil imidlertid næppe blive varmt modtaget af Trump, og man kan nemt forestille sig, at han offentligt vil angribe individuelle virksomheder, og måske endog benytte sådanne jobtab som en basis for en mere vidtrækkende protektionisme i bilsektoren. Da de to største bileksportører til USA er Japan og Tyskland, kan man ikke forestille sig, at ny amerikansk protektionisme ikke vil blive gengældt, hvorfor en global handelskrig kunne bryde ud.

USA’s fundamentale problem er, at indkomst uligheden nu er så høj, at dele af den traditionelle middelklasse ikke længere har den samme mulighed for at øge forbruget som tidligere. Derfor ser de igen sig nødsaget til at optage nye forbrugslån til at supplere lønindkomsten – og verden så jo i 2007-09, hvordan den historie ender. Det tog syv otte år for USA at kravle ud af den globale finanskrise, men tilsyneladende kunne det kun lade sig gøre ved at genoptage dele af den adfærd som skabte problemerne op til krisen.

Sammenholdt med, at de ledende amerikanske økonomiske ledere i Trump-administrationen ikke er af samme kaliber som under Obama, samt at Federal Reserve snart skal have ny chef, og op til 5 nye medlemmer af FOMC, synes det klart at risikoen i den amerikanske økonomi er stigende.

læs hele udgivelsen her

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank